Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

C++,Asembler , PIC микроконтролер .

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
pvdpepo1
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Мар 22, 2011 18:53    Заглавие: C++,Asembler , PIC микроконтролер . Отговорете с цитат

Здравейте трябва ми помощ относно един проект... ( Курсова задача и тн ) Значи става въпрос за програма писана на C++ или Асемблер може и заедно ( предполагам ) която от компютър управлява платка Пик Микроконтролер ( Още не съм сигорен какъв точно трябва да купя / ползвам ) има 3 светодиода различни цветове и спрямо командата подадена от компютъра някой от тях да свети .. Отворен съм към всякакви съвети / идеи и така нататак... Ако има някой които може да помогне ще съм много благодарен и с темата не подтиквам някой да я даде наготово.
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Мар 22, 2011 19:17    Заглавие: Отговорете с цитат

До тук с нищо не показваш ти какво можеш и знаеш.
Програмите трябва да са най-малко две.
Едната за PC-то (какво е то и на каква операционна система?) която ще подава командите и ще обслужва комуникацията (през какъв/кой порт ще е връзката).
И другата за PIC-а (или какъвто и да е контролер) която ще "пали и гаси" светодиодите в зависимост от подадената команда и ще обслужва от своя страна комуникацията през избрания порт.

Та, ти до къде си?
pvdpepo1
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Мар 22, 2011 19:43    Заглавие: Отговорете с цитат

Извинявам се за неточния пост
Родом съм от Кърджали уча в Технически Габрово
Знанията ми са тук/там C++ компютърната част мисля ,че ще се оправя
Този семестър учим асемблер но не съм сигорен докаде ще стигнем.

Порта който ще използвам за връзка мисля да е USB , но ако има по ефтини контролери които могат да свършат същата работа през друг порт съм съгласен и на друг.Затова питах за съвет Smile Доколкото четох и гледах из нета серията 18*** подържат някой USB , но и цената им е доста висока.
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Мар 22, 2011 20:55    Заглавие: Отговорете с цитат

ОК, но на мен нещо не ми е ясно както в самата тема, така и постановката на заданието.
Каква всъщност е самата задача?
Да се направи канал за комуникация м/у компютър и външен контролер по някакъв стандартен (или не) порт с външния свят, като тази комуникация е един вид протокол на обмен. При което светодиодите ще са само следствие и потвърждение на това, че е овладян процеса?
Или трябва да се управляват няколко светодиода от PC?
Двете задачи са много различни.
Ако е втората - защо трябва да има въобще контролер "отвън"?
С паралелния порт примерно и няколко външни дешифратора (в зависисмост от количеството) могат да се управляват "бая" светодиоди.
Ако е първото - то има ли някакви други предпоставки вкияещи на избора?
- да е по-евтино?
- да е по-просто и лесно?
При "пиковете" има достатъчно представители които поддържат хардуерно "сериен порт".
Друг е въпроса дали за няколко светодиода е нужно да се ползва такъв или може да се мине със софтуерна комуникация?
Три светодиода могат без много напъване да се управляват с 2 порта (крака) от пик-а. За серийната комуникация ти трябват още два, демек при софтуерен подход може да се мине с доста елементарен представител на серията.

И т.н. , все въпроси които не са ясни.
pvdpepo1
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Мар 22, 2011 21:05    Заглавие: Отговорете с цитат

Мерси за бързия и подробен отговор значи задължително трябва да има ПИК микроконтролер
Броя използвани крачета няма значени
Порта както казах също не е от значение ( мисля че с които е най-лесно най-добре )
Канал за връзка тука вече се свежда до драйвъри и тн ( Просто контрол над 3-те свето диода )
Ако може изцяло софтуерна комуникация ще е най-добре Smile
http://constructor.bg/shop/product_info.php?cPath=215_219&products_id=11772&osCsid=38e91272732bff77936cc76049830ee4

С този има ли някакъв шанс да се реализира това управление на тези 3 Светодиода посредством компютър ?
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Мар 22, 2011 21:20    Заглавие: Отговорете с цитат

От към брой входно/изходни портове - нямаш проблем.
Ползваш му вътрешния генератор и всички са твои.
Друг е въпроса дали ще ти стигне паметта му за целите които трябва.
pvdpepo1
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Мар 22, 2011 21:28    Заглавие: Отговорете с цитат

Този е през сериен порт нали ? Как да изчисля паметта която ще ми е необходима мисля че самия код които е в ПИК-а няма да е сложен сам по себе си ако еди какво си получиш на входа това на изхода . И това 3 пъти ? Или ми изглежда твърде лесно и съм прекалено голям оптимист Confused
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Мар 22, 2011 21:51    Заглавие: Отговорете с цитат

pvdpepo1 написа:
Този е през сериен порт нали ? ...

Това не го разбрах какво точно питаш?
Този няма хардуерна комуникация!
Ако се подвеждаш по обозначенията на 2, 5, 6 и 7-ми крак, то това НЕ Е шина/сериен порт!
2-ри е вход за външен генератор ако е в такъв режим
5-ти може да се ползва като външно прекъсване (такт) към вътрешния таймер
6 и 7-и са за програмирането му, а в работен режим нормални портове които могат да се ползват за вход или изход.

Дали ще го връзваш към USB или RS (и при двата случая софтуерно) зависи само от това на "какво го научиш".

pvdpepo1 написа:
.. Или ми изглежда твърде лесно и съм прекалено голям оптимист Confused

Май - да Smile
Вземи на първо време прочети и се запознай с протоколите за обмен по въпросните портове.
Програмния ресурс (паметта за кода) ще ти я "изяде" комуникацията, а не управлението на светодиодите.
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети