Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Цифров оборотомер 6V ???

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Den4ev
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Дек 28, 2010 17:48    Заглавие: Цифров оборотомер 6V ??? Отговорете с цитат

Здравейте потърсих доста из нета и нищо не ми хвана окото, та се питам дали тук някой няма да има нещо за мен. Оборотомера ми трябва да показва до 10 000 но може да бъде и с 4 символа до 9999. Трябва да е на 6V понеже инсталацията на моторчето(2T simson) е такава. Благодаря предварително.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Shulz
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Вто Дек 28, 2010 18:41    Заглавие: Re: Цифров оборотомер 6V ??? Отговорете с цитат

Здравейте!
Извинявам се предварително, че ще "пофилософствам" , но по този път съм минал преди поне 20 години.
Тогава наистина нямаше нищо на пазара или всичко беше по метода "направи сам". Първо и най-важно условие за оборотомера е да е двуцифрен,иначе казано да показва хилядите и стотиците на числото,защото десетиците и още повече единиците при каране на мотопеда толкова бързо ще се променят,че надали ще успявате да видите показанието им,освен ако не Ви трябва за лабораторни нужди,за изследване на режимите на двигателя.
Ненапразно на леките автомобили дигиталните табла са направени със стълбица,за да може по-лесно да се асимилира информацията.
Но ако толкова държите за цифров вид,срещал съм схеми руското списание "Радио" и българското "Радио,телевизия електроника". От второто имам цял брой посветен на електроника на автомобила,включително и цифров оборотомер. Трябва само да го намеря и да видя броя и годината и може да го изтеглите от архива на списанието от Интернет. А на колко волта ще работи е въпрос на оформяне /преработка/ на захранващата част на устройството.Трябва също да бъде преработена и входната верига,защото честотата на импулсите на четирицилиндров четиритактов двигател няма нищо общо с честотата на импулсите на едноцилиндров двутактов двигател,предвид индикацията на дисплея.
Но човек когато има желание,всичко се постига!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Den4ev
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Дек 29, 2010 17:20    Заглавие: Отговорете с цитат

този вариант със две цифри също ме устройва, но няма да мога да се справя със преправянето без помощ от някого Smile
Върнете се в началото
Shulz
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Чет Дек 30, 2010 16:12    Заглавие: Отговорете с цитат

Списание "Радио телевизия електроника" брой 5 от 1990 година страница 30. Схемата става от 1-цилиндров 2-тактов до 8-цилиндров 4-тактов. Като има таблица с честотите за калибровка,според която таблица с тримерите се правят настройките и не е проблем да се захрани в интервал от 6V до 12 V, а и 24 мисля няма да е проблем.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Den4ev
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Дек 31, 2010 15:33    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря много за схемата намерих я и ми хареса. След празниците я започвам Smile
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети