| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
DJ69VN Опитен потребител

Регистриран на: 16 Мар 2008 Мнения: 3329 Местожителство: Варна, България
|
Пуснато на: Съб Сеп 18, 2010 23:54 Заглавие: Схема за термоконтрол на 24V / 50W поялник Weller ? |
|
|
Тъй като M solder-a тотално умря за пореден път, а и вече няма гаранция. Намерих един доста стар Weller 24V 50W за който се надявам да изкара доста повече! Проблема е, че няма до колкото видях термодвойка или какъвто и да е датчик както и ако успея да го взема ще е само поялник без понижаващия траф. Някой имали конкретна идея за регулатор ? Ако беше директно на 220V съм правил със симистор ама за 24.... мисля, че няма да стане толкова лесно или поне не тая схема.
Поялника или е този или супер много прилича : http://wellersolderingiron.com/images/weller_soldering_iron.jpg _________________ Analog Audio™ Quanterall.com
Последната промяна е направена от DJ69VN на Нед Сеп 19, 2010 23:42; мнението е било променяно общо 1 път |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 19, 2010 9:29 Заглавие: |
|
|
Ами примерно ШИМ. Имах поялник с регулиране по този начин. Потенциометъра за задаване на температурата променя коеф. на запълване. А при първоначално включване стои около минута постоянно включен (без ШИМ). Ще му потърся платката да сваля схемата.
EDIT: Намерих платката, но сега нямам време да свалям схемата. Ето снимки в атача, може да пробваш да си я свалиш. Само дето не помня стойността на липсващия резистор и потенциометъра, а също и къде беше вързан трафа и къде нагревателя.
Последната промяна е направена от eler на Нед Сеп 19, 2010 10:16; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 19, 2010 10:13 Заглавие: |
|
|
Да мислех подобно тъй като с линеен регулатор няма да му излезе края от охлаждането.. За в началото найстина ще трябва малко да го пуска "директно" . А дали тоя метод е "безопасен" за нагревателя ?
п.п. Мерси сега ще я разгледам..
Какви са стойностите на потенциометъра и захранването ? _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 19, 2010 10:17 Заглавие: |
|
|
| Трафа беше 24V. |
|
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 19, 2010 10:35 Заглавие: |
|
|
В един чужд форум попаднах на схемата която е в атача и с малко преработка .. мисля да я пробвам.
Tук http://members.shaw.ca/roma2/iron.pdf също има интересно решение. _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 19, 2010 10:42 Заглавие: |
|
|
| Това е нещо подобно, само дето е на 220V. Не ми харесва обаче това, че схемата не е галванично разделена от мрежата. |
|
|
 |
Петров Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 19, 2010 10:45 Заглавие: |
|
|
| Провери първо да не би твоя да е с магнитен регулатор в ръкохватката. |
|
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 19, 2010 11:33 Заглавие: |
|
|
Да то и на 2 те схеми с галваничното разделяне е ... проблем но ще се реши много лесно. Тия дни ще го видя - дай боже
п.п. Най-простия варянат както каза един колега е симисторен регулатор по класическа схема ( симистор, диак и пасивни елементи ) и траф 220V->24V. _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |
ivanovbg Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 19, 2010 20:19 Заглавие: |
|
|
имам велер от 86 год. с магнитен регулатор на 24V и още не ми е изгорял нагревателя-само човките сменям,а работи понякога по 5-6 часа без да го изключвам.За адекватен реглаж по температурата ти трябва термодвойка при човката,иначе е само регулатор на мощноста. _________________ Ако нещо не не става с акъл,опитай с мощност
Ако и мощността (чука) не помогне-потърси по знаещи! |
|
|
 |
vladimirstanoev Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 19, 2010 22:34 Заглавие: Re: Схема за термоконтрол на 24V / 50W поялник Weller ? |
|
|
| DJ69VN написа: | | проблема е че няма до колкото видях термодвойка или какъвто и да е датчик | Абе скоро скъсахме дипломите на Бел и Тесла, та колко му е да скъсаме и тая на Велер Няма такъв Weller или поне аз не съм виждал Обикновено температурата и мощността се определят от номера на човката:

Последната промяна е направена от vladimirstanoev на Нед Сеп 19, 2010 23:00; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
|