Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Гръмотевичен BEKO KK20M07, Chassis 12.6 няма звук- Решено!

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
ivankrivodol
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Юни 10, 2011 14:10    Заглавие: Гръмотевичен BEKO KK20M07, Chassis 12.6 няма звук- Решено! Отговорете с цитат

Състава е следния -проц.SDA 5535 A049, видео/синхро NN5198K, памет 24C04N (SMD)
Образа е безупречен, но няма звук, като на AV си има и образ и звук. Усъмних се в NN5198K, имам една нова (поне не е запоявана) - няма звук и с нея. Освен това с новата се обърква и AFC-то - при включване на канал е добре за секунда- две и после разстройва, но ако се донастрои с финната се оправя. Със старата схема няма такъв проблем. Да и е дефектен звука и на новата? Имам едно пробниче със слушалки, служи ми да проследявам НЧ звукови вериги. С него откривам звук на пин 27 на NN5198K (и на старата и на новата). Сменях и ПКФ F105, който по схема го дават 5.5 MHz, но оригиналния, въпреки че не личи добре май е 6.5 - няма ефект подмяната. Обаче ако сложа ПКФ 5.5 MHz почва да се чува звук и на емитера на T109 и ако от емитера подам през кондензатор на нискочестотното крайно стъпало и има звук, но е слаб. Вече нямам идея какво би могло да е и търся помощ, като благодаря предварително.

Последната промяна е направена от ivankrivodol на Пет Юни 10, 2011 19:23; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
pepi_voinishki1957
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Юни 10, 2011 14:59    Заглавие: Отговорете с цитат

Разгледай дребните транзисторчета около скарта.А за новата NN мисля ,че в сервизното имаше опция New Video
ivankrivodol
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Юни 10, 2011 16:10    Заглавие: Отговорете с цитат

pepi_voinishki1957 написа:
...New Video

Да, мерси, направих го и вече образа няма проблем и с новата IC, но за звука няма напредък, освен, че пробвах при свален R159 - като му подам "брум" с пинсета и се чува в говорителя - т.е. ако NN5198K изкара звук на 30-ти пин, трябва да се чуе и в говорителя. Но не изкарва... Сменях и ПАВ филтъра F104 - без резултат. Сменил съм и T109.
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Юни 10, 2011 16:22    Заглавие: Отговорете с цитат

В "сервиза" какво е моментното състояние за
SND.S BG, I, BG+DK, BG+ LL’ (Sound Systems) ?
ivankrivodol
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Юни 10, 2011 16:46    Заглавие: Отговорете с цитат

RC написа:
?

BG+DK е в момента - не съм го променял, така си е от началото.
И да допълня - причината беше транзистора T202, подаващ НЧ сигнал към Скарт-а. На мерене здрав - за съжаление, ако бях обърнал и внимание, че на базата му напрежението е 0V, можеше и по бързо да успея. Сега като е с изправен транзистор напрежението е 4.7V. А NN5198K излезе здрава - в смисъл и оригиналната, и моята работят.
vladimirstanoev
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Юни 10, 2011 23:44    Заглавие: Отговорете с цитат

Абе не разбрах каква е връзката на тоя транзистор със звука на телевизора, ама нали сега е сезона на черешите, та сичко е възможно Wink Исках да те попитам друго, какви са тия слушалки с които чуваш 6 MHz? Rolling Eyes
Върнете се в началото
ivankrivodol
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Юни 11, 2011 5:49    Заглавие: Отговорете с цитат

Няма череша, г-н Станоев, аз също не очаквах да е точно от него, но все пак има логика, а и връзка - тоя транзистор получава звуков сигнал от 32 пин на NN5198 и го подава към SCART куплунга. Вероятно като окъсява EXT_AUDIO_OUT спира сигнала и на AUDIO_OUT. А пробничето е едно свръхелементарно устройство, което съм правил още като ученик по схема взета от списание, не помня точно, че беше отдавна. Всъщност представлява нискочестотно усилвателче с един германиев транзистор, като има два входа - единия е за НЧ (звуков) сигнал, а другия е през един германиев диод, за да детектира сигнали от МЧУ на радиоапарати с амплитудна модулация. Тоя високочестотен вход аз не го ползвам - ползвам само нискочестотния и наистина останах изненадан че се получи звук, който обаче го имаше само като бях сложил ПКФ на 5.5Мhz, оригиналния на телевизора е за 6.5, макар по схемата да е 5.5, но разлики има и други, така, че тая не ме учудва. Иначе сега когато ТВ вече работи, на същото място има само бръмчене. Пропуснах и да кажа, че когато още не бях го оправил и беше с ПКФ 5.5, подадох от 28 пин, през един 4.7uF на НЧУ на телевизора и е получи звук на говорителя, макар и да не беше силен, но се чуваше.
vladimirstanoev
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Юни 11, 2011 22:12    Заглавие: Отговорете с цитат

ivankrivodol написа:
но все пак има логика, а и връзка - тоя транзистор получава звуков сигнал от 32 пин на NN5198 и го подава към SCART куплунга. Вероятно като окъсява EXT_AUDIO_OUT спира сигнала и на AUDIO_OUT.
Това са два отделни изхода(а не входа) и няма логика едния изход да пречи на другия. Освен това при късо на Т202(BE към маса) напр. на 32кр. ще се понижи с 0,7V и от 4,7V в червено (при изправен Т202) требе да стане 4V в синьо (при окъсил Т202), а не 0V: Rolling Eyes

Върнете се в началото
ivankrivodol
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Юни 12, 2011 9:10    Заглавие: Отговорете с цитат

Г-н Станоев, Вие направо ме разбихте! И все пак беше така:

След като смених транзистора говора си дойде, без да сменям друго - за проба съм сменял, но после си върнах всичко на място.
====
П.С. и да допълня със странните дефекти - преди малко приключих с един Teletech, който беше с повредено захранване - нищо особено, но имаше и дефект, който си е отпреди тоя ремонт, явно някой е опитвал, но без резултат - на някои канали работеше безупречно, но на повечето имаше едно кривене, брум в звука та и в образа, замацване вдясно от ярък бял, голям обект в изображението. На някои канали това така се засилваше, че нищо не се виждаше. Сменях и дъмп, и ПАВ, и кондензатори една камара - без ефект. Накрая забелязах, че проблемите са все на канали след една трета от лентата, която излиза при настройките - т.е. на "по- високите" канали. И се оправи след смяна на тунера - цифров, няма означение - липсва му стикерчето - смених го с DT5-BF18D (такъв имах) и се оправи. Може все пак за някой и да е логично тунера да прави такива дефекти, но за мен си беше не много очаквано.
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети