| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
branko_ Активен потребител

|
Пуснато на: Пет Апр 08, 2011 14:27 Заглавие: Помощ отностно автоусилвател |
|
|
Имам няколко питанки отностно един автоусилвател. Историята е следната донесен е от щатите работеше известно време и даде дефект.
Преди няколко дни се хванах да го поправя, оказа се че имаше изгорели транзистори в инвертора. Странното беше че инвертора беше изграден на базата на биполярни транзисотир ( 2sd1062), с по 8 на рамо.
След като подмених изгорелите реших да го пробвам с един стабилизатор 1,5А 12в просто да видя дали инвертора работи. оказа се ок, излизаха си +-35,5волта. Днес реших да го пробвам целия със свързан инвертор към крайното стапало. За съжаление нямах по мощен стабилизатор и реших да пробвам с зарядното за акумулатора. След като го вързах инвертора на празен ход при ток 6А извади невероятните +-75волта. Реших да включа и стъпалото обаче напрежението кляка изключително много. При тези 6А си мислех че ще успея да го пусна макар и на празен ход целия усилвател да проверя дали всичко е изрядно. Но уви, 14,4 волта от зарядното веднага паднаха на 5,5в.
Та въпроса ми е някаква идея как да го пробвам дали всичко вече е наред преди да го сложим обратно в автомобила.
Модел и марка немога да кажа на усивателя, на капака пише 4х75 - 4 ohm или бридж - 2x200 пак на 4 ома.
Ето и малко снимков материял. Много ще съм благодарен ако некой ми даде някакви насоки какво да правя. Благодаря предварително
http://c37none.snimka.bg/other/usilvatel.583597.22982954 |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Biser Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Апр 08, 2011 15:55 Заглавие: |
|
|
Сваляш акумулатора от колата, зареждаш и пробваш! Токоизправителят явно е с твърде малка мощност за за дахраниш 400ватов усилвател. _________________ Няма невъзможни неща! Важно е дали искаш да ги направиш! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Апр 08, 2011 16:33 Заглавие: |
|
|
| Има ли някаква вероятност да прецакам акумулатора? Смисъл ако някаде има късо няма ли да го стопя ? |
|
|
 |
gakal Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Апр 08, 2011 18:14 Заглавие: |
|
|
Нали на захранващия вход на усилвателя имаш предпазител? Ако не си го заменил с пирон или друга измишльотина пускай смело.  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Апр 08, 2011 18:47 Заглавие: |
|
|
Благодаря много за отговорите, утре продължавам с експериментите  |
|
|
 |
ivkagd Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 11, 2011 21:57 Заглавие: Помощ отностно автоусилвател |
|
|
Давам ти пример с подобен усилвател марка Oъio , който ремонтирах през далечната 1995г. и с подобни транзистори но 2SD1064 и по 2 в рамо т.е. общо 4бр. и когато го избробвах на празен ход ми даде консумация от 200мА. с включено крайно стъпало и напрежение на инвертора +/- 24V.
Така ,че при теб от общо 16бр. предполагам , че ще е в рамките на 1-2А но не повече.
Така ,че си провери крайното стъпало дали не е сдало багажа.
Ето и схемата на инвертора :
http://ivkagd.mylivepage.ru/image/776/30573_Osi00001.jpg |
|
|
 |
emilm Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 11, 2011 23:01 Заглавие: |
|
|
Подкрепям мнението на ivkagd.Провери крайните стъпала в какво състояние са,и в никакъв случай не го пускай директно към акумулатор защото ще има бели пушеци .Може с акумулатор,но плюса да минава през халогенка 50 или 70w |
|
|
 |
|