|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
crontab Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Дек 30, 2010 19:15 Заглавие: Зависимост на качеството на звука от часа в денонощието |
|
|
Здравейте,
Бихте ли ме посъветвали как мога да разреша проблема, който имам с озвучителната си система:
Тя се състои от 4 комплекта активни стерео-колони + активен събуфер, които са свързани към многоканална звукова карта в режим 7.1. Проблемът се състои в доста сериозно различие в качеството на звука в зависимост от часа. През нощта звукът е драстично по-мек и приятен за слушане, докато през деня басът се превръща в неприятно боботене (а освен това усещам и разлика в качеството на позиционирането на звука при многоканални композиции). Имам предположение, че това по някакъв начин зависи от това дали ел. мрежата е на нощен или на дневен режим, но трябва да проверя дали скокът в качеството се случва именно когато режимът се сменя.
Бихте ли ме упътили как този проблем може да се разреши с не особено сериозна инвестиция и от човек, който не е специалист по електроника?
Благодаря предварително.
Последната промяна е направена от crontab на Чет Дек 30, 2010 20:39; мнението е било променяно общо 1 път |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
mishomvp Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Дек 30, 2010 19:54 Заглавие: |
|
|
Определено няма как да е от това дали е "дневна" или нощна.
И защо не напишеш повече подробности за хардуера, които ползваш ....
Какво означава
| Цитат: | | а освен това усещам и разлика в качеството на позиционирането на звука при многоканални композиции | ? |
|
|
 |
ikarlo Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Дек 30, 2010 20:05 Заглавие: |
|
|
| Ще си позволя един контравъпрос: Вечер, като съм похапнал, замезвам си и ракийката многооо ми се услажда. Виж, сутрин, ама хич не ми се пие. Дали от смяната на тарифата на тока или нещо друго, ама просто не можеш да ме накараш да близна... Защо е така? |
|
|
 |
crontab Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Дек 30, 2010 20:15 Заглавие: |
|
|
Най-вероятно не идва от това дали съм на дневна или нощна електроенергия, а е свъзано с натоварването на мрежата, което е корелирано с това. Още не съм сигурен дали промяната се случва постепенно или изведнъж, но предполагам след 2 часа ще мога да кажа със сигурност.
Хардуерът е следният:
- източникът на звука е RealTek ALC 880 (но същият ефект се усеща и при друг източник - Audigy 2 ZS)
- събуферът е Jamo E 6SUB
- сателитите са Microlab 7 и 6
За многоканалните композиции - имам тестови семпли, които познавам добре и знам как би трябвало да звучат. Понякога звуковата картина е много добре балансирана (през нощта), понякога (през деня) звукът е много неприятно локализиран в отделните канали и се губи усещането за плавен преход между тях.
Имам усещането, че през деня някой е орязал честотите под 60-70 Hz и над 12 kHz, колкото и нелепо да звучи. |
|
|
 |
mishomvp Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Дек 30, 2010 21:35 Заглавие: |
|
|
А как е изпълнено захранването на колонките? Импулсно или ?
И само Ти ли усещаш тази разлика?? Сега трябва да започнем да гадаем колко време са работили колонките Каква е околната температура.. Дали нещо от тези фактори се променя ... И какво ли още не ... Дали има страничен шум, които влиза в взаймодействие с това, което слушаш ... И какво ли още не ... Има доста тестове за звук ... Почваш и слушаш Но поне още някои с теб ... |
|
|
 |
gakal Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Дек 30, 2010 21:46 Заглавие: |
|
|
Това, което описваш наистина звучи доста невероятно. И все пак има нещо, което можеш да опиташ да направиш и сам.
1.Намери си един микрофон- може обикновен -за компютър и го разположи в избрано от теб място- за предпочитане в средата на стаята.
2.Свали си 10-15 тестови сигнали с различна честота в интервала
20Hz-20kHz - например от тук
http://musicangel.ru/mess120.htm
и си ги запиши на диск.
3.Инсталирай си някаква звукозаписна програмка която измерва нивото на сигнала от микрофона- например soundforge или подобна.
4.Пускайки последователно различните сигнали от диска и записвайки си нивата с които ги приема твоя микрофон ще можеш да измериш амплитудно-честотната характеристика на веригата-уредба-стая-микрофон-компютър.
5.Повтори измерванията при еднакви настройки на системата си през дена и през нощта и сравни резултатите. Ако разликата в нивата е около 1-2 dB можеш да го приемеш за грешка на измерването. Ако е повече- можеш да публикуваш резултатите тук и определено да предизвикаш нашия интерес.
Успех. |
|
|
 |
pepi_voinishki1957 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Дек 30, 2010 21:48 Заглавие: |
|
|
Това за мрежата може да се провери с един прост мултицет от 16лв.Каква е разликата в мрежовото напрежение през деня и вечерта.Останалото са глупости. _________________ "Само най-мъдрите и най-глупавите не се поддават на обучение." Конфуций |
|
|
 |
crontab Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Дек 30, 2010 22:04 Заглавие: |
|
|
- По въпроса за захранването не мога да дам компетентен отговор, само линкове за моделите:
Това е събуфера, който през деня дрънчи:
http://www.jamo.com/na-en/products/e-6sub-description/
И схема на усилвателя на Microlab Solo 6:
http://images.people.overclockers.ru/148673.jpg
- Не само аз усещам разликата, но за мен е важно основно, че аз я усещам, иначе не бих си правил труда да питам по форуми.
- Ефектът не зависи от времето на работа на колоните (това беше първото ми предположение - че им трябва "разгрявка"). Направих си експеримент като слушах цяла нощ музика с прилично качество и на сутринта звукът се измени - басът отново от мек се превърна в дрънчащ.
- Околната температура е постоянна, около 20 градуса.
- Няма никакъв страничен шум, който да влияе - сравнявам качеството на звука при еднакви условия.
Смятам, че разликата в субективното усещане е достатъчно сериозна, за да я третирам като проблем. Досега не бях пробвал с тестови сигнали, но ще го направя. За съжаление, нямам прибори за замерване, така че пак ще трябва да разчитам на ушите си.
Все пак, ако приемете, че не халюцинирам, има ли възможност стабилизация на напрежението по някакъв начин да подобри положението? |
|
|
 |
Филипов Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Дек 30, 2010 22:05 Заглавие: |
|
|
Според мен нещата са свързани с преяждане, препиване и съответния махмурлук.
Другото вероятно (сериозно) е като нощем е тихо слушането с по-малка мощност, отговаряща на реалната на китайските ти боклуци. И съответно денем при по-висок шумов фон се стремиш да изкараш повече, отколкото може да даде и съответно изкривяване и гъгнене.
Както вече ти казаха - дали има реални изменения може да се разбере след съответни измервания. Всякакви субективно-шамански дискусии за посока на изтегляне на проводници, кристални решетки, разсвирване и подобни са крайно нежелани във форум със специално-техническа насоченост. _________________ Ако двамата имаме по една ябълка и ги разменим, пак ще имаме по една.
Ако двамата имаме по една идея и ги разменим, ще имаме по две!
Oтопление и ВиК. Интелигентни отплителни системи. Проектиране продажба доставка монтаж |
|
|
 |
crontab Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Дек 30, 2010 22:12 Заглавие: |
|
|
Филипов, за съжаление нещата не са свързани с преяждане и препиване. Ако бяха, не бих ви занимавал с това, така че по-полезни ще ми са отговори, които не задълбават в тази посока - тук търся съвет, не подигравка (ако това не е форума, където мога да го получа - моля за извинение).
Разбира се, че говоря за разлика в субективното усещане при еднакво ниво на звука на китайските ми боклуци (в случая качеството на звука няма значение, има значение РАЗЛИКАТА в качеството на звука на тези същите китайски боклуци). През нощта слушам точно толкова силно, колкото и през деня. Околният шум в 9 часа вечерта и 8 часа сутринта на мястото, където слушам е абсолютно идентичен на околния шум в 3-4 часа през нощта, но разликата в качеството на звука е осезаема.
Ще опитам да намеря качествен микрофон, с който да запиша тестови сигнали. Благодаря на хората, които се отнесоха сериозно. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|