Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Инкубатор
Иди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
hristo_kolev
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: Kocherinovo

МнениеПуснато на: Вто Май 31, 2011 22:09    Заглавие: Инкубатор Отговорете с цитат

Моля за помощ.Правя си инкубатор за 70 яйца досега съм направел механизма за обръщането на яйцата от моторче за чистачки.Искам съвет какъв терморегулатор да използвам,как да управлявам обръщащтия механизъм и колко мощен нагревател ще ми трябва и какъв тип да е нагревателя. Question
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
lusi blazev
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Свищов

МнениеПуснато на: Вто Май 31, 2011 23:58    Заглавие: Отговорете с цитат

Е за това поне има доста схеми. Аз моя го направих с 741, а резервната ми платка е с 723. Обръщането и при мен е с моторче от чистачки на Беларус, много е яко благодарение на редуктора. Обръщам ги на всеки 2 часа с реле за време и краен изключвател, който ресетва и релето. Отоплявам го с 4 лампи по 40 или 60 вата, монтирани на дъното, а на тавана имам вентилатор който духа надолу. Вехтилатора ми е 12 волтов от парно за кола, но го захранвам с 8 волта, за да върти бавно и перката е с диаметър 25 см. Не използвай реотани, защото изсушават въздуха, а и имат голяма температурна инерция. Освен това си е опасно ако са от голия тип, все пак вътре има голяма влажност.

Само като инфо, преди 2 седмици баща ми излюпи пиленца за него си. Моят събира 81 яйца, той извадил 66 пилета. Всичките ми яйца са на една скара, не са на 2 или 3 етажа.
Върнете се в началото
hristo_kolev
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Сря Юни 01, 2011 23:54    Заглавие: Отговорете с цитат

А мога ли да ползвам симисторен терморегулатор който ми е готов.Правен е по схема от книжката "110 Тиристорни схеми" който работи във три режима.
Върнете се в началото
georg77
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Юни 02, 2011 0:30    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
Не използвай реотани, защото изсушават въздуха, а и имат голяма температурна инерция.

Не е така , крушката има по-голяма топлинна инертност от колкото реотана , щото става дума за регулирана температура от порядъка на 30-32 градуса.А и реотана не се навива върху керамика , а е самостоятелен.Топлопроводимостта на стъклото спрямо кантала е по-малка т.е по- инертентно.

Температури извън тая граница водят до по-бързо излюпване (на хибриди) и до повече матоци Very Happy За справка питайте кокошката Very Happy
Всичко друго е ГМО
Върнете се в началото
Ditronix
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Провадия

МнениеПуснато на: Чет Юни 02, 2011 5:45    Заглавие: Отговорете с цитат

Айде и аз да се обадя.Мислих много,но не ми става ясно как крушката ще има по-голяма инертност от реотана Question Независимо каква е регулираната температура,а в случая тя трябва да е 37,8 градуса. Правя терморегулатори,които поддържат температурата в граници под +/-0,1 градуса.Люси,аз ползвам 723 заради вграденият в схемата стабилизатор на 7V,с който зхранвам моста.Така избягвам усложняването на захранването на схемата с цел по-добра температурна стабилност.А,и за обръщането.Много сме го дъвкали това.Логиката кокошката да търкаля яйцата е че като лежи върху тях тя не ги затопля равномерно.А в инкубатора имаме вентилатор,който прави температурата еднаква в цялата камера.Затова обръщането според мен е излишно.Виждал съм много фабрични машинки,в които обръщането го няма и пак се люпат 70-80% от яйцата.

DRL модули за всички видове автомобили!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
georg77
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Юни 02, 2011 7:58    Заглавие: Отговорете с цитат

И на мен ми е чудно ама е факт.Явно стъклото е по-малко топлопроводимо от кантала.В института по птицевъдство в Раниславци(вече не работи) инкубаторите бяха с нагреватели от реотан .И ако не се лъжа май крушките (по-точно светлината) пречи на люпенето.Вуйчо ми беше технолог в института та от него съм чувал за инкубаторите.Иначе в домашни условия съм виждал инкубатори с крушки и си работят без проблем.
Върнете се в началото
lusi blazev
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Свищов

МнениеПуснато на: Чет Юни 02, 2011 11:05    Заглавие: Отговорете с цитат

Като казах да не го прави с реотани, имах впредвид да не са готови, навити на керамика. Именно заради керамиката се получава температурната инерция. Дитроникс, и на мен резервната ми платка е с 723, и наистина работи по-точно от 741. За обръщането не съм се интересувал чак толкова много защо, как и кога. Просто когато го правех моя инкубатор, видях от един комшия, че неговия беше така и ко копирах.
Върнете се в началото
Ditronix
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Провадия

МнениеПуснато на: Чет Юни 02, 2011 12:09    Заглавие: Отговорете с цитат

Да,възможно е и с нагревателите да става достатъчно точно поддържане на температурата.Преди години,когато имаше режим на тока колеги правеха нагревателите си на 12V,за да могат да ползват евентуално акумулаторите от колите.Сега всички почти карат на крушки.Лошото при тях е,че ако гръмне някоя от тях,терморегулаторът почти сигурно си "отива".Затова според мен е много удачно при ползването на крушки те да се включват по две последователно,за да се избегнат ексцесиите.Или вместо триак да се ползва тиристор.

DRL модули за всички видове автомобили!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Biser
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Харманли

МнениеПуснато на: Чет Юни 02, 2011 13:05    Заглавие: Отговорете с цитат

Ditronix написа:
... те да се включват по две последователно,за да се избегнат ексцесиите.

И не само това.В този си режим лампите отделят повече топлина, отколкото светлина, а и животът им се удължава Wink
hristo_kolev
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Чет Юни 02, 2011 22:47    Заглавие: Отговорете с цитат

Сега си мисля каде да разположа нагревателя.Дали да не го сложа над дъното а вентилатора да го обдухва отстрани.Ще има ли ефект?Люлката ми е във горната част на кутията и така като се замисля май е по удачно нагревателят да е отдоло.Все пак ако някой може да ми помогне да пише.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Страница 1 от 4

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети