Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

ПСН/ПНТ

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
tpp
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Съб Апр 16, 2011 20:17    Заглавие: ПСН/ПНТ Отговорете с цитат

Здравейте отново :

Успях да изградя схемното решение , но все още имам проблеми , ако е възможно да дадете предложение за тяхното решаване :

Значи замисълът беше следният , захранваме фоторезистивен сензор в схема ПСН ( преобразувател съпротивление в напрежение ) с Uvh 2,5V .

Фото резистора (R4) се изменя от 10 ома до 100 кома , като при 10 ома на изхода (замасен товар Rt ) трябва да изкарам 4 мА ( съответно при 100 кома 20 мА )

Все още немога да измисля как да направя отместване от 0-та при 10 ома , за да успея да изкарам 4 мА на изхода , но при 100кома излизат 5 V , което след преобразуване ПНТ с подходящи съпротивления , би трябвало да изкара 20 мА , и все пак ми изкарва точно такъв ток , каквото ми е напрежението на входа.

Формулата за изчисление би трябвало да е It = Uvh*1/R9*R8/R10 ;

На входа имам 5V след като съм подбрал , R8 да е 4k , а R9 и R10 по 1 k на изхода трябва да имаме 4 пъти по-голямо число в mA ; )

Ето и схемата :

Ето снимка с елементите , не се виждат добре от предишният линк :

П.П. *извинения на модераторите*

Успях да изкарам 20 mA при 5 V . Някой с идеи как да усиля едно напрежение от микро волти до 1 V като се ограничава до максимум 5V ако е възможно да елементите да са с ниски стойности на грешките адитивна и мултипликативна .
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети