| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
snagles Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Авг 26, 2010 8:17 Заглавие: Въпрос за хидрофорна уредба |
|
|
Здравейте,
Имам инсталиран хидрофор, в кооперацията която живея. Налягането на водата е под всякаква критика и единствения вариант да ни работят уредите и да можем да се замием е хидрофорна инсталация. Представлява помпа с трифазен двигател. В момента автоматиката която включва и изключва помпата е пресустатен вентил с механичен шалтер. Системата е супер само да не се разваля непрекъснато. Знам че има и доста четох за честотно управляемите двигатели, обаче не можах да открия информация възможно ли е на съществуващи двигател да се насади честотно управление?
Схемата е по принцип проста. Има датчик за налягане, който е със фиксирана стойност и в зависимост от потреблението подава сигнал на честотното и машината произвежда повече или по малко до момент в който няма потребление и системата би трябвало да спира.
Двигателя на хидрофора е трифазен до колкото му четох характеристиките е безчетков. Това предполага че само на бобините на статора има захранване.
Благодаря за идеите предварително.
Последната промяна е направена от snagles на Чет Авг 26, 2010 9:56; мнението е било променяно общо 1 път |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Deliya Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Авг 26, 2010 8:37 Заглавие: Хидрофор |
|
|
За кой град става въпрос? _________________ Няма невъзможни работи, има много трудни работи. |
|
|
 |
snagles Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Авг 26, 2010 8:48 Заглавие: Re: Хидрофор |
|
|
Еми става въпрос за София. Хидравликата в квартала просто е такава, че Софийска вода не може да подаде налягане по голямо от 3.2 атм. иначе вода има да се удави човек
Не се отговаря с този бутон |
|
|
 |
nikolai_nikolov Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Авг 28, 2010 7:10 Заглавие: |
|
|
Защо ти е честотно управление?А имаш ли съд под налягане?По това което описваш съдя,че всъшност имаш помпа и двигател а не хидрофорна уредба.Ако не те бърка да се разкараш може да отидеш до Практикер или друг магазин за техника да видиш нагледно хидрофор.
С честотното управление според мен подаването няма да е равномерно понеже не се знае кой кога ще реши да си пусне чешмата или душа.Системата ще е винаги включена понеже ще има все някоя чешма пусната или дори само течащо казанче.Честотните не са много евтини ,според мен за същите пари може да си вземете хидрофор.
Всъшност ако има кой да го направи може да доусъвършенствате съществуващата система(добавяне на съда под налягане). |
|
|
 |
miro_mezdra Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Авг 28, 2010 8:34 Заглавие: |
|
|
Разширителя е задължителен - той осигурява хистерезис и по този начин намалява броя на включванията. Сложете възможно най-големия които намерите. _________________ Skype - miro67_r |
|
|
 |
мульо Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Авг 28, 2010 14:36 Заглавие: Re: Въпрос за хидрофорна уредба |
|
|
| snagles написа: | | пресустатен |
Пише се "пресостат".
| nikolai_nikolov написа: | | Честотните не са много евтини ,според мен за същите пари може да си вземете хидрофор. |
Не е казано каква е мощността на двигателя, ако е по-голяма кооперация инвертора може да се окаже много по-скъп от един хубав хидрофор.
| miro_mezdra написа: | | Разширителя е задължителен - той осигурява хистерезис и по този начин намалява броя на включванията. Сложете възможно най-големия които намерите. |
Прав си, но хистерезиса според мен идва от диференциалния пресостат. |
|
|
 |
snagles Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Авг 30, 2010 10:22 Заглавие: |
|
|
| Помпата е 16 кубика за час GRUNDFOS CR16. Двигателя е 3 kW. Проблема е наистина свързан с разширителя, защото е сложен оригиналния, който върви с помпата. Нещо което не мога да разбера наистина, толкова голяма помпа само с 24 или 26 литров разширител. Пресостата е нагласен да работи между 4.1 и 5.8 Атм. Честотата на включвания и изключване е доста голяма, различно 30 сек до 1 - 2 мин. Е поне през нощта не работи. Честотното би разрешило много проблеми според мен. предлагат Хидровар честотно за 1800 лева без ДДС което съобразено за кооперацията не е чак толкова пари, но най вероятно няма да стане, защото от 12 години системата работи така и всички сме сменили поне по 3 бойлера. Демек всички сме си купили по едно честотно по отделно. Но все пак съм длъжен да се пробвам да ги убедя и да направим нещо полезно. |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Авг 30, 2010 10:24 Заглавие: |
|
|
Посочения обем на разширителя е ужасно малък за целите ви. _________________ RemoteControls |
|
|
 |
snagles Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Авг 30, 2010 10:29 Заглавие: |
|
|
Да за съжаление разбирам го и съм сигурен в това, въпроса е че не мога да ги накарам да отделят някакви почти никакви пари за да се подмени и разширителя и евентуално механичното управление. В момента даже се чува от съседен апартамент на който явно му е повреден възвратния клапан на бойлера, как изсвирва в системата, когато падне налягането когато някой консумира и може би е така с повечето. Никой не следи никой нищо не прави а това ме измъчва, щото може да си направим много по лек живота.
Но войната продължава.  |
|
|
 |
jonov Активен потребител

|
Пуснато на: Пон Авг 30, 2010 12:42 Заглавие: |
|
|
| 24 или 26 литров разширител - умножи това по броя на домакинствата и полученото х 5 за да нямате толкова чести включвания на помпата . |
|
|
 |
|