| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
venci-to Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 05, 2010 10:17 Заглавие: нужна помощт за ATMEL чипове! |
|
|
Здравейте, искам да питам нещо за два чипа на АТМЕЛ, това са всъщност биосчетата на 2 видео карти които имам. Проблема е че при префлашването едната се прецака и сега не иска да работи. Със старата съм имал същия проблем но модела на чипа позволява чрез свързването на две от крачетата на чипа да се префлашне наново. За жалост при новата която имам, модела на чипа е друг и незнам дали е възможно това понеже се различава. Единият модел е АТМЕЛ AT25F1024 при който става чрез свързването на CS и GND крачетата а другият е AT24C16B при който крачетата коренно се различават. Ако може някой да ми разясни моля, дали и при този чип е възможно да се прави това много ще съм благодарен
Това са описанията на чиповете:
на AT25F1024
http://www.gaw.ru/pdf/Atmel/AT25/AT25F512_1024.pdf
и на AT24C16B
http://www.atmel.com/dyn/resources/prod_documents/doc5175.pdf |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 05, 2010 10:28 Заглавие: |
|
|
Двете памети са коренно различни както по обем на възможната информация за запис/четене, така и по интерфейс (начин/протокол на обмен).
Вижда се още на първата страница от документацията.
При AT24C16B с обем 2K няма как да се намести в нея BIOS.
Освен това тя е прекалено "бавна" и в нея могат да се съхраняват само някакви текущи настройки за режимите на работа. _________________ RemoteControls |
|
|
 |
nobodyshadow Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 05, 2010 10:30 Заглавие: |
|
|
Трябва пина WP да ти е свързан към маса. _________________ Не мога да знам всичко,а и не искам.Тогава би било прекалено лесно и скучно! |
|
|
 |
venci-to Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 05, 2010 10:38 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | При AT24C16B с обем 2K няма как да се намести в нея BIOS.
Освен това тя е прекалено "бавна" и в нея могат да се съхраняват само някакви текущи настройки за режимите на работа. | Възможно ли е това да не е биос чипа ???
| nobodyshadow написа: | | .... | Хмм и аз за това се замислих, но няма как да съм сигурен и мисля да пробвам ! |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 05, 2010 10:42 Заглавие: |
|
|
| nobodyshadow написа: | | ... WP да ти е свързан към маса. |
При така отбелязан сигнал - активното ниво е лог. 0 (маса), т.е. при ниско ниво на този крак функцията му (забранен запис) е активна.
Edit: venci-to, какво ти разбираш под термина BIOS? _________________ RemoteControls |
|
|
 |
venci-to Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 05, 2010 11:01 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | Edit: venci-to, какво ти разбираш под термина BIOS? |
Това ще рече Basic Input Output System според знанията които съм добил в университета. Но дори и да съм завършил информатика с това не ми се рискува а и не разбирам много, затова питам : )))
Всъщност преди малко рагледах наново картата и видях още един чип който може да е това което ми трябва - модела му е MX25L1005
http://www.semiconductorstore.com/pdf/Macronix/Serial1.pdf - изглежда е това и май е трябвало да поразгледам още малко преди да ви занимавам излишно. Благодаря за бързите отговори. :0) |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 05, 2010 11:15 Заглавие: |
|
|
| venci-to написа: | | Това ще рече Basic Input Output System според знанията които съм добил в университета. ... |
Точно така.
Но това ще рече с думи прости, че е софтуера/програмата за контролера с помоща на която в първия момент след захранването им ще "събути" и конфигурира конкретната система докато цялото (почти) управление се поеме на следващото по-високо ниво от заредената вече OS и/или конкретни драйвери за работа на дадения модул.
Това MX25L1005 вече е наистина достатъчно подходящо за целта като обем. Друг е въпроса дали подхода ти е верен.
При подобни системи обикновенно в част от паметта (това понякога е и обособена област) има т.н. Boot Loader, чието предназначение е за някаква комуникация с "външния свят" и при нужда за препрограмиране на останалата част от Flash паметта със "същинската" програма (BIOS-a).
Примерно за update и/или отстраняване на открити бъгове. _________________ RemoteControls |
|
|
 |
|