| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
promise91 Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Мар 25, 2011 0:24 Заглавие: Индикатор за положение на скоростен лост на автомобил |
|
|
Здравейте. Търся помощ относно подходящите елементи на реализацията на схема за регистриране положението на ск. лост на учебен автомобил.
Лоста разполага с 4 ключа (1 норм. отворен, 1 норм. затворен контакт) регистриращи преместване в 4-те посоки. Например 1-ва е наляво и напред, трета е само напред и т.н. Информацията от ключовете искам да я изкарам на 7 сегментен диоден индикатор. Преобразуването на сигналите в двоичен вид (за входа към 74ls47 например) ме спъва. Познанията ми са по-скоро в сферата на електротехниката отколкото на електрониката, но с малко помощ мисля, че ще се справя. Но нямам идея към какви елементи да се насоча. Моля, помогнете, за което най-съвестно обещавам да почерпя при удобен случай. Благодаря предварително. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
lenko71 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Мар 25, 2011 1:53 Заглавие: |
|
|
| Напиши какви са положенията на всички ключове за всяко едно положение на лоста - първа, втора и т. н. |
|
|
 |
tropper Опитен потребител

|
|
|
 |
shri Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Мар 25, 2011 18:53 Заглавие: |
|
|
74147 както е писал колегата е решението. _________________ Денят е прекрасен забеляза ли го!!!
[email protected] |
|
|
 |
promise91 Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Мар 25, 2011 19:59 Заглавие: |
|
|
| Знаех си, че някой вече е открил топлата вода. Огромно благодаря. Малко ще трябва да си поиграя със случаите когато се натискат 2 ключа за избор на една предавка, но това са бели кахъри. Още веднъж благодаря. |
|
|
 |
|