| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
IAMATUNING Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Апр 23, 2011 19:49 Заглавие: Как се прави реле със закъснение 12v. |
|
|
Въпросът ми е как да си направя реле със закъснение на 12 волта,виждал съм че на обикновенно автомобилно реле слагат някакъв транзистор и кондензатор,които като му подадеш ток включва след 3 или 5 а дори и 10 секунди, но как да го направя какви стойности трябва да имат самите елементи и по-какъв ред се свързват,също така може ли да се променя времето на включване на релето.Благодаря предварително.
Далече съм от електрониката така че без много сложни термини. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
boggo Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Апр 23, 2011 22:47 Заглавие: |
|
|
| Дано не те подвеждам мисля, че може да се реализира с 555, но ще трябва да дадеш по-точни парамтери и цели. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Апр 24, 2011 0:53 Заглавие: |
|
|
| Целта ми е като подам + на релето и след около 3сек. да включи или чрез замяната на кондензатора или транзистора да се промени времето на 5сек.Ще си направя 2-3 релета едното на 3сек.другото на 5. |
|
|
 |
gueswhoaz Опитен потребител

Регистриран на: 13 Юни 2009 Мнения: 603 Местожителство: По света и у нас
|
Пуснато на: Нед Апр 24, 2011 8:26 Заглавие: |
|
|
| Със смяна на транзистора няма да стане. Капацитета ти е времеопределящ. |
|
|
 |
showMANiak Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Апр 24, 2011 9:12 Заглавие: |
|
|
И съпротивлението ,през което се зарежда  _________________ Може и да бъркам..... |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Апр 24, 2011 9:44 Заглавие: |
|
|
Колеги я пак че нищо не разбрах.............?
Айде де това не е кой знае кво за хора с вашите знания.Реле,кондензатор,транзистор. |
|
|
 |
sheki Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Апр 24, 2011 10:04 Заглавие: |
|
|
елементарна схема , транзистор - BC517, ценер за 9волта, резистор и кондензатор с примерни стойности с схемата, времето напасваш с кондензатора и резистора, първоначално може да експериментираш само с кондензатора. _________________ http://mikrotik-bg.net/ |
|
|
 |
AA Опитен потребител

Регистриран на: 28 Юни 2004 Мнения: 730 Местожителство: ВеликоТърново
|
Пуснато на: Нед Апр 24, 2011 16:45 Заглавие: |
|
|
| Схемата от горния пост като цяло ще работи но схемите изпълнени по този принцип имат досаден недостатък - ако изключим за малко захранването и след това го включим , закъснението не е това , което е било - това се получава защото кондензатора определящ закъснението не успява да се разреди напълно за краткото време на изключване. Разбира се за някои приложения това е без значение. |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Апр 24, 2011 17:09 Заглавие: |
|
|
| Един прост точков диод ,паралелно на времезадаващия резистор 470К ,с катод към +12V отстранява този недостатък . |
|
|
 |
bently Нов потребител

Регистриран на: 19 Авг 2009 Мнения: 18 Местожителство: Bulgaria/Cherven Brqg
|
Пуснато на: Нед Апр 24, 2011 17:22 Заглавие: |
|
|
555 таймер свързан , като мултивибратор с тример потенциометър в веригата в комбинация с 4017 смятам че ще е отлично решение на задачата .Така ще може да отрегулираш закъснението което ти е необходимо , само с завъртане на потенциометър . _________________ Силата на вълните е в тяхното постоянство ! |
|
|
 |
|