| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
rolling_heads Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Авг 30, 2010 11:51 Заглавие: Труднос при реализиране на превключвател газ бензин РЕШЕНО |
|
|
Здравейте.
Опитвам се да дублирам един фирмен превключвател газ бензин.
Ето и пречертаната от мен схема:
http://prikachi.com/images/452/2459452B.jpg
Налепих всичко на монтажна платка.Вместо CD40106 използвам HCF40106(можеби там ми е грешката) , но това намерих по магазините, а диоди сложих 1N4148 .Проверих монтажа няколко пъти и започнах да го пускам.
На входа"ИМПУЛС ЗАПАЛВАНЕ" подавам правоъгален нимпулс с амплитуда 12V и честота от 0 до 400Hz.
Оказа се, че абсолютно нищо не се случва.
После забелязах, че при подаване на ниско ниво на 5 краче релето свързано към Т1 сработва .После смених 4,7М на входа със 100к и се появиха импулси в останалата част от схемата ,но не можах да накарам релето да стаботи.
При проба с оригиналния ключ при същите условия той работи.
Моля за помощ при оживяването на схемата _________________ "Някои неща не могат да се обяснят"
Стара нигерийска поговорка
Последната промяна е направена от rolling_heads на Вто Сеп 14, 2010 9:40; мнението е било променяно общо 1 път |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Авг 30, 2010 13:11 Заглавие: |
|
|
| Входа е за висиковолтов импулс , затова схемата не е заработила с импулси на 12V . За пробата подай правоъгълници 5V на пин 3 , или правоъгълници 12V на входа "импулс запалване" , но смени резисторите 47k (3 броя) с един примерно 4.7 k . След настройката върни 3-те резистора . |
|
|
 |
ivpav Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Авг 30, 2010 13:42 Заглавие: |
|
|
milmar
| Цитат: | | При проба с оригиналния ключ при същите условия той работи. |
На мен не ми хареса веригата паралелни кондензатори след диода, който е след изход 6 на чипа . По принцип това си е неправилно свързване, но ако използват, че серия CD е с по-малка товароносимост от HEF и разчитат на малкия изходен ток на чипа и да ти оберат кратките импулси тези кондензатори .
| Цитат: | | Вместо CD40106 използвам HCF40106(можеби там ми е грешката) |
Това се установява лесно. Просто разменяш двата чипа, но по принцип HEF са подобрена версия. _________________ ИВАН ПАВЛОВ |
|
|
 |
rolling_heads Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Сеп 14, 2010 9:29 Заглавие: |
|
|
Открих накой грешки при пречертаването на схемата.
Прикачвам новата.
Наи важното откритие се оказа двойния диод на входа BAT54S
не бях обърнал внимание че е Schottky barrier (double) diodes
След поставянето му схемата заработи.
В процеса на изследването разбрах че с HEF40106 схемата се самовъзбужда някъде в първите две три стъпала.
Със HCF40106 работи нормално.
Закривам темата _________________ "Някои неща не могат да се обяснят"
Стара нигерийска поговорка |
|
|
 |
|