| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
tremendous Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Сеп 06, 2010 14:14 Заглавие: Намаляване оборотите на AC мотор |
|
|
Здравейте! Имам едно питане за един AC мотор на турбина на климатик . Как може да му се намалят оборотите? Питах в друг форум и там ми казаха , че ако се постави кондензатор 2-5 микрофарада/ 300В на ОR кабела от схемата , ще паднат оборотите. Поставих го - паднаха оборотите но характерния звук при тръгване на AC мотор / уо уо уо уоо/ остава и при достигнати обороти - сякаш мотора се товари . Климатика няма следене на оборотите на турбината тоест няма проблем за електрониката просто искам да намаля оборотите защото много духа.
Прилагам и схема : http://img819.imageshack.us/img819/4361/1003825.jpg |
|
| Върнете се в началото |
|
 |

|
Пуснато на: Вто Сеп 07, 2010 14:46 Заглавие: |
|
|
Никой ли незнае как да се намалят без да бучи двигателя като пред изгаряне  |
|
|
 |
gakal Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Сеп 07, 2010 17:14 Заглавие: |
|
|
| А не мислиш ли, че звука се явява следствие на лош лагер ( втулка ) на този мотор и колкото и да му намаляш оборотите пак ще го има. А това което са ти писали е така, и ти , доколкото разбирам, си го постигнал. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Сеп 07, 2010 19:14 Заглавие: |
|
|
Ами климатика не е стар- на 3 години е и е ползван нормално , не е бъхтял 24/7 в някое заведение, от което се съмнявам ,че е лагер. Когато мотора е свързан без кондензатора , както си е , тоя звук е само в началото и мисля ,че е нормален както примерно като включиш духалка и тя така прави уоуоу докато разварти и след това спира - просто си духа без други шумове. Когато е включен кондензатора , шума уоуоуо не спира все едно иска още да се набира но нещо го спира.
Гледах разни клипчета в youtube как се намалят оборотите и там са доста сложни системите  |
|
|
 |
gakal Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Сеп 07, 2010 19:29 Заглавие: |
|
|
| Това, че е нов въобще не е критерий за здравината на двигателя, особено ако е някоя Hi- марка- Neo, Elite, и т.н. Стария ми климатик беше Мицубиши - от японските 2-ра употреба, който беше работил над 10г, а на негово място дойде Дайкин, сглобен в унгария ( ако не греша) и мога да те уверя, че на японския и външното и вътрешното тяло баха по-безшумни. |
|
|
 |
nikolai_nikolov Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Сеп 08, 2010 8:03 Заглавие: |
|
|
| И аз съм за лагер(втулка).С колко намаляха оборотите орентировъчно(предполагам няма как да ги измериш)?А защо не пробваш с кондензатор с примерно половината от стойноста с която си го пробвал да видим какво е положението. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Сеп 08, 2010 8:32 Заглавие: |
|
|
Сигурен съм ,че не е от лагер, знам как вие лагер. Това си е от мотора. Иначе оборотите паднаха горе-долу наполовина. И да , ще взема един по-слаб кондензатор да пробвам с него как ще е ,че този май му идва малко голям.  |
|
|
 |
Biser Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Сеп 08, 2010 8:41 Заглавие: Re: Намаляване оборотите на AC мотор |
|
|
| tremendous написа: | ...защото много духа.
|
Духането най-лесно можеш да намалиш като сложиш на филтъра на смукателния отвор допълнително 1, 2 или повече слоя рехав плат/тензух/. Хем духането ще стане колкото искаш, хем филтърът ще работи по-добре! Оборотите малко ще нарастнат, но това няма да е от значение.
Повишения звук е от по-голямото "хлъзгане". Това е разликата в скоростта на въртене на магнитното поле и тази на ротора.Не е от износени втулки.
Какви са параметрите на SH-CAPA. Може би от там може нещо да се направи! _________________ Няма невъзможни неща! Важно е дали искаш да ги направиш! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Сеп 08, 2010 9:27 Заглавие: Re: Намаляване оборотите на AC мотор |
|
|
| Biser написа: | | tremendous написа: | ...защото много духа.
|
Духането най-лесно можеш да намалиш като сложиш на филтъра на смукателния отвор допълнително 1, 2 или повече слоя рехав плат/тензух/. Хем духането ще стане колкото искаш, хем филтърът ще работи по-добре! Оборотите малко ще нарастнат, но това няма да е от значение.
Повишения звук е от по-голямото "хлъзгане". Това е разликата в скоростта на въртене на магнитното поле и тази на ротора.Не е от износени втулки.
Какви са параметрите на SH-CAPA. Може би от там може нещо да се направи! |
Пробвал съм да сложа точно такъв плат като тензух и има ефект в духането - не отвява листовете от масата , но шума е драстично по-голям Не пише колко е капацитета на SH-CAPA в сервизната книжка. |
|
|
 |
|