| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
TIReX Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Май 07, 2005 20:08 Заглавие: Касетофон и усилвател |
|
|
Така сложих днес кам касетофона на който му няма ремъка и затова се ползва като радио едно стъпало половината синио и половината лилаво с ТИП3055 и ТИП2955 крайни транзистори по 2 в паралел. Мисля че тези които са ги отваряли вече се сетиха. Че вързвам го кам изхода на касетофона и става следното (Самоделния ми усивател не го прави):
От кроссовера като усиля GAIN говорителя започва да се измества от горно до долно положение докато не откача входа, дори и да намаля гаин пак същи ефект. Не е от входа защото същото го прави и със ЦД пионеер и преносим дискмен на батериино захранване. Сега е разглобено в стаята ми и трябва в понеделник да купувам един ТИП2955.
А вапроса е от какво би могло да се самовъзбужда така и как да го оправя евентуално. Правил сам му много подобрения но те бяха по захранващата част а не по крайното стъпало. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
ludiagsm Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Май 07, 2005 20:27 Заглавие: Re: Касетофон и усилвател |
|
|
| TIReX написа: | Така сложих днес кам касетофона на който му няма ремъка и затова се ползва като радио едно стъпало половината синио и половината лилаво с ТИП3055 и ТИП2955 крайни транзистори по 2 в паралел. Мисля че тези които са ги отваряли вече се сетиха. Че вързвам го кам изхода на касетофона и става следното (Самоделния ми усивател не го прави):
От кроссовера като усиля GAIN говорителя започва да се измества от горно до долно положение докато не откача входа, дори и да намаля гаин пак същи ефект. Не е от входа защото същото го прави и със ЦД пионеер и преносим дискмен на батериино захранване. Сега е разглобено в стаята ми и трябва в понеделник да купувам един ТИП2955.
А вапроса е от какво би могло да се самовъзбужда така и как да го оправя евентуално. Правил сам му много подобрения но те бяха по захранващата част а не по крайното стъпало. |
сигнал от касетофона трябва да мине през разделителен кондензатор например 1 микрофарад неелектролитен
а също е хубаво с мултицет да провериш изхода откасетофона ,дали случайно на тях няма директно напрежение зависи какво му е схемното решение може и да е нормално ,но ако искаш да го ползваш за източник който да подава сигнал към входа на усилвател задължително сложи последователно кондензатор 1микрофарад _________________
 |
|
|
 |
TIReX Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Май 07, 2005 20:34 Заглавие: |
|
|
Там е работата че на кроссовера има кондензатор разделителен и пак ще сложа може и да се оправи, но възбуждането става на 1-2 херца
Последната промяна е направена от TIReX на Съб Май 07, 2005 20:49; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
rusin Опитен потребител

Регистриран на: 18 Авг 2003 Мнения: 306 Местожителство: Stara Zagora
|
Пуснато на: Съб Май 07, 2005 20:48 Заглавие: |
|
|
Щом ти издува мембраната значи ти пуска някакво напрежение .
1 - брум чува ли се ?
2 - ако не откачаш вход мембраната остова ли в горно положение?
3 - предполагам че го вързваш на подходящо място :
Че вързвам го кам изхода на касетофона и става следното |
|
|
 |
TIReX Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Май 07, 2005 21:01 Заглавие: |
|
|
Няма брум
Вързал сам го като хората като масата на изхода е с еднакъв потенциал с масата на входа въобще както трябва е. Като откача входа дава си брум само като го пипна но това си е нормално. Музиката си свири няма никакви други смущения и като река да усиля или високите, ниските или било входния сигнал от кросовера и мина ли няма и 1/3 и дава луп луп луп и изпъва мембраната в 2те крайни положения и пак си се чува музика междудругото. Друго което установих е че масата на захранването на крайното стъпало и касетофона е една и съща защото акто откачих масата на стъпалото то си взимаше маса от входния сигнал, тоест през касетофона и затова си мисля че може би се получава потенциална разлика в 2та края с много ниска честота която се усилва и стана номера, но може и да греша че мойте разсъждения почти винаги грешни излизали май |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Нед Май 08, 2005 15:19 Заглавие: |
|
|
| Tоя тонкоректор да не прави той проблемите, при мене го махнах от НЧУ защото се самовъзбуждаше. И хлопаха мембраните на говорителите нещо подобно като при теб да е било. |
|
|
 |
Nosuch Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Май 08, 2005 19:21 Заглавие: |
|
|
Незнам точно какво си направил но тва което описваш прилича на самовъзбуждане на стъпалото при мостово изпълнение. Или поне на мен ми е се е случвало при мостово.
Ако е това трябва да разделиш с кондензатор и масата на стъпалото от масата на касетофона и да не допускаш замасяване на изходите на стъпалото. Успех |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Нед Май 08, 2005 19:28 Заглавие: |
|
|
| не разбирам защо не ползваш сигнал от чинчов изход или от изхода за слушалките например+ това хводният ти сигнал при пълна мощност трябва да е 0.707волта иначе трябва делител,претоварваш жестоко входа. |
|
|
 |
TIReX Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Май 08, 2005 19:36 Заглавие: |
|
|
Касетофона е стар, последните пари които ми се намираха излишни ги гадох за части и ъпгрейд на това стъпало. Имам и едно самоделно което няма никакъв проблем и май това ще ходи на пазара а ще се уредя със ЦД.
Свързването е наистина мостово но се получава и при едноканално свързване. Ще раделя масата утре и аз си мислех да го правя но се разколебах и сложих само на + кондензатор. Засега работи с 1 транзистор на лявото рано по малко но не го товаря така че ще върви до утре. Инче аман от фалшиви усилватели |
|
|
 |
1111 Гост
|
Пуснато на: Чет Май 12, 2005 11:23 Заглавие: wisok ti e whodniq signal |
|
|
| Wzemi signal ot slushalkite, ili ot predusilwatelq. Ina4e se samowyzbujda |
|