| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
koko13061981 Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Сеп 27, 2010 23:29 Заглавие: Какъв датчик на Хол да използвам? |
|
|
Заел съм се да поставям дигитален скоростомер на кола с аналогов.Дигиталния не може да се калиброва, при него 1 импулс = 20 сантиметра изминат път.Оригинално на колата обаче, която е с жило, 1 оборот на жилото = 1 метър.Механично всичко е изпълнено, направена е шайба с 5 отвора към жилото. Уреда отчита импулс, когато кабела за импулс се даде на маса.Какъв датчик да ползвам - с 5 магнита за шаибата или някакъв оптрон, че да затваря веригата към маса?абсолютно съм бос в тези неща и моля да ми бъде разяснено по нашироко. имайте предвид че при скорости от рода на 120-150 км/ч ще има 150-200 импулса за секунда?
Последната промяна е направена от koko13061981 на Вто Сеп 28, 2010 4:07; мнението е било променяно общо 1 път |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Вто Сеп 28, 2010 1:11 Заглавие: |
|
|
| Ми така е трябват ти пет пъти повече обороти. Това си се досетил. От тука нататъка не знам може като старите мишки на компютрите със колелце със отвори и оптодвойка оптрон. Но и с 5 магнита и бобина пак е същото, така или иначе ти трябва някаква схема с може би два три транзистора която да формира импулсите. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Сеп 28, 2010 4:15 Заглавие: |
|
|
Механичната част е ясна.Въпроса ми беше какъв датчик да използвам, всички ли при възбуждане "замасяват", Абе с 2 думи какво точно да си купя и как да го реализирам, така че при преминаването на магнит покрай датчика да замасява импулсния изход на скоростомера  |
|
|
 |
mineff Активен потребител

|
Пуснато на: Вто Сеп 28, 2010 8:26 Заглавие: |
|
|
| TLE4905,TLE4935 - какъвто си намериш.В Пасат имат в SMD корпус и струва лев.Слагаш магнитите и разполагаш датчика на около 0.5 - 1 см от тях.Изхода е ОК и работи от 5-28 V |
|
|
 |
teodor_dj Активен потребител

|
Пуснато на: Вто Сеп 28, 2010 10:33 Заглавие: |
|
|
| Една идея - датчик на Хол на запалителната система от Лада Самара, евтин е, работи на 6-16V, има си и магнита. Формата му е "П"-образна, един срещу друг са разположени самият датчик на Хол и магнита, само трябва да го центроваш, така че отворите на шайбата да минават пред магнита. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Сеп 29, 2010 4:34 Заглавие: |
|
|
Само 1 нещо не разбрах. На датчика на хол изходния му сигнал е 0 V , когато няма магнитно поле , и в зависимост от магнитното поле става еди си колко волта.От тук нататък какво правя, защото не трябва да подавам напрежение към сигналния кабел на уреда, а да подавам маса?  |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Сеп 29, 2010 7:30 Заглавие: |
|
|
Един биполярен транзистор в ключов режим, свързан в схема ОЕ ще направи чудеса.
Хем може да обърне логиката ако е необходимо, хем може с негова помощ да се съгласуват нивата. _________________ RemoteControls |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Сеп 29, 2010 23:10 Заглавие: |
|
|
| Мислех че има някакъв готов вариант, т.е. датчик, който вместо да подава напрежение към изхода си, замасява.Иначе това с транзистора ми е тъмна Индия, за съжаление |
|
|
 |
teodor_dj Активен потребител

|
Пуснато на: Сря Сеп 29, 2010 23:23 Заглавие: |
|
|
| Добре де, щом искаш само да "замасява" - свързваш един диод на изхода на датчика - катода към датчика, анода към скоростомера. А пък на датчика на Самара(същият се използва и при други руски автомобили) изхода е отворен колектор, т.е. няма да ти трябва никакво междинно звено за съгласуване, той може само да "замасява", без да подава напрежение. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Сеп 30, 2010 4:05 Заглавие: |
|
|
сега вече с риск да ядосам някой с некомпетентноста и незнанието си да попитам:
датчика от самара или класика не подава напрежение към изхода си, а замасява?т.е. не подава + а - , когато е в магнитно поле?ако е така, ще търся такъв.
и другото - за диода.него на какъв датчик да го ползвам - подаващ напрежение към изхода си ли?и как ще ми помогне?няма да пусне напрежение към уреда, ама как ще замаси?между другото на импулсния вход на уреда има 4-5 волта напрежение, ако е от значение.уреда е от туинго, ако и това има значение някакво. |
|
|
 |
|