|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
ribolovec2 Активен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 28, 2011 13:58 Заглавие: Въпрос относно т.нар. изкуствена земя? |
|
|
| Здравейте! Става въпрос за ето този схема http://www.co-bw.com/Guitar%20Files/Guitar%20Amplifiers%20-%20Overdrive%20&%20Distortion_files/a_ibanezts.gif . Не мога да разбера принципно защо сигналът на едни места е рефериран към земята на батерията, а в други към изкуствената земя с потенциал 1/2 от този на захраващото напрежение. Когато имаме такава точка, не се ли разсъждава все едно имаме двуполярно захранване? Или има разлика как точно е взета тази точка (чрез делител, което предполага високо изходно съпротивление, или когато този делител е буфериран чрез ОУ). Ако обичате, обяснете ми, защото не мога да разбера. Благодаря. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
radev Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 28, 2011 15:46 Заглавие: |
|
|
То е посочено,че тази точка е половината от захранването=9V,а именно 1/2 Но ИС може да се захранят и двуполярно без проблем. _________________ Платки http://radev1.narod.ru/
0879-555-472 |
|
|
 |
ribolovec2 Активен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 28, 2011 17:10 Заглавие: |
|
|
| Ясно, обаче аз принципно питам. Може би да ми дадете линк към полезна информация? |
|
|
 |
gakal Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 28, 2011 17:52 Заглавие: |
|
|
| Земята в твоята схема е само една и тя си е означена. Точката с потенциал 4,5 волта или половината от захранването се ползва единствено за да се подаде на неинвертиращия вход на ОУ необходимия за работата им при еднополярно напрежение потенциал. Понеже ОУ са с високо входно съпротивление спокойно можеш да ползваш и делител, например 2 по 10к. или да го буферираш с ОУ за получаване на нисък изходен потенциал на делителя. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|