| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
bad_boy_2 Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Мар 08, 2011 21:25 Заглавие: Отчитане на двутарифен електромер без часовник |
|
|
| Постановката е следната: двутарифен електромер без часовник отчита електроенергията само на първа тарифа (дневна). Как е правилно да се таксува изразходваната електроенергия от такъв електромер според ЕРП? Има ли определен брой kW/h, които се отчитат като нощна тарифа или всичко се брои за дневна? |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Георги Стоичков Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Мар 08, 2011 21:44 Заглавие: |
|
|
За битов електромер ли става въпрос или за промишлен ? Принципно часовника си е вграден в него и сам си сменя тарифите загледай се в дисплея и ще видиш как сменя показанията - дата и час, дневна, нощна тарифа и май имаше още едно показание Имам Трифазен който го таксуват като промишлен и той отчита само дневна без значение ден или нощ се ползва, на него също се сменя дневна нощна и всичките показания като на монофазния но отчита само на дневна тарифа Още едно питане електромера от новите електронни ли е или е от старите защото, ако е от старите няма как да има двойно тарифиране без външен часовник  |
|
|
 |
Mario-G Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Мар 08, 2011 21:56 Заглавие: |
|
|
Ако е за битов електромер (само не разбрах какво е това ОУ) за ЧЕЗ е: | Цитат: | | "При двутарифен електромер разпределението между дневна и нощна тарифа е в съотношение 60:40 според ОУ." | Това е от нета, а преди при ЕВН при повреден часовник се таксуваше 2/3 дневна и 1/3 нощна. Според мен и за ЕОН е нещо подобно. Провери да не пише в сайта на твоя доставчик. |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Мар 08, 2011 22:27 Заглавие: |
|
|
| Ако е регистриран като двойнотарифен ,но часовника е повреден ,или откраднат се смята 3:1 служебно ,ако не се води двойнотарифен си пускаш молба и срещу 23 лв. се прави такъв (може да е само по документи) и почва да се отчита и по двете тарифи . |
|
|
 |
chikov Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Мар 08, 2011 23:26 Заглавие: |
|
|
Здравейте! Електромера за който става въпрос разбрах,че отчита само на дневна тарифа.Или на наш енерго език наричаме отчита само на втора тарифа. А не както е описал Bad_boy_2 само на първа.
Ако абоната до момента е бил на две тарифи-нощна и дневна и по някаква причина е-ра започва да отчита само дневна както е в случая енергото трябва една трета от общата енергия да се плати на нощна тарифа а останалата на дневна. А ако до момента абоната е бил само на дневна и изведнъж по някаква причина се появява движение в нощната означава,че е-ра е манипулиран от абоната най често с магнит отгоре.Което се наказва.Няма кое да накара е-ра да отчита на две тарифи освен часовника.При електронните е-ри часовника е вграден вътре в е-ра и ако се вгледате показва и час дата и т.н.Тогава ние сме длъжни да го сверяваме периодично чрез терминалите с които отчитаме. |
|
|
 |
bad_boy_2 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 09, 2011 1:01 Заглавие: |
|
|
Електромера е черен, двутарифен от старите => няма дисплей, вграден часовник, автоматичен предпазител или други екстри. Никъде не съм писал, че е промишлен => обикновен домашен е.
Електромера е в района на ЧЕЗ. Да речем, че има друг електромер с часовник, който се отчита от ЧЕЗ а този без е нещо като контролен на определени битови консуматори, които могат да работят както през деня така и през нощта.
Не е пред мен и вероятно chikov е прав, че отчита на втора тарифа. Понеже не може да се говори за точност идеята е за по-справедливо определяне на крайната сметка на наблюдаваните консуматори. |
|
|
 |
k810 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 09, 2011 1:12 Заглавие: |
|
|
Ми напишете им молба или жалба да ви монтират часовник .Лесно и безплатно  |
|
|
 |
pamporov Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 09, 2011 9:36 Заглавие: |
|
|
А аз доколкото разбрах, този електромер не е на електроразпределителното дружество а на питащия. Сложил си го е някъде след този по който отчитат енергото(вероятно за контрол на квартиранти или нещо подобно). Така че енергото хич не им дреме какво отчита този "контролен" ел-мер. Ако щеш и 5 часовника да му туриш се тая. За тях той няма измервателна стойност. А за ваше успокоение, ми купете си часовник и го монтирайте. Само че няма как да се синхронизира с този който е в ел-мера на енергото.
В тази връзка и аз имам един въпрос. Преди ел-мера беше в табло в стълбището, беше лесно да се проследи кога се е включила нощната тарифа, за да се ползват по-големите консуматори. Сега таблото е чак навън, на тротоара. Има ли законен мачин да се направи някакъв вид сигнализация кога часовника превключва на нощна тарифа или не? |
|
|
 |
chikov Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 09, 2011 9:55 Заглавие: |
|
|
Така или иначе отново не разбрах въпроса на Bad_boy_2 защото много неясно е поставен. Но ако става въпрос за последователно вързан електромер на главния или основния и показанията на двата не съвпадат
-няма как да съвпадат. Защото последователния е-р най вероятно е от старите ЕЛИА 10/40 модел А1-5Д които отдавна не се използват от енергото. При тези е-ри грешката с която мерят енергията е по-голяма колкото е по-стар е-ра. В момента всяка фирма си слага нови е-ри и след 5 години работа се подменя с следващ,а стария се ремонтира и отново се използва.По този начин загубите са по малки за продавача на енергия.
Ето Pamporov правилно е обяснил. А относно неговия е-р.
Всяко дружество е длъжно да подсигури контролиране на е-ра от абоната.Ти по всяко време може да си виждаш е-ра и да си правиш сметка за разхода.А нощната тарифа се включва след 22:00 часа и всеки е-р сигнализира по различен начин.Например механичните с реле което с стрелка посочва движещата се тарифа.Тази стрелка си сменя състоянието вечер след 22 и сутрин след 6 часа.А новите цифрови или на наш език статични показват или чрез светодиод-лампичка или на дисплея на паказанията.
Така,че няма скрито покрито. |
|
|
 |
pamporov Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 09, 2011 11:20 Заглавие: |
|
|
Чиков, за индикацията знаем... , въпроса ми беше как да я докарам тази индикация в къщи, над вратата примерно, да не излизам в снега до таблото което е на тротоара.  |
|
|
 |
|