| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
local1970 Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 19, 2010 22:35 Заглавие: Идея за контрол на целостта на антенен кабел |
|
|
От известно време се чудя как най-удачно да направя някаква схема , която да следи дали не е срязан антенен кабел и съответно да затвори някакво реле което да подаде СОТ сигнал .
За сега ми казаха една схема - тройници на двата края на кабела RG-58 , RG-213. , честота е 160 MHz , бобини в двата края със стойности около 0,054 μH.
Някой правил ли е нещо подобно , дайте идеи.
Благодаря за вниманието ! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Fender_str Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 19, 2010 23:29 Заглавие: |
|
|
| По принцип то си има и готови DC табове и сплитери които отхелят сигнал от DC напрежение, ако успееш да намериш такъв ще е най-лесно. Ако не намериш решение до утре ще надраскам схема и евентуално как да стане с обикновени табове |
|
|
 |
kabel Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Ное 20, 2010 2:52 Заглавие: |
|
|
| Ако по кабела върви някакво захранване е много лесно.Едно време като бяха скъпи сателитните конвертори и се крадяха от чиниите правехме аларми за срязан кабел с компаратор който следи тока и при авария пускаше зумер собственика да чи чака на слизане от покрива.Ако има само високочестотен сигнал е по трудно но пак става.С дуплексер пускаш твоята честота и примерно 433Mh по един кабел до антената като на 433 следиш постояно КСВ.При нарушаване да писва веднага.А ако устроиството ти не е само приемник ами си има предавател не ти трябва втората пилотна честота и се улеснават нещата. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Ное 20, 2010 10:29 Заглавие: |
|
|
Да не е лошо да споменеш какво имаш в двата края на кабела и за какво точно се ползва тая антена. Примерно знам, че булсат пускат 18 волта по коаксиалния кабел, което може да се използва  |
|
|
 |
local1970 Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Ное 20, 2010 10:38 Заглавие: Идея за контрол на целостта на антенен кабел |
|
|
Благодаря на отговорилите на въпроса ми! Не очаквах толкова бързо да стане!
На единия край на кабела има радиоприемник на данни на 160MHz, без предавател. а на другия край DIAMOND антена ВС-101 , кабела е RG-58 или RG-213 , с UHF конекторина двата края.
На първо четене по телефон приятел ми даде няккава идея,която общо взето се заключаваше в следното -
На двата края на кабела UHF тройници , на отклонението на двата края бобини с индуктивност , която да не влияе на високата честота ,и се подават 12V от захранването на радиоприемника по веригата - при 50 ома на кабела и 160MHz честота - май се получаваше някъде около 0,06 μH . При прекъсване на кабела се нарушавала цялата тази схема... но нататък.. нещо не ми стана ясно. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Ное 20, 2010 14:39 Заглавие: |
|
|
| Eто ти най-елементарното възможно решение. В левия край след кондензатора се свързва антената, а в левия входа на приемника. Подаваш напрежение през релето на дясната бобинка идеята е, че за високата честота тя би имала пъти по-високо съпротивление от колкото за ниската (да не говорим за постоянното напрежение. В другия край на кабела ти стои лявата бобинка която по този начин дава на късо този край на кабела за 12-те волта постоянно напрежение и при здрав кабел би задействала релето. Взимаш си реленце на което когато има подадено напрежение контактите не затварят веригата и по този начин като отпадне напрежението (срежат ти кабела) ще затвори веригата на да кажем зумер, звънец или каквото решиш. Кондензаторите спират постоянното напрежение но пропускат високочестотния сигнал. |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Ное 20, 2010 18:25 Заглавие: |
|
|
| Защо не премериш при включена антена ,дали има верига между жилото и оплетката ,ако има , схемата се опростява значително . |
|
|
 |
local1970 Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Ное 20, 2010 19:14 Заглавие: Идея за контрол на целостта на антенен кабел |
|
|
Стойностите на кондензаторите и бобините по общите правила ли се изчисляват
Не се отговаря с този бутон |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Ное 20, 2010 21:38 Заглавие: |
|
|
| Кои са "общите" правила?? |
|
|
 |
local1970 Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Ное 21, 2010 0:21 Заглавие: |
|
|
А какви са стойностите на елементите по схемата ?
Аз такива стойности пресметнах
ИНДУКТИВНОСТ 0,05 μH
ЧЕСТОТА 151,00 MHz
РЕАКТ. СЪПРОТ. 50,26 ом
КАПАЦИТЕТ 21,00 pF
ЧЕСТОТА 151,00 MHz
КАПАЦ. СЪПРОТ. 50,2 ом
Ако нещо бъркам поправете ме |
|
|
 |