| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
venelin Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Фев 02, 2011 9:01 Заглавие: зарядно за акумулатор |
|
|
| правя си зарядно за оловни акумулатори на базата на LM338t. Първоначално LM338t ще работи като стабилизатор на напрежение на 16в(използва се вграденото ограничение по ток). След това при достигане на 14.2 (или при спадане на тока на зареждане под 500ма) LM338t се превключва на 14в(режим на подзаряд). Въпроса ми е -какво е по добре да се следи -тока на заряд или напрежението? |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
radev Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Фев 02, 2011 9:08 Заглавие: |
|
|
И двете ,първоначално тока когато е разреден акумулатора 1/10 част от капацитета му,след това и напрежението при което трябва да преустановим заряда. _________________ Платки http://radev1.narod.ru/
0879-555-472 |
|
|
 |
tropper Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Фев 02, 2011 10:19 Заглавие: Re: зарядно за акумулатор |
|
|
| venelin написа: | | ...Първоначално LM338t ще работи като стабилизатор на напрежение на 16в(използва се вграденото ограничение по ток). След това (1) при достигане на 14.2 ((2) или при спадане на тока на зареждане под 500ма) LM338t се превключва на 14в(режим на подзаряд). Въпроса ми е -какво е по добре да се следи -тока на заряд или напрежението? |
Ама кое от двете?
Щото ако е (1) правиш просто стабилизатор на 14,2 с ограничение по ток и си готов.
Ако е (2) е по-сложно, но и ще зареди акумулатора по-добре.
За конкретните числа, които си избрал, не съм много съгласен, защото зависи от съпротивблението на кабелите и от вътрешното съпротивление на акумулатора - т.е. от капацитета му. Нов и голям акумулатор, ако се опиташ да го вдигнеш на 16В няма да се чувства много добре. _________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Фев 02, 2011 10:27 Заглавие: |
|
|
| Напреженията сьм ги избрал от други схеми.Т изатовами е въпроса-Знам ,че над 14,6в ще започне да кипи, но доколкото прочетох при достигане на определена плътност на електролита тока спада рязко , но не разбрах при какжо напрежение става? |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Фев 02, 2011 15:03 Заглавие: |
|
|
| Правил съм зарядно с LM338T ,изгорих 2 броя ,повече няма да правя ,препоръчвам ти същото . Иначе има много проста схема с този чип ,която зарежда с константен ток и при достигане 14,2-14,5V спира зареждането . Все пак не ти го препоръчвам ! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Фев 05, 2011 12:34 Заглавие: |
|
|
| Искам да сложа и един резистор 30ом за десулфатизация-трябва ли да се изключва в режим на подзаряд |
|
|
 |
penkeler Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Фев 05, 2011 18:13 Заглавие: |
|
|
| venelin написа: | | ...над 14,6в ще започне да кипи... | Това не е съвсем вярно, ако батерията е с течен електролит. Батерията не кипи от високо напрежение, а когато тока надвиши допустимите стойности (според капацитета на батерията). Ако ограничаваш нарастването на тока - няма проблем, ако напрежението достигне до стойност 2.6 - 2.7V на клетка или около 16V за 12 волтова батерия. |
|
|
 |
кязъм Опитен потребител

|
|
|
 |
|