|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
StoyanNS Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Сеп 16, 2010 13:18 Заглавие: Индукционен котлон ROMMELSBACHER CT 1815 /IN - не работи |
|
|
Здравейте
Аз съм един недобросъвестен собственик на индукционен котлон, който (котлона) след лошо стопанисване ( наводняване на част от платката ) спря да работи. Тъй като не успях да намеря сервиз в който да го ремонтират, реших да опитам сам . Тук е мястото да спомена, ако някой от Вас знае такъв във Варна , съм готов да го занеса.
Имам някакви познания и умения в тази област но явно недостатъчни.
Влагата е проникнала само във високоволтовата част, и въпреки ,че предпазителя ( 10 А ) беше здрав - ни звук ,ни картина.
Това което успях да разбера е:
Беше "изгорял" стабилизатор 7805 който захранва управлението, но преди да го открия по невнимание някакво , изгоря IGBT транзистора (IHW20T120) и предпазителя. За съжаление не намерих същия транзистор а IHW20N120R , но като сравнявам параметрите, ми се струва че е същия. Друго лошо нещо е ,че нямам схема. Из необятния интернет намерих подобна но ...........
След смяна на повредените елементи се случи следното:
При разглобен котлон и индуктор изнесен настрани, котлона работи но само на ниските степени. При увеличаване на мощноста, спира да нагрява. Принципа на регулиране е като на микровълнова фурна - т.е. мени се времето през което е включен , но това сигурно го знаете по-добре от мен. "Спирането" обаче е съпроводено с нещо "интересно"
В момента в който трябва да отпуши транзистора се чува едно "цъкане" като реле или като високоволтов пробив. Едновременно с това индикатора за мощноста примигва , и колкото по-голяма мощност е зададена, толкова по-често се случва това. Примигването не се дължи на спад в напрежението, защото другите индикатори (таймера ) се захранват от същото място и не примигват. Такова мигане на индикатора на мощноста (когато котлона работеше) се получава и когато не разпознае наличие на метален съд. Разпознаването става по индуктивен път. При сглобен котлон , на всички степени не работи . След още опити за "измерване" на нещо, успях да изгоря и новия транзистор + предпазителя + изправителния блок . И естествено в магазина нямаха такъв изправител , и се наложи да сложа два паралелно ,и отново нов транзистор. В момента котлона се държи по същия горе описан начин, с тази разлика ,че вече и в разглобено състояние не награвя.
Някой може ли да помогне ако не с ремонт, то поне с идеи ,от къде може да се чува такова "цъкане" ,или схема на такъв модел. Смятам да сменя кондензатора свързан паралелно с индуктора но засега нямам такъв, а от страх да не издумкам поредния транзистор не ми се рискува с друг. Свързах последователно на индуктора 60 W лампа, но не ми помогна много. Симптомите са си същите и лампата не примигва.
Хайде със здраве ,и по-рядко да виждате сивкавия пушек с миризма на бакелит. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Сеп 16, 2010 15:19 Заглавие: |
|
|
Reverse Conducting IGBT with Monolithic body Diode Това е този който си турил а :
Soft Switching Series е оригиналния ,има по-малък входен капацитет и други импулсни параметри . |
|
|
 |
StoyanNS Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Сеп 16, 2010 16:01 Заглавие: |
|
|
Благодаря за бързия отговор
Ще потърся същия транзистор ,и дано се оправи
Като гледам описанията , и за двата пише :
Designed for:
-Soft Switching Applications
-Induction Heating
Това "цъкане" сигурно е вътре в транзистора
Моля човека, който беше така добър да ми напише съобщение за доставка на оригинален транзистор, да го пусне отново, че по невнимание го затрих  |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|