Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Реглаж на обороти на вентилатор...

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Анонимко
Гост

МнениеПуснато на: Вто Май 10, 2005 10:40    Заглавие: Реглаж на обороти на вентилатор... Отговорете с цитат

Здравейте!
Извинявам се предварително ако съм объркал мястото на темата си.

Значи ето какво ми трябва...

Имам едно вентилаторче малко.
Трябва ми обаче за съвсем друга цел. Искам да задвижа нещо, и ми трябват по ниски обороти.

Възможно ли е да включа някаква схема към вентилатора за да му намаля оборотите?

Аматъор съм иначе, но съм правил схемички Smile
Мерси предварително...и приятен ден на всички
Върнете се в началото
Stoy40
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Вто Май 10, 2005 10:49    Заглавие: Отговорете с цитат

Ако дадеш по изчерпателна информация имаш повече шанс за адекватен отговор.Това вентилаторче от какво е?РС или сешуар.Какво искаш да завижваш нещо по тежко от перката му? Какви напрежения и токове искаш и т.н.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Анонимко
Гост

МнениеПуснато на: Вто Май 10, 2005 12:18    Заглавие: Отговорете с цитат

Извинявам се, не съм пояснил.

Значи вентилатора е от Вентилатор духащ. - 220V
Перката му е около 20сантиметра и прави доста обороти, а мен ми трябват много по ниски...

Искам с това вентилаторче да задвижа маслена помпа на жигула, за да качва масло.
Незнам колко са минималните обороти на помпата за да качи масло, затова смятам ако може да се направи с увеличаване на оборотите на ротора.

Нещо като макет трябва да стане, но приложението му е по специално.
Върнете се в началото
alexandro28
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Май 10, 2005 12:32    Заглавие: Отговорете с цитат

от това ,което подразбрах ....иам такива готви китове за сглобяване за регулиране на обороти на бормашини и прочее ,адски евтини са ,съответно не може да се очаква нищо кои знае каво от тях.Има ги във всеки магазин за резервни части.За твоето приложение обаче ,имаийки впредвид какъв двигател ще ползваш- за мен категорично няма да се получи ,тези "моторчета"нямат достатъчно мощност и момент,ще изгори.
Stoy40
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Вто Май 10, 2005 13:03    Заглавие: Отговорете с цитат

Значи много по лесно е да си намериш,двигател от чистачки в някоя авто морга,който освен че е на 12 волта има изводи за по ниски и по високи обороти и е около 50-70 вата.А ибез това оборотите са му доста ниски.Разбира се след като му демонтираш редуктора.На западните автомобили корпуса обикновено е с редуктора и не може да се демонтира,затова си потърси руски.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Анонимко
Гост

МнениеПуснато на: Вто Май 10, 2005 14:12    Заглавие: Отговорете с цитат

Мерси за идеите.
Наистина ще взема да потърся от някоя чистачка на жигула моторче, което да се настрои. Незнам дали само няма да са му малки оборотите, но едва ли...
Ще пиша пак, като си набавя частите.

Мерси много за отзивите
Върнете се в началото
Гост

МнениеПуснато на: Вто Май 10, 2005 15:37    Заглавие: Re: Реглаж на обороти на вентилатор... Отговорете с цитат

Анонимко написа:
Здравейте!
Извинявам се предварително ако съм объркал мястото на темата си.

Значи ето какво ми трябва...

Имам едно вентилаторче малко.
Трябва ми обаче за съвсем друга цел. Искам да задвижа нещо, и ми трябват по ниски обороти.

Възможно ли е да включа някаква схема към вентилатора за да му намаля оборотите?

Аматъор съм иначе, но съм правил схемички Smile
Мерси предварително...и приятен ден на всички

Трябва да си намерите колекторен двигател, а след това да се направи регулатор на оборотите и готово.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети