Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Помощ за специфично зарядно за 12 V акумулатор

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
neuk
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Сря Ное 03, 2010 23:21    Заглавие: Помощ за специфично зарядно за 12 V акумулатор Отговорете с цитат

Здравейте,

Налага ми се да сглобя нещо като система за зареждане на акумулатор в която да има следните компоненти:

Амперметър (от тези със стрелките, които ги монтират по разни елтабла), два светодиода и нещо, което да изключва/прекъсва зареждането на акумулатора в момента в който последният се зареди.

Целта на задачата: Когато включа акумулатора във системата амперметъра да покаже колко ампера има във въпросният акумулатор в момента и ако акумулатора не е зареден или дозареден системата да започне зареждане докато го зареди, след което да изключи зареждането по такъв начин, че да няма възможност тока да се върне обратно към системата и акумулатора да се изтощава само защото не съм откачил жиците навреме. Същевременно ако в момента акумулатора се зарежда да свети единият светодиод, а ако е зареден да свети другият.

Компоненти, които имам:

Имам зарядно, което според стикера върху него е на 12 волта и е 1000 милиампера - нямам идея дали дава отклонения, защото нямам идея дали любителският ми уред от 7 лева дава отклонение. Нямам идея също дали въпросното зарядно е импулсно или друго - на вид изглежда като обикновенно зарядно за мобилен телефон.

Имам също и въпросният акумулатор, който е на 12 волта и по стикер е на 7,2 ампера. Акумулатора е капсулован, от тези черните, които са със клеми за кабелни обувки и на него пише "rechargeable sealed lead-acid battery" (съжалявам за латиницата). Може да се види как изглежда и по-подробна информация за него и в мрежата ако напишете MH26669 в гугъл.

Искам да поясня, че веднъж сглобена системата ще се използва само и единственно със този акумулатор, а при евентуална подмяна новият ще има абсолютно същите данни.

Също така ако зарядното не е подходящо няма проблем да купя правилното или по-качественото ако знам кое е то.

Не държа и сам да запоявам част по част платката или платките ако трябват такива. Ако има сглобени готови китове, които ми вършат работа ще ги купя.

Лошата новина е, че нямам почти никакви знания или умения по електроника и затова ще ви помоля за малко разбиране да ми кажете като на незапознат с материята какво точно да купя за конкретният случай и как да го свържа.

Благодаря предварително на всички отзовали се.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Ное 04, 2010 13:31    Заглавие: Отговорете с цитат

Я дай снимка на това "зарядно" ,че както си го описал ,май не е за оловни акумулатори ,или въобще е токоизправител ,а не зарядно . Лошата новина за тебе е ,че този форум не е DIY и най вероятно темата ти ще замине където й е мястото - в коша .
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Петров
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Чет Ное 04, 2010 14:43    Заглавие: Отговорете с цитат

Това което искаш ако правилно съм разбрал неясните обяснения се нарича Battery Management, такава система се калиброва с акумолатора а дори и краткотрайното изключване на акумулатора изисква нова калибровка, не можеш просто така да си го зглобиш.
Върнете се в началото
Biser
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Харманли

МнениеПуснато на: Чет Ное 04, 2010 15:29    Заглавие: Re: Помощ за специфично зарядно за 12 V акумулатор Отговорете с цитат

Здравей,
Виждам, че не си на ясно с терминологията Smile
neuk написа:
Когато включа акумулатора във системата амперметъра да покаже колко ампера има във въпросният акумулатор в момента ...
Вътре в акумулатора няма Ампери! Има капацитет и при твоя случай той е 7.2 Ah /Амперчаса/. Зарядният ток е 10% от този капацитет и тук трябва да е 0.7А. Трябва ти ето такова автоматично зарядно. Само , че това е за акумулатор с два пъти по-голям капацитет.Може да се използва и в твоя случай, но не е полезно за акумулатора.Има едни стари видеокамери Panasonic с 12 волтови оловни акумулатори и техните зарядни са точно за такъв акумулатор като твоя.
neuk
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Ное 04, 2010 21:14    Заглавие: Отговорете с цитат

ELP, Ами все още нямам 50 поста и съответно нямам права да качвам файлове и затова мога да дам само линк към такова в мрежата:

http://elcomp.cybcom.net/lib/timthumb.php?src=http://i-el.cybcom.net/products/372_la-612.jpg&w=200&h=200&zc=1

Надявам се, че управата на форума няма да сметне линка за реклама.

Но и това не е проблем, ако трябва точно определено зарядно ще го купя - те поне са евтини.

Нямам идея какво е DIY, но ще помоля съответните лица ако не е проблем да задържат за няколко дни темата - въпросът ми е изключително важен, а ако не може моля да ме упътят при кои техни колеги да се обърна със въпроса си.

Петров, съжалявам за неясните обяснения - както вече казах почти нищо не разбирам от електроника. Всички посочени функции съм ги виждал във различни зарядни (поне доколкото разбирам) - проблемът е, че не съм ги виждал в едно и в същото време са доста скъпи.

Biser, Здравей, да така е за съжаление. Embarassed
Ами няма да споря в непозната материя, писах го така само защото така пише на акумулатора, а исках амперметър защото доколкото разбрах по тази величина мога да разбера на полуизтощен акумулатор колко време му остава да работи преди да се изтощи напълно защото тази информация ми е необходима. За съжаление посоченото устройство също не я дава.

А ако намеря такова зарядно има ли начин да му добавя нещо, което да ми казва доколко е изтощен акумулатора или иначе казано да ми казва колко време ще работи акумулатора преди да се изтощи?

Модерирано от RC
Следващия път няма само да редактирам.
Върнете се в началото
penkeler
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Пет Ное 05, 2010 11:11    Заглавие: Отговорете с цитат

Като съдя по това което се опитваш да обясниш, макар и не много сполучливо, не мисля, че би се справил самостоятелно с направата на подобно устройство. По добре се обърни към някой който се занимава с това или към фирма която произвежда такава техника и като кажеш как искаш да ти функционира устройството, те ще ти кажат кое е възможно и кое не. Ако не можеш да се ориентираш как да търсиш в нета подходяща инстанция, може да пробваш например тук.
Върнете се в началото
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Ное 05, 2010 12:31    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
ELP, Ами все още нямам 50 поста и съответно нямам права да качвам файлове и затова мога да дам само линк към такова в мрежата:

1. Има си тема ,как се слагат картинки към постовете - http://forum.eshop.bg/viewtopic.php?t=41355&topicshow=%CF%F0%E8%EA%E0%F7%E2%E0%ED%E5%20%ED%E0%20%E8%E7%EE%E1%F0%E0%E6%E5%ED%E8%FF%20%E8%20%EB%E8%ED%EA%EE%E2%E5%20%EA%FA%EC%20%EF%EE%F1%F2%EE%E2%E5%F2%E5
Да не говорим ,че една свестна снимка е над 2-3МБ и не е възможно да се прикачва по начина ,който визираш ти ,поради ограничения в размера на файловете .
2. DIY- съкращение от Do It Yourself ,да ти го превеждам ли ?
3. Снимката която си постнал почти не се разбира какво е ,но все пак е явно ,че това е зарядно ,не адаптер ,ако си намериш някой да го модне малко ,за да намали тока на 0.7А ,става идеално .
4. Не всичко е толкова просто ,колкото може би ти изглежда !
Върнете се в началото
neuk
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пет Ное 05, 2010 21:53    Заглавие: Отговорете с цитат

penkeler, това че не знам как да разработя схема от 10-на елемента не означава, че ако имам схемата няма да мога да ги купя от магазина, нито, че няма да мога да ги споя - дори аз не съм толкова некадърен, че да не мога да държа поялник, а поръчка при фирма би ми струвала...

ELP, само това ли измисли да се заядеш? Перфектно знам как да слагам картинки в постовете при PhpBb3 и не съм казвал, че не мога защото не мога, а защото нямам право. Има разлика. Колкото до размера - имам отлична снимка точно на моето зарядно на която се вижда цялото зарядно, чете се всяка една буква от етикета му и е под 50 килобайта. Това, че не си режеш снимките не означава, че не може.

2. Ти ми го натрапи това съкращение, не съм го искал, но ще се въздържа да ти отговоря подобаващо - нямам за цел да се заяждам.

RC, не се коси, явно тук освен заплахи, иронични подмятания и нравоучения друго човек не може да получи, така че няма да Ви безпокоя занапред с въпросите си ни тук, ни в магазина...

Още няколко дни ще посещавам акаунта си тук ако някой все пак реши да помогне наистина и се махам.
Върнете се в началото
Bojilov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Ное 05, 2010 22:30    Заглавие: Отговорете с цитат

Тоя път аз ще я заключа темата.
Цитат:
Перфектно знам как да слагам картинки в постовете при PhpBb3

Първо тук не е PHPBB3 и второ-явно не знаеш.И по-лошото е че и не щеш да се ограмотиш.За което си има и специална тема по въпроса(към която и изрично ти биде даден линк).Само дето чукча не бил читател.Но за сметка на това обичал да философства.

Цитат:
а защото нямам право

Да бе да.

Цитат:
RC, не се коси, явно тук освен заплахи, иронични подмятания и нравоучения друго човек не може да получи, така че няма да Ви безпокоя занапред с въпросите си ни тук, ни в магазина...

Ами кво дириш тук тогава?
Доста странен начин да се отблагодариш на колегата модератор че премете след тебе,щото не беше благоволил да прочетеш правилника на форума.

Поста ми го считай като официално предупреждение,като неофициално предупреждение или като квото щеш,но така както си тръгнал с рогите напред съвсем скоро смятам да ти помогна по въпроса с "махането". Twisted Evil
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети