| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
snipeman Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Окт 08, 2010 21:32 Заглавие: Схема за управление на аудио входове |
|
|
| Здравейте. Имам усилвател (правен от мен), който обаче е замислен и осъществен само с един вход. Трябва ми схема, към която да мога да включа няколко аудио устройства (РС, тунер, дек и грамофон, примерно) и чрез която да избирам кой от входните сигнали да се подава към усилвателя. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Колев Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Окт 08, 2010 21:50 Заглавие: |
|
|
| Здравейте. Може би тук има това което търсите http://www.constructor.bg/mk/ Стой най - отгоре в раздела "Нашите схеми" и се каза "Цифрово управление входовете на аудиоусилвател" |
|
|
 |
snipeman Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Окт 08, 2010 22:48 Заглавие: |
|
|
| Търся нещо подобно, но искам да е ръчно (не с дистанционно), да е възможно най-лесно за изпълнение и да управлява само входовете. |
|
|
 |
lenko71 Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Окт 09, 2010 6:42 Заглавие: |
|
|
Най-лесно е с галетен ключ.
Иначе горната схема може да се преработи като вместо процесора се ползва кръгов брояч, например 4017. |
|
|
 |
emilm Опитен потребител

|
|
|
 |
snipeman Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Окт 09, 2010 9:18 Заглавие: |
|
|
| Усилвателят има тонкоректор и предусилвател. Когато го правих целта ми беше да го ползвам единствено с РС, но сега искам да включвам повече устройства към него. Трябва ми само схема или ключ (като този), за да избирам кой от входните сигнали да бъде ползван. |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Окт 09, 2010 11:23 Заглавие: |
|
|
Не стана ясно какво ти трябва - схема ,или ключ ,а май и двете . Като гледам какво се сучеш ,май и монтажна схема ще ти трябва . Дали за схемата от МК си прочел и това : | Цитат: | Когато схемата вече е включена, превключването на отделните канали може да стане по два начина:
1. С помощта на бутоните B3-B6. При еднократно натискане на бутона В6 се включва първият канал, с В5-вторият, с В4-третият, и съответно с В3-четвъртият канал.
За индикация на включен канал служат светодиодите D4-D7. Светодиодът D4 индицира за включен първи канал, D5 - за втори, и т. н.
2. С произволен пулт за дистанционно управление - при натискане на кой да е бутон на дистанционното управление за време, по-малко от 1 секунда, микроконтролерът превключва на следващия канал (с по-голям номер). Примерно, ако сме били на втори канал и натиснем и отпуснем произволен бутон за време, по-малко от 1 секунда, схемата ще превключи на трети канал. При повторно натискане - на четвърти, след това отново на първи и т. н.
За схемата е предвиден и режим мълчание “MUTE”, който се активира с натискане на бутона В2. При този режим всички ключове се изключват и така към усилвателя не се подава сигнал. Деактивирането на този режим може да стане с повторно натискане на бутона В2, с подаване на команда за смяна на каналите от бутоните В3-В6 или от пулта за дистанционно управление. |
Очевидно работи и без дистанционно ,но също така може би ти се вижда сложна - ами купи си готов кит и това е ! Или поръчай някой да ти налепи една галета ,който има опит - и без схема ще го направи ! |
|
|
 |
bocko80 Нов потребител

|
|
|
 |
gueswhoaz Опитен потребител

Регистриран на: 13 Юни 2009 Мнения: 603 Местожителство: По света и у нас
|
Пуснато на: Нед Окт 10, 2010 12:03 Заглавие: |
|
|
| CMOS селектора, към който има линк в горния пост ( това е оригинала http://www.bgaudioclub.org/forum/viewtopic.php?t=8102&postdays=0&postorder=asc&start=0 )е малко усложнение според мен, в смисъл има компромисен вариант между него и галетния превключвател който е най-прост. Аз в моя усилвател ( в момента го правя) имам една платка на която има 8 сигнални релета - малки релета на които подавам с помоща на галета 12V. Съответно се пуска един от входните канали. Няма проблеми с зацапани контакти, тъй като сигналните релета са DIP и херметически затворени (не оксидират контактите), а галетата и да е зле, тя само подава 12V или маса (зависи как си го изпълниш). |
|
|
 |
|