| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
x_name41 Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Ное 08, 2010 20:37 Заглавие: 50k.UP/DOWN Digital Potentiometer-проблем |
|
|
Значи идеята при тази схема съм я замислил с помоща на двата бутона хем да се включва и изключва уреда и хем да се регулира чрез потенциометъра.Изключването и регулирането работи добре но за включването не съм сигурен, тъй-като когато я включвам с натискането на бутона "Up" автоматично минава на степен "01" а аз искам да започва от "00". За всеки случай обаче съм сложил един буфер там на единицата който уж нулира схемата но пак не съм сигурен, та някой ако знае как може да стане нека посочи някакъв вариант,предварително благодаря!А схемата съм я показал само за онагледяване тъй-като програмата не позволява показването на захранващите изводи на компонентите и други ограничения!
http://media.snimka.bg/7552/021359573-big.jpg |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
lenko71 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Ное 08, 2010 23:51 Заглавие: |
|
|
Не е ясно какво ще се включва и изключва - както е по схемата включваш и изключваш само индикаторите.
Това дето "уж нулира" го махни. Пробвай да свържеш изхода Q на D-тригера към нулирането на броячите(MR).Там има свързан един лог.елемент чийто замисъл не мога да схвана...както и да е - гледай да няма свързан изход към друг/и изход/и!
Бутоните така свързани без "оформяне"на сигнала в реални условия ще правят големи бели, още повече имаш два отделни брояча (с общ тактов вход) и вероятността да се разминат в броенето е голяма.
ПП: Не виждам нищо да влиза или излиза от резисторните матрици. Какво всъщност ще управлява тази схема? |
|
|
 |
x_name41 Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 09, 2010 1:03 Заглавие: 50k.UP/DOWN Digital Potentiometer-проблем2 |
|
|
Всъщност схемата дето съм я показал е само за онагледяване на принципа,идеята и не е крайния вариант. Тъй-като в програмата нямаше 4067(аналогов демултиплексор,който ще използвам) аз сложих 74154(цифров демултиплексор),относно логическия елемент към входа на тригера той е за неговото еднократно задействане от бутона "DOWN" при повторното натискане след като броячът е достигнал"00",тъй,като при това положение той започва да брои от"99"и благодарение на това от девятката(преди да се е нулирал от логическия елемент 7408) се подава краткотраен импулс,който заедно с превключването на бутона обръщат тригера. А както отбелязах изводите за захранване на компонентите не са изведени и не мога да покажа как ги включвам и изключвам,всъщност не всички компоненти ще се включват и изключват достатъчно е само индикаторите и демултиплексора да се превключват от тригера при което останалата част ще си работи постоянно.Схемата ще се използва за включване/изключване и регулатор на нагревател(реотан)на принципа на фазовата отсечка като предварително се включи към някой от входовете на резисторно матричния потенциометър допълнителен обикновен потенциометър с цел установяването на някакво прагово ниво на задействане. И ето още веднъж вариант на схемата
http://media.snimka.bg/7555/021366254-big.jpg |
|
|
 |
lenko71 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Ное 10, 2010 15:28 Заглавие: |
|
|
 |
|