| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
delzard Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Фев 22, 2011 17:44 Заглавие: Въпрос за потенциометри. |
|
|
Здравейте!Нямам големи познания в електрониката.Получих проблем във PC волана си и по точно в педала на газта.Сложих нов потенциометър на мястото на стария,100 килоома моно.Всичко точно но когато влязъх в контрол центъра на драйвърите за волана,когато натискам газта плавно скалата която отчита колко газ подаваш не се движи плавно,ами на кадри. т.е пълният ход който е от 0% до 100% го отчита през 20%. 0-20-40-60 и тн. а преди да се развали,със стария потенциометър си отчиташе през 1% което е нормалното.Тъй като нямам мултицет да замеря стария потенциометър искам да попитам кой е по чувствителен.Този който е 10 килоома(например) или този който е 100 или повече.Благодаря предварително!
П.С Разгледах и други теми от този форум и забелязах че говорите за доста по сложни работи.Ако форума е за някъкви специалисти или ннжинери за по сложни дискусии извинете ме за темата!  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
bai_tishan Опитен потребител

Регистриран на: 12 Фев 2005 Мнения: 5792 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Вто Фев 22, 2011 18:41 Заглавие: |
|
|
Няма такова понятие тук"по-чувствителен".Какво пише на стария потенциометър-СТОЙНОСТ.Има значение дали е логаритмичен или линеен.Има значение дали е обикновен-160 градуса или многооборотен-360 примерно..... _________________ Хайде няма какво да се залъгваме, и по- хубави сме виждали и по- грозни сме е***и. |
|
|
 |
delzard Нов потребител

|
|
|
 |
Ditronix Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Фев 22, 2011 19:06 Заглавие: |
|
|
Доколкото разбирам,си заменил 100К с 10К.Колегата точно ти е казал-има значение дали е линеен или логаритмичен.Този от снимката е линеен-буквата А го указва.Зависи и като как е свързан в схемата.Затова най-добре е да купиш същия като повредения-това поне са стойности,които не са проблемни и ги има.И купи от по-скъпите-голямо въртене пада там и ще трябва често да го сменяш.Точно през 10% ли ти скача или на неравни интервали? _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
DRL модули за всички видове автомобили! |
|
|
 |
delzard Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Фев 22, 2011 19:19 Заглавие: |
|
|
| 100 килоома е новият.през 20% точно.За стария незнам колко килоома е.Нито пише нещо нито нищо а и нямам с какво да го замеря.Аз и за това се чудя дали ако сложа някой с по-малко килоома този интервал ще намали или обратното или въобще дали зависи от него. |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Фев 22, 2011 19:38 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | а и нямам с какво да го замеря. |
Замери го с някой камък ,а ако не стане си купи един мултицет за 5 лева и пробвай да го ИЗМЕРИШ ! |
|
|
 |
Ditronix Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Фев 22, 2011 20:05 Заглавие: |
|
|
И аз никак не обичам да замервам! Тези точни 20% ме разбиват!Няма как-трябва да ИЗМЕРИШ пълното съпротивление на стария потенциометър,а ще е добре и една снимчица да му метнеш тук.Аз съм сменял потенциометър на такъв волан,ама нямаше никакви проблеми после.Е,в торбата с лъжите намерихме почти същият като стария,може би затова. _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
DRL модули за всички видове автомобили! |
|
|
 |
|