| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
glizan Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Окт 27, 2010 18:28 Заглавие: Няколко въпроса за стъпковите двигатели и датчиците |
|
|
Здравейте,
искам да попитам няколко неща (ако някой може да ми отговори с няколко думи).
1. При стъпковите двигатели може ли да се реализира обратна връзка ?
2. Как се регулира скоростта на стъпковите двигатели и как се определя на колко стъпки да се завъртят ?
(Предполагам, че скоростта зависи от скоростта на изменение на импулсите, а броя стъпки от броя импулси)
3. Как работят и каква е разликата м/у тахогенератора, енкодер, фоторастерни преобразуватели и оптрон.
Тахогенератора мисля че е едно динамо на което се знае отношението обороти, напрежение. Тоест знае се при какви обороти какво напрежение прави. _________________ Начинаещ |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
tropper Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Окт 28, 2010 13:03 Заглавие: Re: Няколко въпроса за стъпковите двигатели и датчиците |
|
|
1. Може. Мишка с топче разглобявал ли си? Слага се колело със зъби или дупки на вала на моторчето и през него един оптрон гледа.
2. При едно изменение на напрежението моторът прави 1 стъпка. Скоростта зависи от честотата с която го захранваш. _________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи. |
|
|
 |
glizan Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Окт 28, 2010 17:35 Заглавие: |
|
|
ОК благодаря.
Искам да попитам за "фоторастерните преобразуватели" (или може би така наречените енкодери).
До колкото разбирам това е нещо подобно на оптрона, но прорезите са по сложни (тоест дори не знам дали са прорези или /бяло и черно/). Те са някакъв вид цифров код. Примерно код на Грей защото при него от едно число към друго се променя само един от битовете като правилото е да се търси промяната на най-младшия бит. _________________ Начинаещ |
|
|
 |
Петров Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Окт 29, 2010 3:39 Заглавие: |
|
|
1. Да но е безсмислено и доста скъпо.
2. Подаваш брой импулси на контролера, колкото по бързо токова е по висока скорота.
3. За тахото си прав но се използват основно при DC задвижвания, енкодера може да бъде фоторастерен ими магнитен. А също така може да бъде абсоютен и инкрементален. при инкременталния имаш 3 информационни линии А, В и С.
А и В си чукат поседователни импуси и сервото или управението си ги броят, а С е за намиране на 0лева позиция.
А абсолютния си брои всичко и предава в цифров вид данните. |
|
|
 |
GoGe Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Ное 21, 2010 11:42 Заглавие: |
|
|
колега за какво ти е обратна връзка на стъпков мотор ?
на стъпковия се задава на колко стъпки да ти се завърти моторчето значи вече я имаш информацията!
тахогенератора не се използва много за положение по скоро за скорост на въртене
не знам дали знаеш че на всяка стъпка се обръща поляритета на напрежението кум бобините на моторчето!! |
|
|
 |
glizan Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Яну 11, 2011 18:40 Заглавие: |
|
|
Здравейте, отново
абе днеска стана един малък спор относно стъпковите двигатели и за това колко точно може да се подиционират и на колко стъпки може да ги завъртиш.
Принципно си мисля, че ако двигателя може да прави 1.8 градуса на стъпка това означава, че може да го завъртиш на 200 позиции (360/1,8=200) и един импулс е една стъпка (една позиция). Тоест подаваш един мпулс и го завърташ на 1,8 градуса, подаваш 200 импулса и го завърташ на 360 градуса.
Скоро чух че имало драйвъри с които може да завърташ двигателя на части от стъпката - това съм склонен да го повярвам, но:
Днеска чух нещо от сорта, че... какъв е проблема... ? Ако двигателя е 8000 импулса - разделяш 8000/360 и получаваш позициите.
Има ли нещо такова защото до сега не съм виждал някаква такава характеристика на двигателите. Обикновено в каталозите има градуси на стъпка, въртящ момент, ток, напрежение... не съм виждал да има някакви импулси или нещо подобно. _________________ Начинаещ |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Яну 11, 2011 19:02 Заглавие: |
|
|
Става дума за т.н. режим на "микростъпка".
Разгледай примерно тук. _________________ RemoteControls |
|
|
 |
glizan Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Яну 11, 2011 20:12 Заглавие: |
|
|
Да, явно наистина е възможно колкото и невероятно да изглежда... да завъртиш двигателя на части от градуса. Видях, че има драйвъри които позволяват 16 микростъпки. Видях, че има и двигатели с 0,72 градуса на стъпка. Ако тази стъпка от 0,72градуса я разделиш на 16 се получава 0,045градуса, което наистина е 8000 позиции за 360 градуса
Но все пак не мисля, че е коректно да кажеш, че двигателя бил с 8000 импулса... това зависи от управлението, а не от двигателя до колкото разбирам.
Тоест всеки един двигател може да го пуснем да работи в режим на микростъпка?
П.П. С един друг приятел ще се опитаме да измерим реално може ли да завъртиш двигателя на такава стъпка. Ще му сложим едно огледало и ще отразим един лазер на 10, 20 метра - така лесно ще видим реално какво се случва. _________________ Начинаещ |
|
|
 |
|