| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Nuclear Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Авг 16, 2010 18:08 Заглавие: Радиото в колата? Как да не се рестартира при палене? |
|
|
Здравейте.
Един неприятен ефект с радиото в колата, който мисля че го има не само при мен. Именно: Когато радиото си работи, като запаля двигателя то се рестартира. Проблемът предполагам е, че заради голямата консумация на стартера напрежението пада и за момент радиото губи захранване и се рестартира.
Аз обаче искам да направя така, че радиото да не се рестартира при палене. Може би с някаква схемичка, осигуряваща резервно захранване, когато акумулаторът е зает с други работи.
Трябва ми поради 2 причини:
1. При внезапното спадане на напрежението се проявява един страничен дефект на радиото.
2. То има USB вход, към който свързвам един харддиск - първо, не се знае дали това спиране не му вреди, а пък и след всеки рестарт трябва да чакам половин минута, за да изчете всички директории с песни.
Има ли начин да направя така, че радиото да не се рестартира при палене? Предполагам, че няма да е нещо сложно - колата пали бързо, а радиото едва ли харчи повече от 100-200 милиампера. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Авг 16, 2010 18:28 Заглавие: Re: Радиото в колата? Как да не се рестартира при палене? |
|
|
| Nuclear написа: | | ... а радиото едва ли харчи повече от 100-200 милиампера. |
Направи си една груба сметка с каква мощност трябва да ти е "радиото" при 100% КПД ако по време на работа консумацията му е в посочените граници. |
|
|
 |
Nikolai_1 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Авг 16, 2010 18:49 Заглавие: |
|
|
Проблемът ти не е в радиото Възможните причини според мен са 2 (по мои наблюдения)
1.Акумулатора ти е слабичък и не му понася добре падът на напрежение който създаваш със стартера-това предполагам знаеш как се оправя
2.намери кутията на радиото и книжлето което е било вътре, намеквам че вероятно е от подвръезката на евробуксата виждал сам го и при други коли това явление. _________________ Таз година булка , догодина...- две ! |
|
|
 |
geordgeo Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Авг 16, 2010 19:38 Заглавие: |
|
|
Закачи радиото директно на акумулатора с по-дебели кабели и направи проба.Ако проблемът отпадне е ясно Ако не те бърка по някаква друга причина си прекарай новите кабели и готово.Предполагам,че има и други решения,но тази проба поне ще ти даде насока на действие  |
|
|
 |
stoianivanov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Авг 16, 2010 20:01 Заглавие: |
|
|
| Радиото има 2 вериги на + захранването, директно и през контактния ключ. Най добре е през елементарно реле за закъснение да се подава напрежението, например от порядъка на 10-15 сек. достатъчно да се стартира двигателя. Устройството може да е и по модерно, да захранва когато двигателя заработи, идеи много |
|
|
 |
vladimir_ki4ev Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Авг 16, 2010 20:22 Заглавие: |
|
|
На моето рено при преминаване на контактния ключ през нулева, първа, втора и стартер винаги ресетва радиото.Много ме дразни! Измислил съм го,ма кой,кой да го направи
Номера е да се храни радиото от постоянната +12 през реле, а управлението на релето от контактния ключ леко подпряно с едно кондезаторче и диодче  |
|
|
 |
ststefanov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Авг 16, 2010 21:21 Заглавие: |
|
|
| Елеметарно е, свържи кабела, който е за към контактния ключ директно към акумулатора. Ако и след това се рестартира слагай по-мощенн акумулатор! |
|
|
 |
sword Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Авг 16, 2010 21:32 Заглавие: |
|
|
| Сложи един кондер с голям капацитет и диод към жълтия кабел на радиото и няма да се ресетва,къв е този външен хард дето му слагаш,след известно време с тез дупки по наште пътишта ще те скъса от bad sektori тоз хард |
|
|
 |
getzata Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Сеп 08, 2010 1:24 Заглавие: |
|
|
Проблема на мойто ЦД (pioneer) беше че след падане на захранването под 10.8 волта се изключва (явно фабрична защита за акумулатора на ЦД-то ) Когато паля колата напрежението на акумулатора пада под тази стойност за секунда и ЦД-то се ресва.
Реших проблема като на + на ЦД-то сложих диод в права посока и кондензатор след него 12 000 мф / 24 в _________________ Всичко е ток и жици... |
|
|
 |
|