|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
cobrety Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Юли 15, 2011 13:31 Заглавие: Захранване за правотоков мотор |
|
|
Здравейте, от електричество разбирам дотолкова че да си прекарам в къщи някоя допълнителна жица за ток или да си монтирам нов предпазител, дивиаторен ключ или контакт, но за следното нещо не съм сигурен дали съм на правилен път, та за това искам да попитам. Предварително се извинявам ако се изкажа нещо неподготвен или се изкажа неразбираемо или въобще изказването ми звучи тъпо и глупаво. Имам комплект акумулаторни ел. инструменти, на които сменям вече трета батерия и ми писна всяка година да купувам нова и нова. Освен това дори и нова да е батерията един от инструментите е акумулаторен прободен трион и при напълно заредена нова батерия не може да отреже повече от 30-40 см дъска - изтощава батерията за отрицателно време. Идеята ми е да направя инструментите да ги включвам директно в ел. мрежата. Само че не съм сигурен какъв токоизправител трябва да ползвам. Имам чувството че самото захранване за батерията ще е слабо да го захрани така че да работи едно към едно. Ето и характеристиките на мотора и батерията:
Батерия - 18V 1200mAh
Мотор на акумулаторния винтоверт е HRS-550S - 18V DC само това пише на мотора
На останалите инструменти мотора е RS-550S - 18V DC
За подробна информация се разрових из нета и намерих следните данни за мотора:
http://www.hongyangmotor.com/En/ProductView.asp?id=143&class=7#
както и следното само че то е за 12 волта:
http://www.hongyangmotor.com/En/viewImg.asp?pic=200633091054.jpg
По характеристиките от първия линк (модела от третия ред) излиза че при максимално натоварване тока достига 7.9А .
1.Това значи ли че трябва да намеря токоизправител който да е със следните характеристики:
да работи на 18 волта и да подава ток до 8 ампера.
2.Какво може да стане ако му сложа по-мощен токоизправител и въобще мога ли да му сложа по мощен такъв, искам да кажа ако му сложа токоизправител който подава до 16 или 20 ампера или повече.
3.И съответно мога ли да му сложа по слаб токоизправител и какво може да стане ако му сложа такъв, защото има такива готови се продават, които са универсални захранвания за лаптоп които са около 4.5 ампера като следното:
http://www.napazar.eu/universalno-zahranvane-za-laptop-ac-220v-adapter-zarqdno-15v-16v-18v-19v-20v-4-5-a-max-90-160297.html
това ще ми свърши ли работа или няма да стане по лесния начин.
Ако не мисля в правилната посока ще съм Ви благодарен ако ми разясните нещата и ако може да ми кажете примерно какъв точно токоизправител трябва да купя като ми кажете точните характеристики, така че като ида в магазин за електроника да ме разберат веднага, а не да се чувствам като индианец в компютърна зала )).
Благодаря предварително на всички. _________________ Ако искаш нещо да стане както трябва направи си го сам. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Biser Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юли 15, 2011 15:05 Заглавие: |
|
|
По данните, които прочетох, най-лесно ще е да опиташ с токоизправител за зареждане на автомобилни акумулатори 12волта.Те обикновено са разчетени за 18волта максимално напрежение.Сложи един електролитен кондензатор между + и - , като спазиш поляритета/примерно 2000-5000микрофарада и за напрежение над 25волта/. Ако получиш напрежение 18-20 волта на изхода можеш спокойно да работиш с него. _________________ Няма невъзможни неща! Важно е дали искаш да ги направиш! |
|
|
 |
gakal Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юли 15, 2011 16:58 Заглавие: |
|
|
Отговори на въпросите:
1. Да -трябва ти токоизправител, който да дава 18 волта и да може да дава ток над 8 ампера.
2. Още по-добре ако токоизправителя ти може да дава по-големи токове.
3.По-слаб не става, защото ще кляка ( или изгори ) при натоварване.
Ако ползваш зарядно за акумулатор- те обикновено имат ограничаване на тока в зависимост от акумулатора за който е предназначено, и в чист вид няма да ти върши работа. Ако имаш такова с лека "интервенция" на човек, който знае какво прави може да стане. |
|
|
 |
sathv Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юли 15, 2011 17:34 Заглавие: Re: Захранване за правотоков мотор |
|
|
| cobrety написа: |
По характеристиките от първия линк (модела от третия ред) излиза че при максимално натоварване тока достига 7.9А .
|
Това как го разбра, че е при максимално натоварване? Отделно при блокиране на шпиндела дават ток 61.6А Трябва ти захранване минимум 20 А. Темата е дискутирана тук
http://forum.eshop.bg/viewtopic.php?t=69822&postdays=0&postorder=asc&start=0&topicshow=Въпрос за винтоверт |
|
|
 |
bvgdzk Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юли 16, 2011 1:23 Заглавие: |
|
|
Всеки който работи с някакъв инструмент или машина трябва да си "усеща "машината.Тия машинки за които говориш са за момента работа -определено време и че не се повреждат те спасява че са на батерии Дори и да употребяваш подходящ изправител ако не ги "усещаш" бъди сигурен че ще се простиш с тях.Няма универсални инструменти .Като искаш 220 волтови купи такива _________________ няма сложни неща в техниката-трябва само да се досетиш и да ги направиш
акъл -полезен ми дай ---------пари сам ще си направя
Обучение за работа с PROTEL99 |
|
|
 |
cobrety Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Юли 16, 2011 12:18 Заглавие: Благодаря за отговорите |
|
|
Благодаря на всички за отговорите.
Четох и другата тема във форума.
1.Ако ползвам захранване от лаптоп, предполагам че при мен няма да е нужно да понижавам напрежението, както е написано в другата тема, понеже съм на 18 волта, но защитата от претоварване какво представлява - ако може елементите и схемата, щото бъкел не разбирам от тези работи, както вече казах?
2.Ако ползвам следното захранване:
http://kvazer.com/product.php?id_product=36919
от другата тема ще ми свърши ли работа и ако да на него трябва ли да слагам защита от претоварване?
3.Има ли вариант тока да минава през някоя от старите батерии, макар и да не държи много ток, така че батерията да се намира между захранването и винтоверта (респективно някои от другите уреди) за да компенсират недостига на въртящ момент при по голямо усилие?
Послепис до bvgdzk:
Е на мен също ми се иска да имам 220 волтови такива - ако става на въпрос само за винтоверта - ОК намерил съм си страхотен такъв на СКИЛ за около 100 лв., но има още прободен трион - който качествен такъв е поне 100-150 лв. и делта шлайф който също е стотина лева, има и прожектор в комплекта който не е толкова важен в случая и отиваме на минимум 300 лева за 220 волтови такива. _________________ Ако искаш нещо да стане както трябва направи си го сам. |
|
|
 |
gakal Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юли 16, 2011 12:48 Заглавие: |
|
|
1. Захранванията за лаптоп са до 4-5 А и няма да са ти достатъчни.
2.Не е необходимо да правиш защити, те са си вградени в импулсните захранвания и при претоварване просто ще ти изключат тока.
3. Ако батерията е сдала багажа не може да ти помогне.
Каквото и да правиш няма да постигнеш резултатите на винтоверта с оригинална батерия. Това вече ти го написаха. Аз лично преди около 2 години правих такова нещо за една дърводелска работилница с два малки винтоверта Бош, и при изследването им измерих, че по-малкия като го хванеш с ръка и опиташ да завъртиш- тока надхвърляше 10А. По-големия не съм го и пробвал. Момчетата още си го ползват, но винаги имат едно на ум, че не бива да се претоварва. Освен това парите които дадоха за него са доста близки до цената която пишеш за нови машини.
Ако толкова държиш - отиди в някой сервиз или намери човек от града , който да измери консумацията на твоите машини в различни режими и тогава ще разбереш какво да правиш.Няма готово решение, което да купиш и ползваш, а само можеш да си дадеш парите излишно, или да си повредиш уредите, или най-лошото- да пострадаш от пряко взаимодействие с електрическия ток. |
|
|
 |
lz1wvm Опитен потребител

|
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|