|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
stoianivanov Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Май 12, 2010 21:09 Заглавие: Въпрос за дисплей на авто радиокасетофон Schaub Lorenz |
|
|
На колата имам едно такова скромно радиокасетофонче Schaub Lorenz, точния модел не е толкова важен защото въпроса е принцирен. Та има си то дисплей на който излизат разните му надписи, и свети в зеленикав фон, като взех колата нищо не се виждаше, отварях го чистих там контактните пера и оная гумена връзка дисплей-платка но без резултат, оня ден сами се появиха разните му надписи, интересно е че като гледам фронтално дисплея не се вижда нищо, като го гледам под ъгъл, най вече отгоре се вижда. Що за магия е това. Самият дисплей е вероятно течнокристален доколкото съм компетентен, защото е като стъклена плочка и отстрани има контактни пистички.
Друго което считам за важно е, че се осветлява странично от тясната страна, да не би това осветление да прави някакви магарии. Да допълня зад дисплея има бяло фолио което от едната страна е съединено с 2 спойки към платката, да не би то да осветява фона....
Моля за съвет |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
geordgeo Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Май 13, 2010 9:20 Заглавие: Относно... |
|
|
| Ами най-вероятно наистина диспея е течнокристален,обикновенно има лампички за подсветка,които може да се намират отстрани или отдолу,под бялото фолио,а в някои модели на Блаупункт използват и светодиоди за тази цел (подсветката).А за да не се виждат сегментите може да има проблем със захранването на драйвера или лоша връзка между него и дисплея,провери дали си сглобил всичко правилно! |
|
|
 |
rolling_heads Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Май 13, 2010 12:55 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | зад дисплея има бяло фолио което от едната страна е съединено с 2 спойки към платката, да не би то да осветява фона.... |
Вероятно подсветката наистина е там.
Има такива подсветки, хартйка на която като опдадеш високо напрежение и светва.
Пробваи да осветиш дисплея с крушка за да се убедиш че работи или не. _________________ "Някои неща не могат да се обяснят"
Стара нигерийска поговорка |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Май 13, 2010 20:51 Заглавие: |
|
|
Не трябва ли дисплея да се осветява отзад ? Явно това фолио отзад изпълнява тази функция ама не работи, абе майната му като не се вижда се чува...................
Дисплея лежи плътно върху това бялото фолио, не мога ли да пробия отзад няколко дупки на платката и да монтирам няколко мини светодиода, като идея де, вие ще кажете ......................... |
|
|
 |
chavdar68 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Май 13, 2010 22:03 Заглавие: дисплей |
|
|
| Преди години имах проблем с подобна подсветка на автокасетофон PANASONIC - беше си изгоряла и нямаше намиране , а и не си заслужаваше да се търси нова . И от много умуване го измислих по следния начин - тънко парче прозрачен плексиглас ,долу-горе колкото е дебелината на подсветката и подложката под нея , по спомени около 1,5мм. В двата края на парчето плексиглас разположих по два броя бели 3мм светодиоди - изпилени в правоъгълна форма ,колкото позволява ,през резистори към 12 волта . За 12-те волта ползвах свободните изводи на конектора на панела за подсветката . Получи се задоволителен резултат - не свети като оригиналната ,но се виждаше все пак . |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Ное 24, 2010 13:01 Заглавие: Пак проблем с дисплея |
|
|
Пиша след известно време в същата тема, подсветката си заработи, известно време на дисплея излизаше иформацията, но от няколко дни пак се загуби тоест дисплея само свети. Отворих зачистих пистичките на дисплея и платката както и тази гумена пластина, която прави връзката между платката и дисплея но няма резултат, контактуването е добро, ако натисна силно дисплея се появява частично изображение. Значи считам проблема е в тази гумена пластина, гледам има едни по черни ивички на местата където контактува, но само от едната страна, от другата ги няма а е само назъбена като пиличка.
Въпросът ми е, тези черни ивички проводници ли са и какви точно, какво ще се случи ако обработя леко със ситна шкурка двете страни където контактува съответно към платката и дисплея.
Ясно е, че трябва нова такава но едва ли ще намеря за този радиокасетофон, още по ясно ми е, че най добре е нов да си купя, но засега финансите не ми позволяват, пък и този ми върши работа и не привлича да разбиват колата и да го крадат.
Благодаря предварително......... |
|
|
 |
chavdar68 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Ное 24, 2010 14:46 Заглавие: ... |
|
|
| На тази електропроводяща гумичка \ или силикон\ контактните повърхности трябва да са идеално гладки , не трябва да има неравности , а още повече пък да се и пили със шкурка . Иска си нова за там , а евентуално ако пуснеш снимка на гумичката и размерите й може и да изровим нещо подобно из скрапа . |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Ное 24, 2010 20:40 Заглавие: |
|
|
Благодаря зя вниманието chavdar68, няма смисъл от снимка, нищо няма да се види, давам размерите.
Дължина 82мм, височина по посока на проводниците 3мм, ширина 2мм, разстояние между пистичките за контакт 1 мм, ширина на самите пистички около 0.8мм, брой на пистичките 43. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Дек 05, 2010 21:11 Заглавие: |
|
|
chavdar68 ми изпрати подобна гумичка (за което му благодаря), и въпреки усилията ми дисплея не тръгна, вероятно проблема е другаде по платките, не ми се занимава вече. Купих си от Ebay изгодно едно Sony CDX-GT210, но му липсва копчето за усилване на звука, та съм пуснал търсене на такова в раздела купува. Предполагам Сонито е добро, аз нямам претенции за нещо супер, просто да е здраво и да ми свири и пее прилично, плюс това има фронтален аудиовход, та да пускам и музика от плеъра си или телефона....
Иначе темата може да бъде заключена ако така се прецени, благодаря............. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|