Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Поправка на реотан-дали?
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
showMANiak
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Ное 25, 2010 21:08    Заглавие: Поправка на реотан-дали? Отговорете с цитат

Имам някакъв бегъл спомен,от преди доста години,че съм мяркал във някой от тия старите вестници ,тип "Направи си сам",че е възможно да се завари реотан,ама нещо не ми е мерак да пробвам,без да питам първо.По спомен врътката ставаше с молив и 220В - единя кабел се свързваше с реотана,един молив се подостря и другия кабел се свързваше към графита му и молива се допира до мястото на заварката (абе ,като нормално заваряване).Някой пробвал ли е такова нещо,или да си спестя едно вдигане на бушоните и изтръпнали крайници Twisted Evil Rolling Eyes
gakal
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Чет Ное 25, 2010 22:08    Заглавие: Отговорете с цитат

Ако реотана позволява ( т.е. имаш достатъчна дължина ), може да опиташ да кербоваш крайщата на скъсаното място. За целта ползвай достатъчно твърда, токопроводяща метална пластинка . Преди време съм правил такова нещо и работеше.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
milmar
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Чет Ное 25, 2010 22:10    Заглавие: Отговорете с цитат

Едно време съм правил подобни опити ( да си правя термодвойка ) , само че на 15-20V с парче графит от перомолив от тогавашните ( не 0,5 mm Very Happy , а дебел ) . Трудна работа , доста жица отива за наука .
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladi46
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Пет Ное 26, 2010 0:19    Заглавие: Отговорете с цитат

Защо си усложняваш живота? Какво пречи да зачистиш добре тези 2края и да ги усучеш хубаво? Правил съм го много пъти и трае години.
Wisi
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Пет Ное 26, 2010 8:36    Заглавие: Отговорете с цитат

Може би това търсите:
Цитат:
Прегорялата нагревателна нишка на електрическа печка, плоча за котлон или ютия не може да бъде запоена, тъй като при нагряване калаят се разтопява и връзката се прекъсва повторно. Все пак съществува един начин за възстановяване на прекъснатата нишка. Двата края се усукват един с друг и мястото на съединението се посипва с боракс (двунатриев тетраборат). При включване на захранването, вследствие на протичащия ток, усуканите краища се заваряват, образувайки здраво и устойчиво на температура съединение. Това ще ви спести разходите по закупуването на нова нагревателна спирала и главоболията при навиването и в каналите на плочата или реотана.
от http://www.constructor.bg/mk/Advice%20main%201.htm
Върнете се в началото
penkeler
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Пет Ное 26, 2010 18:29    Заглавие: Отговорете с цитат

Принципа, който си описал е съвсем точен и работи отлично. Прилагал съм го многократно, но с реотан не ми се е налагало, макар, че според мен не би трябвало да има проблем. Аз съм свързвал по този начин най вече краища на намотки. Зачиствам двата извода и ги усуквам, напрежение подавам на свободния край на едната намотка, а с молива на усуканите краища. На върха на свръзката се получава стопилка във формата на топче, което не е опасно да се разтопи като калая. Не ти трябват, обаче никакви 220V. Аз съм ползвал винаги някакъв траф под 40V който ми е бил под ръка, при това и не твърде мощен защото цялата процедура трае 1-2 секунди. Можеш да ползваш и токоизправител, дори и акумулатор. За реотана предполагам, че ще трябва да се подаде напрежение по близо до спойката заради по високото съпротивление.
P.S. Ако използваш ниско напрежение, вместо молив, можеш да ползваш графитния електрод от батерийка 1.5V.
Върнете се в началото
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Съб Ное 27, 2010 3:14    Заглавие: Отговорете с цитат

Не го пускай на 220 V достатъчно е мисля 30-40 V от 150-200 вата траф. Иначе има и друг вариянт як грец 50 А голям електролит и голям дросел - някаква вторична пак от някакъв по-мощен траф примерно 100тина вата, последователно във веригата на тока. Така ще направиш постоянна искра и без графит. При графита е по-трудно, ако е по-твърд. Иначе и по двата начина става, когато си мечтаех да имам електрожен съм експериментирал. Един път се бях осветил, а друг път пък изгорих един 150 W трансформатор от прегряване. Направо му прекъсна първичната....
сега се сетих и трети вариянт. Единия ми траф имаше намотка за 2 волта се дебела жица, като сложа карфица и направо светваше и се стапяше. Може да подадеш на много къс участък напрежение и да се стопи нагревателя. Само да не се окисли.
Върнете се в началото
penkeler
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Съб Ное 27, 2010 15:44    Заглавие: Отговорете с цитат

slav4o.com написа:
Така ще направиш постоянна искра и без графит.
Използва се графит за да се получи волтова дъга и същевременно да не ти залепва електрода за заварявания материал както при електрожена.
Не гледай в дъгата или ползвай тъмно стъкло защото макар и по-малка, по същество тя е същата както при електрожена.
Върнете се в началото
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Нед Ное 28, 2010 3:09    Заглавие: Отговорете с цитат

С дросела също става защото повишава напрежението което позволява да се отдръпне електрода на голямо разстояние, което не става с графита. Smile
Върнете се в началото
jjjjjk
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Ное 28, 2010 13:09    Заглавие: Отговорете с цитат

Aз усуквам 2-та скъсани края и толкова.
За запояване-Абсурд...Припоят ще се разтопи.
п.п Помня как си правих печени филийки на една "Лъч3"... Laughing
Мързела движи прогреса... Laughing
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети