Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Какво съм си направил аз

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
bvgdzk
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: ВАРНА

МнениеПуснато на: Сря Яну 05, 2011 20:22    Заглавие: Какво съм си направил аз Отговорете с цитат

Моят регулируем стабилизиран токоизправител:
Първо искам да предупредя модераторите че това което пиша не е с няква рекламна или комерсиална цел-още по малко да се заяждам с някого.Единственната ми цел е да споделя това с хората които ще го четат.Ще се радвам ако някой го хареса и го използва за свои цели или си каже мнението.

http://img412.imageshack.us/i/82869226.jpg/

Регулирането в него си е стандартно.Искам да обърна внимание на защитата от претоварване как съм я реализирал.ИИдеята е тиристора като се отпуши да шунтира потенциометъра от който се задава изходното напрежение.При това на изхода се получава напрежение 1.2волта + пада върху диода+ пада върху отпушения тиристор което е около 2 волта.Светодиода при претоварване и той ще светне и ще сигнаализира.Отпушването става чрез pnp транзистор 2Т3850 който се отпушва от пада върху резистора между Е-Б.От този резистор се определя и тока при който сработва защитата.Изключването на защитата става с бутон който окъсява тиристора/при това тиристора се запушва/Когато искам да консумирам ток по-голям от допустимия изключвам защитата с ключе което прекъсва веригата за отпушване на тиристора.И за да не се прецака машинката в този случай в кутията и съм сложил възстановяем терморпредпезител за 69 градуса чиято активна повърхност следи за температурата на въздуха вътре в кутията.И така ако прегрее трафа или транзистора се изключва захранването след греца.
Ще помоля модераторите ако може да не ми трият тази тема за да могат и други да спаделят какво са направили по тяхна или взаимствана от някъде идея.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Филипов
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Плевен

МнениеПуснато на: Сря Яну 05, 2011 20:32    Заглавие: Отговорете с цитат

Я си сложи само схемичката вместо целия десктоп и с тага IMG. никой не е длъден да се разхожда по оня претоварен сайт.

Я продължавай да си пишеш в оная тема. Няма нужда от още една.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети