| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
lekov Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Авг 21, 2010 16:36 Заглавие: Отложен старт |
|
|
Устройството няма да е сложно. Просто един електромотор, но трябва да му се подаде напрежение с отложен старт. Тоест да го настроя да кажем да се задейства след 5 часа да работи около 20 секунди и след това да спре. Електромотора работи с постоянен ток.
Ще помоля идеите които давате да са по обстойно изразени или поне да ме насочите в каква посока да търся, защото отговори недомлъвки с по 2-3 думи няма да ми помогнат.
ПС: ако може да е с 555, че да стане по елементарно. Може и времето до запускане да се скъси до 3 часа, но не по малко. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Ichko Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Авг 21, 2010 20:00 Заглавие: |
|
|
Времето след което трябва да се задейства двигятелят и продължителността на работа трябва ли да се променят оперативно, или винаги ще бъдат еднакви? _________________ Интелектът на Земята е константа, а населението непрекъснато расте! |
|
|
 |
Carl_Cox Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Авг 21, 2010 20:19 Заглавие: |
|
|
това няма ли да свърши работа
http://hama-bg.com/bg/product-view/783.html  _________________ Не може нации които се напиват с бира да дават акъл на нации които изтрезняват с бира |
|
|
 |
gueswhoaz Опитен потребител

Регистриран на: 13 Юни 2009 Мнения: 603 Местожителство: По света и у нас
|
Пуснато на: Съб Авг 21, 2010 21:31 Заглавие: |
|
|
| Цифров ако е ще може да се настрои за 20 сек, механичните имат стъпка 15мин. Наистина това което предложи Carl_Cox е умно. Ако източника е DC може да се сложи тиристор който да се управлява с дадения цифров таймер. |
|
|
 |
lekov Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Авг 21, 2010 22:09 Заглавие: |
|
|
Не, ще са константа
@Carl_Cox
Благодаря, ще се поразровя из магазините за такова, наистина ме устройва перфектно ако работи по този начин по който се надявам. Ясно че ще подаде напрежение след известно време, но дали ще спре после или ще си остане вързано в мрежата докато не го настроя наново. Ако някой е използвал точно това устройство да сподели.
Явно се налага да е цифров, защото 15 минути работа не ме устройва. Максимум минута е допустимо. Но тъй като изглежда за конструиране ще е доста по трудоемко, предлагайте решения било то купешки (евтини) или нещо скалъпено от закупени устройства. Основата цел е крайния продукт да бъде евтин. Както съм споменал точност не се изисква, но все пак трябва да има някакви граници на работа, за да изпълнява функциите си.
Не се отговаря с този бутон |
|
|
 |
Ichko Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Авг 21, 2010 22:37 Заглавие: |
|
|
Като насока за търсене - най-добре микроконтролер. Няма да има проблеми нито с времезадръжката, нито с времето за работа. Проста схема и елементарен софт. _________________ Интелектът на Земята е константа, а населението непрекъснато расте! |
|
|
 |
AA Опитен потребител

Регистриран на: 28 Юни 2004 Мнения: 730 Местожителство: ВеликоТърново
|
Пуснато на: Нед Авг 22, 2010 6:47 Заглавие: |
|
|
| Стъпката на настройка на таймера е една минута така че вероятно ще трябва да сложиш допълнителна схема за да скъсиш импулса и подходящия комутиращ елемент - а иначе така май ще е най-бърза направата. |
|
|
 |
penkeler Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Авг 23, 2010 18:37 Заглавие: |
|
|
| Ако ще ползваш 220v за оперативните вериги, можеш да ползваш часовник за нощна енергия който да ти включва минималното, за възможностите си, време през 3 или 5 часа (колкото ти е нужно), а като допълнително реле за секундите да ползваш моторно реле от типа РВМ-60 като тези например. Мисля, че са достатъчно надеждни. |
|
|
 |
|