| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
showMANiak Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Окт 23, 2010 17:27 Заглавие: Въпрос за настройка на малко УКВ предавателче. |
|
|
Колеги,дайте някакъв акъл как най-лесно да го настроя пустия предавател.Цял следобед си играя,и няма настройване.Процедирам така-нагласям радиото на празна станция и отдалчавам на 1-2 метра предавателчето и почвам да въртя тример-кондензаторчето ,ако е нужно си играя и със разпъване/свиване на бобината ама резултат няма.Има де,хваща се обаче шума е страшен т.е колкото се чува музиката,толкова и шума,което е неприемливо,понеже в реални условия трябва да се чува глас сравнително отчетливо (не гоня Hi-Fi де ).Отделно от това обхвата е не повече от 2-3 метра при директна видимост т.е без стени и т.н ,което ми се струва малко.
Понеже нямам време сега да чертая ето една подобна схема на тая която изпозлвам:
http://www.8051projects.net/e107_files/public/1191934247_2712_FT2877_fmtransmitter.gif
РАзликата при мен е,че използвам само стъпалото с предавателя,без микрофона и предусилвателя и директно подавам сигнал от един мп3 плеър.Като стойности Р6 ми е 24к Р7 100 ома и Ц5 е 5 пико ,като цяло демек мисля ,че не са толкова критични тия стойности та едва ли на това се дължи кофти предаването.Някой може ли да даде акъл как по-лесно да го настроя и изобщо има ли начин с такава проста схема да се приема сравнително чист сигнал,или да? _________________ Може и да бъркам..... |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Съб Окт 23, 2010 17:46 Заглавие: |
|
|
Аз съм правил подобно с един транзистор. Там е с две или три батерии.
http://selectronics.hit.bg/fm_transmitter.htm
Тази схема която съм направил има съществена особеност че антената е свързана индуктивно с осцилаторната бобина със много слаба връзка, което намалява съществено влиянието на капацитета на антената върху осцилатора. Във твоята схема ти препоръчвам да сложиш между антената и изхода един кондензатор няколко pF дори да пробваш с два къси усукани проводника ако нямаш такъв малък кондензатор. Качеството ще се получи добро. Аз съм използвал варикап но може и без него. Сигнала тогава се подава на базата.
Също така монтажа е важен, къси изводи масата да обикаля цялата схема и отдолу фолиото на долния слой да е пак на маса. Така ще получиш доста добри резултати. Но за сериозна апаратура тая схема не става.  |
|
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Окт 23, 2010 18:54 Заглавие: |
|
|
| Пробвай с точните стойности на резисторите от схемата. И C3 нали не си забравил да го сложиш? |
|
|
 |
gakal Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Окт 23, 2010 18:56 Заглавие: |
|
|
| Опитай да добавиш предусилвателното стъпало на Q1 защото неговия изходен импеданс оказва влияние на режима на генератора. Имай в предвид, че сигнала подаван на Q1 трябва да е с доста ниско ниво- иначе ще пренаситиш ( премодулираш ) генератора и ще получиш пращене при приема. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Окт 23, 2010 22:14 Заглавие: |
|
|
Taкааа,отговарям подред на номерата
Слав:
С кондензатор съм между антената и колектора-първо пробвах с 8пф после и с 27 (такива имам под ръка) и не усетих особена разлика .За антена използвам някакво парче жица около 50см,което мисля ,че е достатъчно.Нали имаше една врътка антената да е 1/4 от дължината на вълната бла-бла...би трябвало да е достатъчна тая дължина.За монтажа-по принцип е на експериментална платка,ама пробвах и на хвърчащ монтаж и всичко беше максимално сбито и май-имаше леко подобрение,ама не голямо .От горното се подразбира,че нямам долен слой фолио по платката т.е няма екран и т.н.
eler:
Естествено ,че не съм забравил за С3 .За резистора най-вероятно ще бодна един потенциометър или тример да си поиграя.
gakal:
За това не се бях сетил.Изхода на мп3-то е за слушалки т.е нискоомен та може би и това оказва голямо влияние .Колкото до нивото на сигнала там работата е ясна
Ще поекспериментирам и ще доложа  _________________ Може и да бъркам..... |
|
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

Регистриран на: 16 Мар 2008 Мнения: 3329 Местожителство: Варна, България
|
Пуснато на: Съб Окт 23, 2010 23:16 Заглавие: |
|
|
Аналогична схема съм правил с 1 транзистор пак и работеше супер дори се чуваше по добре от повечето ефирни радиа. Но е желателно да имаш буферно стъпало преди предавателя от към ниската честота ( звука ) поради факта, че тия схеми си изменят изходната честота от различните звукоизточници. Както и усилвателна част след генератора с максимално разделяне м/у стъпалата и най добре с индуктивна връзка. Потърси има из нета една схема която е на 1.5В с 2 транзистора е и бобината е променлива, а кондензатора е с постоянен капацитет. Преди години го продаваха на кит за сглобяване. По-добра схема от това в тоя клас - няма! Правил съм какви ли не само тази ми е работела стабилно 3 години нон стоп като имах 'радио" .
p.s. ето я http://cxem.net/radiomic/radiomic14.php при мен работеше с други транзистори но и с тези е бетон. Не забравяй да закачиш екранировката на бобината към маса!
p.s.2 Все се канех да правя тази http://english.cxem.net/radiomic/bug31.php ама все не остава време.. Изглежда логична друг е въпроса как ще тръгне .  _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Нед Окт 24, 2010 0:19 Заглавие: |
|
|
ама ся се сетих тука като казахте за C3 , че трябва задължително да има и още един кондензатор керамичен паралелно на захранването, възможно най-близо до схемата. Аз така съм правил такъв осцилатор и се е случвало да не работи изобщо без такъв кондензатор. Поне 10-15 nF |
|
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

Регистриран на: 16 Мар 2008 Мнения: 3329 Местожителство: Варна, България
|
Пуснато на: Нед Окт 24, 2010 0:37 Заглавие: |
|
|
ДА задължително е да има 10-100nF. Аз на горната схема бях забравил да го монтирам първия път и малко беше нестабилна. _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |
bvgdzk Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Окт 25, 2010 2:40 Заглавие: |
|
|
Едно LC -филтърче настроено в обхвата ще пропуска една носеща честота и ще намали промяната и която ще се обере от АДЧ-то в приемника. _________________ няма сложни неща в техниката-трябва само да се досетиш и да ги направиш
акъл -полезен ми дай ---------пари сам ще си направя
Обучение за работа с PROTEL99 |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Окт 25, 2010 20:41 Заглавие: |
|
|
Момчета,съживих го вчера .РАзмърдах малко чарковете по платката демек ги разместих и с още малко игра си тръгнаха нещата.Проблема е ,че е малко нестабилно т.е както си слушаш кво ти дрънка другия по радиото и изведнъж се загубва от ефира и след 1-2 секунди пак се появява  _________________ Може и да бъркам..... |
|
|
 |
|