Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Проблем с клонинг на Willem 4.5
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
XeDoX
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Горна Оряховица

МнениеПуснато на: Вто Дек 14, 2010 18:24    Заглавие: Проблем с клонинг на Willem 4.5 Отговорете с цитат

Здравейте.Купих си кит за сглобяване Willem PCB 4.5 Clone от Sirius-PCB.Налепих си всичките елементи,купих си и три чипа отделно,защото нямаха от фирмата.Не знам от къде идва проблема обаче,че не работи.Опитвах се да програмирам един SST27SF512 EEPROM с мисля,че правилно разположени джъмпери,но след като стигне 99% на програмирането дава ерор.Мерих тоците,всичко е както трябва и в нормите според datasheet-а на чипа.Порта е LPT , захранването ми е адаптор 5V ,2A .Сега се опитвам да прочета оригиналния EPROM от колата 27C128 ,но този път пък ми даде проблем с връзката(предния чип го мъчих преди месец и нещо). Може ли да ме насочите къде да потърся проблема ?

Ето една снимка за сведение:
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mishomvp
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Златоград

МнениеПуснато на: Вто Дек 14, 2010 18:33    Заглавие: Отговорете с цитат

............

Цитат:
Налепих си всичките елементи
- С какво лепило ги залепи?
Как точно измери тока? Confused Не трябва ли да измерваш напрежение ...
Сигурен си, че всичко е там където трябва да бъде ... От дъното сменя ли ECP, EPP ... или ECP+EPP ... LPT-то?
По-добре занеси програматора на някои, които е час с тези неща да провери дали всичко е както трябва... Да не стане така, че да си отвориш допълнително работа ...
Явно си го купил ОСНОВНО за "тунинги" ...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
XeDoX
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Дек 14, 2010 18:51    Заглавие: Отговорете с цитат

Защо толква песимистично ? Все се започва от някъде.Пък и не съм от тези,които си слагат кученца с клатещи се глави и разни лепенки и надписи по колите...подготвям си колата за писта живот и здраве.Редактирал съм си таблиците за нови дюзи и сега искам да си запиша файла на чипа за да мога да сложа новите части.Последния път занимавах човек,който разбира,сега искам да се пробвам сам.
Напрежението,за да съм по-точен,както казах беше според дадените в datasheet-а от производителя.Точното напрежение на точните крачета.За това мисля,че проблема не е от тока.
За настройки на дъното...не съм настройвал нищо по дъното,не видях никъде за такива настройки.Как трябва да го настроя ? (говоря за конкретни стойности,не как се влиза в биос)
А за кое къде трябва да е ... следвах инструкциите от Sirius-PCB.Добре са според тях.
Върнете се в началото
mishomvp
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Дек 14, 2010 18:58    Заглавие: Отговорете с цитат

Както съм написал ...

Цитат:
Сигурен си, че всичко е там където трябва да бъде ... От дъното сменя ли ECP, EPP ... или ECP+EPP ... LPT-то?

Влизаш във BIOS ... Намираш настройките на LPT-то ... И настройваш ....
По конкретно от ECP,EPP или ECP+EPP няма как да го дам ...
Не си писал нито какво ти е дъното... И всеки BIOS си е различен поне малко Smile
А какъв софтуер ползваш?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
XeDoX
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Дек 14, 2010 19:03    Заглавие: Отговорете с цитат

Разбрах,но коя от всичките настройки ? ECC или EPP или комбинираната да задам ?

Софтуера е Willem Eprom (0.98,D5)
Върнете се в началото
mishomvp
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Дек 14, 2010 19:08    Заглавие: Отговорете с цитат

Evil or Very Mad Ами какво пречи да пробваш всички възможни варианти?
За всяко нещо ли трябва да има въпрос? Не е чат това.
Не си писал и с каква операционна система си ...
За всичко ли трябва въпроси да се задават? А настройките на Willem Eprom поне да бе направил screenshot ...
Върнете се в началото
XeDoX
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Дек 14, 2010 19:18    Заглавие: Отговорете с цитат

Пробвах ги,все дава проблем с връзката.С ХР съм,ето шот-а

Върнете се в началото
californieca
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Дек 14, 2010 19:25    Заглавие: Отговорете с цитат

Е колеги не така към човека,всеки от нас е минап по този път!!!
Към XeDoX, колкото повече информация предоставиш и тя да бъде съответно изчерпателна и конкретизирана,толкова по-бързо и подробно ще ти се даде отговор за дадения проблем.

Опитай се да изтеглиш последната версия на софтуера за програматора,ако се налага я преинсталирай.

Погледни тук:
http://programatoribg.com/willem/index.htm
и тук:
http://www.sivava.com/download.html

Exclamation Arrow Като се присетиш за още нещо си има бутон EDIT Exclamation
XeDoX
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Дек 14, 2010 19:47    Заглавие: Отговорете с цитат

Изтеглих най-новото за PCB4.5.Ето така изглежда програматора,когато го свържа.Не знам дали трябва,но се чува как жужи малко бобинката.

Не знам какво да опитам вече.

Едит: http://5.36.209.199/ Ето тук са инструкцията и схемата към програматора.
Върнете се в началото
danyguit2000
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Габрово

МнениеПуснато на: Сря Дек 15, 2010 17:37    Заглавие: Re: Проблем с клонинг на Willem 4.5 Отговорете с цитат

XeDoX написа:
захранването ми е адаптор 5V ,2A

С 5 волта нищо нямя да стане където го подаваш...
Трябва да го захраниш с минимум 9V до 12V и после регулаторите ще си го стабилизират до 5v;6.2v;12.75 и т.н. което всъщност става софтуеърно и респективно джъмперите трябва да бъдат поставени правилно според упътването...
След това трябва да тестваш захранванията с помощта на софтуеъра,тоест можеш да активираш всяко едно пинче на цокъла,след това като се убедиш,че напреженията са наред,първо се опитай да прочетеш паметта и виж дали получаваш грешки при четенето,ако има такива значи пак има нещо което не е наред,ако я четеш без проблеми тогава си готов да запишеш...
При четене джъмпера на захранването трябва да ти е на 5v , а когато записваш трябва предварително да ти е поставен на 6.2v или 6.5v зависи как ти е написано там,а 12.75v или 13v си идват автоматично при записване...
Между другото неможах да отворя упътването от линка който си дал,ако имаш възможност го качи някъде на друго място и подай линка.
Ако имаш още затруднения питай...
Забравих да пиша,че принтерския порт трябва от биоса да ти е на EPP
И просто забрави когато пишеш флаш-памети да ползваш USB конектора за захранване,обезателно подавай захранването през синия конектор където ти е написано 8-10v.
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети