|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
charli Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Май 03, 2005 18:19 Заглавие: Реле за защита на стабилизиран изправител. Как и какво...? |
|
|
Здравейте. Искам да си напрявя максималнотокова защита на стабилизирания ми изправител. Той има такъв вграден, но досега ми изгърмяха има-нема 5-6 2n3055. Най-често причината за изгарянето е максимален пиков ток, който не води до топлинен пробив а до другия вид пробив (в момента не се сещам за точното му название) - така наречения ди/дт.
Едно леко отлконение от темата. Не мога да разбера защо всеки път като пиша в този форум, не мога да пиша на латиница. Това умишлено ли е направено или проблема е софтуерен ??
Та значи, намислил съм да направя една защита чрез реле. Номера е такъв, че ще ми трябва реле, което след активирането му и отпадането на захранващото напрежение, нормално затворения му контакт да остане отворен. Така, като се замисля ще ми трябва някакво реле с ръчна разблокировка. Нещо като защитите на фабричните изправители. Какво му е названието на това реле ? Срам е да отида в магазина и да не знам какво трябва да купя.
Ако имате някаква идея как мога да реализирам тази защита по по-лесен и практичен начи, ще се радвам ако споделите...
Tегулаторът е този : http://neomontana.dir.bg/kit152.htm .
Последната промяна е направена от charli на Вто Май 03, 2005 18:39; мнението е било променяно общо 1 път |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Май 03, 2005 18:29 Заглавие: |
|
|
| Продават се позиционни релета,кото се превключват в две устойчиви състояния от кратки токови импулси с различна полярност.Релетата са много бавни за защита от пикови токове.По добре е да замениш два от диодите в греца с тиристори и с оптрони да ги изключваш. |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Май 03, 2005 18:33 Заглавие: |
|
|
charli, по отношение на латиницата когато пишеш на кирилица обърни внимание на KREDOR-а вдясно в какво състояние е.
По отношение на основния въпрос може би аз нещо не съм разбрал, но полупроводници трудно ще ги защитиш с реле.
Във въпросната "схема" има максимално токово ограничение, може би просто там нещо не е съвсем читаво.
Имаше една приказка, че първо изграря полупроводника за да предпази бушона. |
|
|
 |
bai_tishan Опитен потребител

Регистриран на: 12 Фев 2005 Мнения: 5792 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Вто Май 03, 2005 18:37 Заглавие: |
|
|
не разбирам защо ти гори мощния транзистор .какво захранваш с него.в стабилизатора ти има защита по ток.остави само R 7 .при това положение имаш защита по ток 3А.моят ТЕС в сервиза е по аналогична схема и до сега не се сещам да ми е дефектирал мощен транзистор.виж да не си объркал нещо в схемата защото не енормално това горене  _________________ Хайде няма какво да се залъгваме, и по- хубави сме виждали и по- грозни сме е***и. |
|
|
 |
инж.Васил Сапунджиев Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Май 03, 2005 19:08 Заглавие: |
|
|
| Този тип защита не издържа продължително късо съединение. Тогава цялото напрежение на захранващия източник остава върху транзистора, а токът на късо съединение никак не е малък. Дай си някакъв адрес, за да ти изпратя схема на защита с релейно действие, разбира се електронна. |
|
|
 |
bai_tishan Опитен потребител

Регистриран на: 12 Фев 2005 Мнения: 5792 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Вто Май 03, 2005 19:17 Заглавие: |
|
|
Г-н Сапунджиев ако може пратете и на мен-да има може да ми се наложи.но наистина за сега нямам проблем с моя ТЕС също с ток на защита 3А. _________________ Хайде няма какво да се залъгваме, и по- хубави сме виждали и по- грозни сме е***и. |
|
|
 |
charli Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Май 03, 2005 19:32 Заглавие: |
|
|
......е това с тиристорите ще стане бая сложна схемата. Не си заслужава.
А за този KREDOR така и не разбрах точно къде трябва да гледам. ХАхахахаха Чак сега го видях. Е това наистина не го бях виждал досега. Може би причината да не се заглегдам надясно са банерите, които много ме дразнят. Знам, че са там отдясно и подсъзнанието ми е програмирано да не гледам натам... Виш, ако имаше некоя мацка ....... - да съм го видел илядо пъти
bai_tishan, не захранвам нищо определено. Аз съм от отя тип хора дето се учат, следвайки принципа: пробвай, пък каквото ще да става. Не ме е срам да го кажа, тъй като благодарение на този принцип съм научил бая неща, въпреки разноските, които в някой случаи не са никак малки. Имам два такива регулатори - и на двата са им изгаряли транзистори. На твоя фабричен ТEC са вързани (предполагам) още 2-3 транзистора, схема дарлингтон или паралел. Затова не ти е горял, пък съм убеден, че има и защита di/dt. ... Чудя се да не си ли направя още един от мойте експерименти - защита с реле. Омръзна ми да купувам транзистори. Ще взема да смена магизина, само се излагам ......А сетих се едно нещо. По форума някъде бях прочел, че транзисторите 2N3055 марка TOSHIBA са ментета ако на корпуса им има надпис TOSHIBA в червен цвят . Транзисторите съпътстващи неомонтанския кит имат такъв надппис, но разликата е в това, че има и надлис JAPAN. На тези, които аз взимам пише вместо JAPAN - MIC_0316. Japan транзистора е лъскав, а този МIC e бял, но ако го мина с бензин може би и той ще стане лъскав. Кой е менте и кой не ......? |
|
|
 |
kd 503 Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Май 03, 2005 20:28 Заглавие: |
|
|
изкараи транзистори от някое старо устроиство поне тия са бол
моя изправител също правен дарлингтон (2т6551 и 2н 3055 тунгсрам) съм го държал 1 минута на късо при ток 6,5 ампера и транзистора напича здраво но оцелява _________________ Усилването на електрически сигнали е основен процес в радиоелектрониката!
i love massive ridiculous bass
Atlanta Georgia U.S.A. the real hip-hop ! |
|
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Май 04, 2005 9:28 Заглавие: |
|
|
| А и винаги можеш да си купиш 30 амперов 200 ватов MJ15***,който няма да изгаря.... |
|
|
 |
charli Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Май 05, 2005 15:16 Заглавие: |
|
|
В крайна сметка, реших да вържа два мощни транзистора в паралел 2N3772. Транзисторите с марка MJ са бая скъпи - мин 5лв до 200W. Колко ли ще струва това чудовище - MJ 14002., Ic=60A., Ib=15A., P=300W. Би ми свършил иделана работа, но с мойте експерименти.................. нема нещо, което да не гори .
Благодаря на всички за помощта. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|