|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
boggo Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 10, 2011 19:48 Заглавие: Samsung 710N-тъмен дисплей |
|
|
Взех този монитор от приятелката ми, че и без това никой не го ползва. Предполагам, лампите за подсветка не светят, защото трябва да си опра носа в монитора за да видя картина. Аз съм студент и нямам вашия практически опит и затова моля за помощ.
Днес отворих монитора и видях, че захранването и инвертора са на една платка. В захранващата част имам очакваното напрежение във всички възли от веригата. Инвертора, който е на този монитор (това е първият инвертор, който виждам не на учебаник) мисля, че е разделен на две, или по-точно има 2 инвертора, които се управляват от една ИС, всеки от който пали по 2 лампи. До 2-та трафа не достига никакво напрежение. Има 2 чипа отдолната страна на платката (където са пистите), които до колкото разбрах по схемата са две двойки полярни транзистора. Единият от тях е видимо дефектирал-стопен е корпуса отгоре,стопена е дори и изолационната подложка, която е лепната на платката. По-другия няма никакви видими белези. Интересно ми е, защо след като едната двойка транзистори е сдала багажа, няма напрежение и в двата трафа, не трябва ли единия да си е наред
Сега искам да попитам, какво е най-уместно да правя в тази ситуация-да търся такива чипове или да потърся цяла платка.
Светодиода за on/off работи
Инвертор
edit: А има ли начин да се проверят лампите дали са изправни, преди да се предприемат други действия? |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
pepi_voinishki1957 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 10, 2011 20:07 Заглавие: |
|
|
Сменяй смело чипа и това е .Другия чип не пали защото IC601 "вижда " че нещо не е наред.Лампите се проверяват с универсален инвертор. _________________ "Само най-мъдрите и най-глупавите не се поддават на обучение." Конфуций |
|
|
 |
boggo Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 10, 2011 20:18 Заглавие: |
|
|
Добре, ами някой други елемнти около чипа да ме посъветваш да сменя Аз защото само чета чета книги и нямам никаква пракитка.
Другия чип има ли как да го проверя дали е годен, примерно в един от учебниците, който съм си намерил има тема "Проверка годноста на PN транзисторите с омметър" дали ще може да се взимства нещо и след като имам схемата да поставям сондите на определени крачета на чипа или като са събрани в един кристал немога да правя такива неща? Питам, защото в университета ни затрупват с един куп формули и като застана пред платката и блокирвам
пс. Много похвално, че споделяте придобитите си знания, лятната ваканция като работех, всеки си пазеше знанията за него  |
|
|
 |
Bojilov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 10, 2011 20:27 Заглавие: |
|
|
Не са "полярни",а ама квото е....Припой хубаво кондензатори и трафчета из инвертора.Ако това ти е точната схема на инвертора съм ти пратил цени на лични за транзисторите,понеже предполагам няма да ти е много лесно да ги намериш. _________________ Мегатрон-2007 ООД
На вниманието на всички бързащи-ако не ви е дадена оферта за някой артикул-значи ще ви я пратя по-късно и без да надавате зор и звъните! |
|
|
 |
boggo Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 10, 2011 20:37 Заглавие: |
|
|
Полеви, объркал съм се.
Благодаря за съветите. След изпитната сесия ще се свържа с теб.
А трябва ли да ме притеснява факта, че когато натисна бутона ON/OFF, когато е изключтен се чува едно свистене (често съм го чувал когато си изкл телевизора, но там спира, а тук не), а когато натисна бутона повторно (да се включи) и свистенето спира |
|
|
 |
fikret Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 10, 2011 20:41 Заглавие: |
|
|
| Хубаво огледай електролитните кондензатори в захранването, дали няма подути измежду тях. Все пак трябва да има причина, поради която са дефектирали транзисторите. |
|
|
 |
boggo Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 10, 2011 20:58 Заглавие: |
|
|
Поразгледах ги, но не видхя издути, ще ги огледам повторно с баща ми. Причината е, че приятелката ми се върна от път и монитора е седял в багажника на автобуса, времето беше студено тогава, и най-вероятно се е прибрала и първата и работа е било да включи монитора, заради глупавия фейс , колкото и да ми повтаря, че не го е включила веднага, след като се е прибрала. |
|
|
 |
ivan1983 Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Яну 11, 2011 9:16 Заглавие: |
|
|
| твърде вероятно да има и изгорял предпазител към инветора.Може да провериш за всеки случай. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|