| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Elron Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Фев 08, 2011 23:26 Заглавие: Засичане на оборотите на вентилатор |
|
|
Как става да засека оборотите на един вентилатор. Да кажем ,че имам схема в която съм закачил вентилатор 12 волта и искам да го засека колко оборота върти и на цифров дисплей да изкарам моментните стойности. Предполагам ще опрем до схема за цялата тая играчка, но съм готов на всичко да си осъществя проекта  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
petromaniq66 Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Фев 08, 2011 23:33 Заглавие: |
|
|
| Много общо казано вентилатор 12 волта или искаш и брояч, дешифратор и сензор да му правиш? |
|
|
 |
Elron Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Фев 08, 2011 23:39 Заглавие: |
|
|
Честно казано никакъв ме няма в това за това разпитвам здраво.. практически всичко мога да направя перфектно ама теоритически съм гола вода кое как трябва да е.. почти те разбрах и от това което разбрах според мен дешифратор не ми трябва..май? В общи линии искам да направя схема (защото е ясно ,че няма такъв единствен елемент) която при включването на вентилатора постоянно да засича колко оборота върти вентилатора.. 1200/2400/3000/5000 и т.н. Обаче дори и начална идея си нямам това как трябва да стане. А междодругото сега се сетих.. говорейки за това и също ме интересува как да измерим пак на такъв дисплей оставащата налична мощност.. примерно в мрежата пускаме консуматор 4 вата и на дисплея от 100 вата пада на 96 вата. Това има ли начин да се получи?
Благодаря много за бързия отговор!!!  |
|
|
 |
mishomvp Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Фев 09, 2011 0:07 Заглавие: |
|
|
Защо не вземеш да ни изясниш цялата картинка...
Какъв ще е този вентилатор..
Какви са тези мощности за които говори... |
|
|
 |
Elron Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Фев 09, 2011 0:45 Заглавие: |
|
|
Амиии ще са подобни вентилаторите:
http://www.endpcnoise.com/e/images/80mm_3pin_Generic.jpg
Схемата попринцип в момента се пресмята да може да държи консуматори до 100 вата и до 5 ампера. Идеята е да се навържат 2 вентилатора захранени от трансформатор 220 -> 12 прав и за всеки вентилатор при пускането му да се показва на цифров дисплей колко оборотоа върти в секунда.
Надявам се сега да съм успял да го изясня. Ако и сега не съм успял дайте ми време новак съм в тия неща все мисля ,че ще намерим общ език!  |
|
|
 |
mishomvp Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Фев 09, 2011 1:37 Заглавие: |
|
|
Ами купуваш си нещо подобно и готово  |
|
|
 |
Elron Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Фев 09, 2011 1:42 Заглавие: |
|
|
Не ми върши работа поради куп причини.. главната е ,че е направено за компютър ,а на мен ми трябва за моя схема. Иначе такива всякакви знам и даже съм си харесал едно много добро ама.. много скъпи за тая им дейност.. изобщо не говорим за схема която е вързана към компютър. |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Фев 09, 2011 13:34 Заглавие: |
|
|
Тези вентилатори си имат датчик за оборотите ,само си потърси някой цифров оборотомер модул ,от кола или по магазините . В краяен случай има и мултицети измерващи обороти ,за диагностика на ДВГ .
Последната промяна е направена от ELP на Сря Фев 09, 2011 13:50; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
мульо Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Фев 09, 2011 13:42 Заглавие: |
|
|
Този, който си дал си има датчик за обороти. Може да се види с осцилоскопа що за импулси дава и после по идея (ако не пасва нещо готово): формировател на импулсите, ПЧН, измервателен прибор (има ги по 5 лв.). Ама ще трябва малко да поизмериш и помислиш.
Прочети, дано ти е от полза. |
|
|
 |
Elron Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Фев 09, 2011 16:45 Заглавие: |
|
|
От мултицет не ми върши работа, трябва ми дисплей да се изобразява. Този дали ще върши работа за двупинов и трипинов вентилатор? http://doblink.hit.bg/rpmeeter/rpmeeter.html
Аз четох ,че и в двупиновите и трипиновите има датчик на хол ама така и не разбрах дали може или неможе да се отчете оборотите на двупиновите. Мисля, че май ми трябва задължитело 3 пина? Междодругото мернах на печатната платка на вентилаторите ,че има и място за 3-то кабелче ама може и да не е сложен датчик на хол..
Едит: Стаята за вентилатора е страхотна благодаря много и на двамата!  |
|
|
 |
|