| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
stoianivanov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 21, 2011 12:40 Заглавие: Повреда в захранването на DVD Player Daewoo DV-700S |
|
|
Не свети светодиода не реагираше на старт, отворих и виждам следните дефекти по импулсното захранване, изгорял предпазител, два от изправителните диоди в първичната част са пробити - 0 ома в права и обратна посока, прегоряла и прекъсната фолийна пистичка след тези диоди, изгоряло съпротивление R1 на което няма как да се види стойността защото е овъглено, изгоряла L1 оформена като резистор значи жичен резистор със следните цветни пръстенчета кафяв, чер, червен на другия край сребрист тълкувам го като 1 Ком, дефектирал електролитен кондензатор C2 22mF/400V така че чак едното краче е прекъснато и излиза свободно от корпуса на електролита. Поне това е видимо, явно яко късо е станало и защо предпазителя 1 А не е "предпазил" е друг въпрос. При замерване на спойките където е премахнатия кондензатор С2 имам около 19.5 Ом съпротивление, което предполагам е намотката на трафа, но тук не съм сигурен така ли е и колко трябва да е и дали няма късо в тази намотка....или причината е пробил въпросния електролит ?
Захранването е GV-DPA268 REV:1 2003-8-2 поне така пише на него.
Дефекта е възникнал в Standby Mode
Въпросите ми на първо четене са:
1. Възможно ли е да се купи такова захранване и ако да за колко, може и втора употреба ?
2. Дали да не подменя дефектиралите елементи, имам ги, но само не знам стойността на резистора R1, маломощно е. Ако тук някой може да го види на схема ще бъда благодарен, ако разбира се я има някъде.
3. Изключвам варианта да го давам в сервиз, по добре да си купя ново ДВД, че то това не е кой знае какво бижу. Що годе отбирам любителски от електроника.............
Ето и няколко снимки на цялото захранване и в частност на първичната част, след отстраняване на дефектиралите елементи:
 |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 21, 2011 12:48 Заглавие: |
|
|
Потърси си Datasheet-а на PWM контролера в захранването TNYxxx.
Подобен тип захранвания се правят "по образец".
При описаните дефектни елементи и състоянието при което е била техниката твърде вероятно е да е пострадала от токов удал.
Вероятността да се е споминал и шим-а е много голяма. _________________ RemoteControls |
|
|
 |
sbirov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 21, 2011 13:01 Заглавие: |
|
|
| Може би е това... |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Яну 21, 2011 13:02 Заглавие: |
|
|
Контролера е TNY268PN, да е дефектирал също е възможно, именно поради това попитах дали е възможна покупка на такова захранване, за да установя работи ли този контролер, ще трябва да подменя дефектиралите елементи, единствено трябва да знам стойностите на R1, L1. Предположението ми е обаче пробив и окъсяване в С2, оттам изгаряне на всички описани елементи във веригата преди него....
sbirov, благодаря това е схемата........ |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 21, 2011 13:47 Заглавие: |
|
|
| stoianivanov написа: | | ... за да установя работи ли този контролер... |
Като погледнеш в Datasheet-a на контролера би трябвало да видиш, че на 5 крак е дрейна, а на 2-ри сорса на ключовия му транзистор.
Като измериш там пълно късо е повече от достатъчно да установиш, че неработи. _________________ RemoteControls |
|
|
 |
Bojilov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 21, 2011 14:07 Заглавие: |
|
|
Парт-номера от Daewoo на цялото захранване би трябвало да му е 15750037.Ще проверя но мисля че е изчерпано и не може да се достави цяло захранване.А и да може едва ли ще е евтино.Това че нещо е дребно и има 5 чарка на кръст не значи че е евтино.Ремонтирай си го по-добре на ниво елемент-и TNY го има по магазините(имам и при мене на склад) и останалите ситни чаркове-също.Това захранване се пуска за половин час работа. _________________ Мегатрон-2007 ООД
На вниманието на всички бързащи-ако не ви е дадена оферта за някой артикул-значи ще ви я пратя по-късно и без да надавате зор и звъните! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Яну 21, 2011 14:19 Заглавие: |
|
|
Да RC, погледни схемата която е дал sbirov в атача, съпротивлението между крак 2 и крак 5 е около 19 Ом което май не е нормално, няма друга верига за да е така...........
Bojilov, благодаря за инфото, да не си струва ново щом е скъпо, то няма как да не е скъпо прав си, ще го отремонтирам като ми дойде музата благодаря на всички за съдействието......... |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 21, 2011 14:34 Заглавие: |
|
|
| stoianivanov написа: | | ...погледни схемата която е дал sbirov в атача, съпротивлението между крак 2 и крак 5 е около 19 Ом което май не е нормално, ......... |
Не ми е нужно и да я гледам.
Само описаните симптоми и какво има на тия крака (което е видно от описанието на чипа) ми е напълно достатъчно. _________________ RemoteControls |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Яну 21, 2011 20:06 Заглавие: |
|
|
| Само това дроселче L1 - 1 mH дали ще го намеря ? Другото е лесно |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 21, 2011 20:16 Заглавие: |
|
|
1mH примерно тук.
Предназначението му е само да не връщаш шумотевици в мрежата. _________________ RemoteControls |
|
|
 |
|