|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
tolik86 Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Яну 09, 2011 19:22 Заглавие: Помощ за откриване на схема за направа на аларма за дома |
|
|
Здравейте,
можете ли да помогнете с намирането на схема за алармена система за дом/офис? Основните входни сигнали да се взимат от датчици за движение. Разгледах различни "хоби-китове" на аларми, но те предимно са за датчици за отворена врата и твърде елементарни. Разбирам че най-добрия вариант са готовите алармени системи, но като цяло цените им са над 150-200 лева и мисля, че за доста по-малка сума може да се "сглоби" нещо самоделно.
Аз открих ето тази схема:
http://www.electronics-lab.com/projects/sensors/008/index.html
но честно казано не успявам да разбера на 100% принципа на работа. Там се използват LDR сензори и не ми е ясно как те ще отчитат навлизане в периметъра на алармата. Дали е възможно на тяхно място да се монтират датчици за движение и по какъв начин трябва да се преработи схемата. И също така как би следвало да се активира алармата с изчакване от няколко секунди нужни за напускане на обекта? Най-накрая на посочената страница има и линк със сорс код. Този сорс код предполагам, че трябва да го запиша на главния контролер (PIC16F877A) с помощта на програматор?
Извинявам се предварително ако задавам твърде глупави въпроси, не съм специалист по електроника, но основните познания ги имам, имам и сръчността нужна за направата на такава система. Надявам се това плюс вашата помощ и указания да ми бъде достатъчно да направя това, което е нужно за да заработи едно такова "устройство".
Благодаря. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
sathv Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Яну 09, 2011 21:55 Заглавие: |
|
|
Не знам защо си мислиш, че има разлика в изпълнителните звена в датчиците както ти ги наричаш "За отворена врата" /Иначе се наричат МУК-Магнито управляем контакт/ и датчиците за движения. При МУК имаме една рид ампула с нормално отворен контакт, която се управлява чрез постоянен магнит монтиран на вратата. При PIR датчиците имаме същата ампула част от едно микрореле. Разликата е че не се управлява от постоянен магнит а от намотка. Останалото е електрониката. Двата датчика са взаимозаменяеми.
Относно това, че можеш да реализираш добра аларма за доста по малка сума от фабричните както си написал не е вярно. Погледни този комплект на Парадокс http://www.sectron.com/products/promo/212/2008 Това е изключително добра алармена система комплект на смешна цена. Извади от тази цена , цената на акумулатора, датчиците PIR и МУК, кутията, клавиатурата, трансформатора и сирената. Ще получиш цената на контролния панел който ти искаш да реализираш. Смятай сам дали можеш да се вместиш в нея.
Последната промяна е направена от sathv на Пон Яну 10, 2011 0:50; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
charli Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Яну 09, 2011 23:53 Заглавие: |
|
|
Нека да използвам темата и да попитам дали има рид ампули/МУК-Магнито управляем контакт с нормално затворен контакт ?
Колегата по-горе е объркал - контактът е нормално отворен. _________________
ЖИВОТЪТ ВСЪЩНОСТ Е НЕПРЕКЪСНАТА ЗАГУБА |
|
|
 |
sathv Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 10, 2011 0:28 Заглавие: |
|
|
| Грешката е моя. Нормално отворен е контакта. Поста го редактирах. За рид ампули с нормално затворен контакт не знам, но има с превключващи контакти . |
|
|
 |
Kuger Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 10, 2011 2:55 Заглавие: |
|
|
charli, Има,колеги,превключващи- 1NO и 1NC.
Извинявам се, не видях, че колега е писал преди мен за РИД с NC контакт.
Имам реализирана АС на Млад Конструктор, пълен профил /РИД на врата, 2 датчика движение, променливотоково захранване, АБ, сирена и бутонен пулт.Включително и защита на проводници от срязване. Цена около 120 лв. |
|
|
 |
Филипов Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 10, 2011 10:37 Заглавие: |
|
|
Няма да си направиш, освен нещо, което не върши работа.
Аларма се прави с балансирана линия и отделна изнесена клавиатура за въвеждане на код. Всичко друго е елементарно за елеминиране. Попитай някоя фирма да охрана дали ще приемат нещо за охрана, което няма изнесена клавиатура на алармата. _________________ Ако двамата имаме по една ябълка и ги разменим, пак ще имаме по една.
Ако двамата имаме по една идея и ги разменим, ще имаме по две!
Oтопление и ВиК. Интелигентни отплителни системи. Проектиране продажба доставка монтаж |
|
|
 |
nhadjinikolov Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 10, 2011 11:43 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | Попитай някоя фирма да охрана дали ще приемат нещо за охрана, което няма изнесена клавиатура на алармата. |
Моля и аз да се вмъкна в темата на колегата...
От това, което г-н Филипов каза, разбирам, че следното е възможно:
1. Правя си аларма, която теоретично прави това, за което е замислена(а не произволни свои прищявки)
2. Идва представител на дадена охранителна фирма и евентуално я тества и казва "Да, това работи като нашето"
3. При евентуално удобрение, я използват за охрана на обекта ми, вместо да купувам от тях, да кажем, Парадокс(бидейки често използвана марка)
Аз си мисля, че за такова действие се иска някакъв сертификат, който казва, че аз съм достатъчно кадърен, да правя такива чудеса, за да не ги разкарвам за фалшиви сигнали или други нередности  |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 10, 2011 15:40 Заглавие: |
|
|
| С какво започна ,пък къде отиде . Сливи ли имаше в началото да кажеш ,че ще сключваш договор с фирма за охрана с твоята аларма самоделка ? Пък и хич не си мисли ,че някой ще дойде да си губи времето да ти тества същата ! От първата ти писанка се предполагаше ,че ще се ползва да вдига шум при влизане на крадци ,това е което би могъл да направиш ,и за целта не са ти нужни чак такива завързани датчици . |
|
|
 |
tolik86 Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Яну 11, 2011 0:01 Заглавие: |
|
|
Аз лично нямам намерение да сключвам никакви договори с никаква охранителна фирма, незнам това изобщо откъде Ви дойде на ум. Идеята е да има някаква шумотевица когато датчиците за движение "хванат" нещо. На мен ми е пределно ясно, че подобна джунджурия не може да ме опази от професионалисти, по-скоро да предотврати разни кокошкарски изпълнения.
Kuger, можеш ли да качиш схемата и описанието от "Млад конструктор" или по някакъв начин да ме упътиш как мога да ги открия?
Като цяло исках да разгледате и линка, който съм дал за ал. система дали е що годе сносна и дали тези ЛДР сензори могат да се заместят с датчици за движение. И разбира се ако имате предвид някоя друга схема.
В интерес на истината разгледах разни хоби-китове, които могат да свършат работа, дори да се комбинират. |
|
|
 |
nhadjinikolov Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Яну 11, 2011 0:27 Заглавие: |
|
|
Питането за охранителните фирми беше мое, не на колегата
А аз питах просто информативно  |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|