Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Въпрос за настройка на малко УКВ предавателче.
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
showMANiak
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Съб Окт 23, 2010 17:27    Заглавие: Въпрос за настройка на малко УКВ предавателче. Отговорете с цитат

Колеги,дайте някакъв акъл как най-лесно да го настроя пустия предавател.Цял следобед си играя,и няма настройване.Процедирам така-нагласям радиото на празна станция и отдалчавам на 1-2 метра предавателчето и почвам да въртя тример-кондензаторчето ,ако е нужно си играя и със разпъване/свиване на бобината ама резултат няма.Има де,хваща се обаче шума е страшен т.е колкото се чува музиката,толкова и шума,което е неприемливо,понеже в реални условия трябва да се чува глас сравнително отчетливо (не гоня Hi-Fi де Smile ).Отделно от това обхвата е не повече от 2-3 метра при директна видимост т.е без стени и т.н ,което ми се струва малко.
Понеже нямам време сега да чертая ето една подобна схема на тая която изпозлвам:
http://www.8051projects.net/e107_files/public/1191934247_2712_FT2877_fmtransmitter.gif
РАзликата при мен е,че използвам само стъпалото с предавателя,без микрофона и предусилвателя и директно подавам сигнал от един мп3 плеър.Като стойности Р6 ми е 24к Р7 100 ома и Ц5 е 5 пико ,като цяло демек мисля ,че не са толкова критични тия стойности та едва ли на това се дължи кофти предаването.Някой може ли да даде акъл как по-лесно да го настроя и изобщо има ли начин с такава проста схема да се приема сравнително чист сигнал,или да?
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Съб Окт 23, 2010 17:46    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз съм правил подобно с един транзистор. Там е с две или три батерии.
http://selectronics.hit.bg/fm_transmitter.htm
Тази схема която съм направил има съществена особеност че антената е свързана индуктивно с осцилаторната бобина със много слаба връзка, което намалява съществено влиянието на капацитета на антената върху осцилатора. Във твоята схема ти препоръчвам да сложиш между антената и изхода един кондензатор няколко pF дори да пробваш с два къси усукани проводника ако нямаш такъв малък кондензатор. Качеството ще се получи добро. Аз съм използвал варикап но може и без него. Сигнала тогава се подава на базата.
Също така монтажа е важен, къси изводи масата да обикаля цялата схема и отдолу фолиото на долния слой да е пак на маса. Така ще получиш доста добри резултати. Но за сериозна апаратура тая схема не става. Smile
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
eler
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Раднево

МнениеПуснато на: Съб Окт 23, 2010 18:54    Заглавие: Отговорете с цитат

Пробвай с точните стойности на резисторите от схемата. И C3 нали не си забравил да го сложиш?
Върнете се в началото
gakal
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Съб Окт 23, 2010 18:56    Заглавие: Отговорете с цитат

Опитай да добавиш предусилвателното стъпало на Q1 защото неговия изходен импеданс оказва влияние на режима на генератора. Имай в предвид, че сигнала подаван на Q1 трябва да е с доста ниско ниво- иначе ще пренаситиш ( премодулираш ) генератора и ще получиш пращене при приема.
Върнете се в началото
showMANiak
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Окт 23, 2010 22:14    Заглавие: Отговорете с цитат

Taкааа,отговарям подред на номерата Smile
Слав:
С кондензатор съм между антената и колектора-първо пробвах с 8пф после и с 27 (такива имам под ръка) и не усетих особена разлика Rolling Eyes .За антена използвам някакво парче жица около 50см,което мисля ,че е достатъчно.Нали имаше една врътка антената да е 1/4 от дължината на вълната бла-бла...би трябвало да е достатъчна тая дължина.За монтажа-по принцип е на експериментална платка,ама пробвах и на хвърчащ монтаж и всичко беше максимално сбито и май-имаше леко подобрение,ама не голямо Rolling Eyes .От горното се подразбира,че нямам долен слой фолио по платката т.е няма екран и т.н.
eler:
Естествено ,че не съм забравил за С3 Smile.За резистора най-вероятно ще бодна един потенциометър или тример да си поиграя.
gakal:
За това не се бях сетил.Изхода на мп3-то е за слушалки т.е нискоомен та може би и това оказва голямо влияние Smile.Колкото до нивото на сигнала там работата е ясна Smile
Ще поекспериментирам и ще доложа Smile
DJ69VN
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна, България

МнениеПуснато на: Съб Окт 23, 2010 23:16    Заглавие: Отговорете с цитат

Аналогична схема съм правил с 1 транзистор пак и работеше супер дори се чуваше по добре от повечето ефирни радиа. Но е желателно да имаш буферно стъпало преди предавателя от към ниската честота ( звука ) поради факта, че тия схеми си изменят изходната честота от различните звукоизточници. Както и усилвателна част след генератора с максимално разделяне м/у стъпалата и най добре с индуктивна връзка. Потърси има из нета една схема която е на 1.5В с 2 транзистора е и бобината е променлива, а кондензатора е с постоянен капацитет. Преди години го продаваха на кит за сглобяване. По-добра схема от това в тоя клас - няма! Правил съм какви ли не само тази ми е работела стабилно 3 години нон стоп като имах 'радио" .
p.s. ето я http://cxem.net/radiomic/radiomic14.php при мен работеше с други транзистори но и с тези е бетон. Не забравяй да закачиш екранировката на бобината към маса!
p.s.2 Все се канех да правя тази http://english.cxem.net/radiomic/bug31.php ама все не остава време.. Изглежда логична друг е въпроса как ще тръгне . Laughing
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Нед Окт 24, 2010 0:19    Заглавие: Отговорете с цитат

ама ся се сетих тука като казахте за C3 , че трябва задължително да има и още един кондензатор керамичен паралелно на захранването, възможно най-близо до схемата. Аз така съм правил такъв осцилатор и се е случвало да не работи изобщо без такъв кондензатор. Smile Поне 10-15 nF
Върнете се в началото
DJ69VN
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна, България

МнениеПуснато на: Нед Окт 24, 2010 0:37    Заглавие: Отговорете с цитат

ДА задължително е да има 10-100nF. Аз на горната схема бях забравил да го монтирам първия път и малко беше нестабилна.
bvgdzk
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: ВАРНА

МнениеПуснато на: Пон Окт 25, 2010 2:40    Заглавие: Отговорете с цитат

Едно LC -филтърче настроено в обхвата ще пропуска една носеща честота и ще намали промяната и която ще се обере от АДЧ-то в приемника.
Върнете се в началото
showMANiak
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Окт 25, 2010 20:41    Заглавие: Отговорете с цитат

Момчета,съживих го вчера Smile .РАзмърдах малко чарковете по платката демек ги разместих и с още малко игра си тръгнаха нещата.Проблема е ,че е малко нестабилно т.е както си слушаш кво ти дрънка другия по радиото и изведнъж се загубва от ефира и след 1-2 секунди пак се появява Rolling Eyes
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети