| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
disela Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юли 11, 2011 14:29 Заглавие: Автоматично управление на водна помпа |
|
|
| Здравейте, на вилата често се случва да няма вода, за това съм се подсигурил с цистерна 1 тон. Цистерната се намира на втория етаж, от нея тръгва маркуч 3/4 и влиза в инсталацията на къщата. Искам да сложа водна помпа между цистерната и къщата, защото сега налягането е слабо. Чудя се обаче, как да стане - като пускам чешмата и помпата да се включва, а като спра чешмата съответно помпата да спира. Приемам всякакви идеи. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
emil74 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юли 11, 2011 14:41 Заглавие: |
|
|
| Класическото изпълнение за такива случаи е хидрофор. Той поддържа налягането в системата постоянно и така на практика ще се постигне подаването да бъде като от водопроводната мрежа. Бидонът се свързва като резервоар за хидрофора. Имяйте предвид, че е задължително периодично да се почиства бидонът, а ако водата се ползва за пиене, трябва да се вземат специални мерки за поддържане на качеството й. Иначе "завъжда" водорасли и бактерии. |
|
|
 |
Biser Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юли 11, 2011 14:50 Заглавие: |
|
|
Свързването на водопроводната мрежа с водоизточници от друг тип е ЗАБРАНЕНО! Ако от водоснабдителното дружество разберат за тази връзка ще има глоба. Хидрофорни и всякакви други инсталации трябва да са с отделна мрежа, която да няма никаква връзка с водопроводната на В и К. Заради качеството на водата, което би трябвало да има водата по стандарт. _________________ Няма невъзможни неща! Важно е дали искаш да ги направиш! |
|
|
 |
maro71 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юли 11, 2011 15:19 Заглавие: 1 |
|
|
или си слагаш датчик които следи налягането ,и ти командва помпа ,или се вьрзваш с хидрофор само за теб _________________ професията загива, нека и ние не я погребваме |
|
|
 |
emil74 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юли 11, 2011 16:40 Заглавие: |
|
|
| Предполагам, че пишещият има отделна система за резервоара. Иначе водопроводната мрежа ще му "изпие" водата много бързо(е, не е задължително, но е много вероятно). |
|
|
 |
disela Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юли 11, 2011 18:37 Заглавие: |
|
|
| Пред къщата имам кран който затварям и тогава пускам водата от цистерната във водопровода на къщата само. С хидрофор знам, че ще стане, но не си заслужава инвестицията. Има в пералните едни превключватели, там дето следят нивото на водата в казана, имам един такъв, ще правя тестове с него. Идеята е, като има движение на водата в маркуча от цистерната към инсталацията на къщата, помпата да се задейства. |
|
|
 |
gakal Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юли 11, 2011 19:45 Заглавие: |
|
|
| Пресостата от пералня по спомени сработва при налягане под 1 атмосфера и няма да ти е достатъчно. Иди в магазините , в които се продават елементи за хидрофорни системи и от там си купи пресостат за около 3-4 атмосфери. Не забравяй да поставиш вентил след помпата за да не ти пада налягането когато тя изключи |
|
|
 |
dragon_hifi Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юли 11, 2011 19:58 Заглавие: |
|
|
В момента в Русе на Бриколаж има промоция на хидрофори по 129лв.Ако си купиш пресостат само , ще е поне 30-40лв.Провери в твоя град как стои въпроса.Успех в начинанието, аз по същия начин съм решил въпроса на вилата. _________________ GSM 0898677185
LZ2BMB
www.belectric.eu |
|
|
 |
ivanovbg Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юли 11, 2011 20:25 Заглавие: |
|
|
Аз имам подобна система с 500литра бойлер от неръждавейка.Сложил съм възвратен клапан като спрат водата да не се източи и съм сложил обезвъздушителен клапан за радиатор-автоматичен.Когато точа от бойлера той се отваря и оттам си засмуква въздух за да не се получи вакум,а като дойде водата се пълни до горе и поплавъка го затваря като се напълни.Всичко е механично-автоматично и без обслужване.
Въобще не се грижа и не въртя кранове-освен зимата за да го източа да не замръзне.Всяка пролет му правя една промивка с хлорна вар за дезинфекция.
При мен е на 3-тия етаж(таванско) и при 7 метра воден стълб спокойно си работи автоматична пералня на първия.Ако сложиш ф20 тръба от тези с алуминиевата вложка дебита е повече от достатъчен. _________________ Ако нещо не не става с акъл,опитай с мощност
Ако и мощността (чука) не помогне-потърси по знаещи! |
|
|
 |
Minkov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юли 11, 2011 23:43 Заглавие: Re: Автоматично управление на водна помпа |
|
|
| disela написа: | | ... Чудя се обаче, как да стане - като пускам чешмата и помпата да се включва, а като спра чешмата съответно помпата да спира. Приемам всякакви идеи. | Стар водомер, преработен в датчик за поток. Монтираш го на изхода на цистерната и когато от някоя чешма потече вода, водомера се развърта и включва помпата. Спираш водата, спира да се върти водомера, изключва се и помпата.
Виждал съм водомери с фабрично вграден датчик.
Пиша това, само защото търсиш идея и е сравнително лесна за реализиане, аз обаче не бих изпълнил такава система. Най-малко заради това, че при по-често включване ще повредиш помпата.
Хидрофор му е майката. |
|
|
 |
|