|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юни 05, 2005 18:10 Заглавие: за китовете с TDA7294 на Неомонтана |
|
|
Искам да споделя някои свои виждания ,относно тези китове. Някъде из форума бях прочел ,че това стъпало не държи повече от +-30 В захранване.В спецификациите на чипа пише че максималното захранващо напрежение е +-50В.След внимателно разглеждане на платката установих ,че повечето електролити там са за 16 и 6.3 волта. Освен това в изходната RC верига 10ома -100 нанофарада е използван най обикновен КМПТ за 63 волта. Чел съм че най добре е тези кандензатори да са с двоен диелектрик,за импулсна работа ,в противен случай често пробиват и дават накъсо. Смятам /това е лично мое мнение/ ,че с цел повишаване надеждността на работа трябва:
1./ Да се сменят ел. кондензатори с такива поне за 63В и
2./ Да се смени 100 нано с MKT-P или KP/MMKP кондензатори, поне за 250 волта. В домашния ми усилвател са използвани от втория тип Сименсови и то за 1000 волта ,до ден днешен не са мръднали.
3./ По добре не го ползвайте със 4 омови колони ,защото от кривите на разсейвана мощност излиза ,че при 20 ВТ изходна чипа разсейва 60 вата ,при 40 -към 80 -тоест при слушане със средна сила КПД то му е много зле,при 8 омови колони съответно 20 ВТ-40ВТ разсейвана и при 40 ВТ -42 ВТ разсейвана. Изводите си правете сами!
Последната промяна е направена от ELP на Нед Юни 05, 2005 21:49; мнението е било променяно общо 1 път |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
panasoanik Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юни 05, 2005 18:37 Заглавие: |
|
|
ELP,нали се сещаш,че електролитите на 63волта са една идея по-скъпи ,така че не се учудвай  |
|
|
 |
Chelsea_69 Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юни 05, 2005 19:38 Заглавие: |
|
|
| panasoanik написа: | ELP,нали се сещаш,че електролитите на 63волта са една идея по-скъпи ,така че не се учудвай  |
Така де,за няколко лв.,що да не създаваме проблеми... |
|
|
 |
wesko dilow Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юни 05, 2005 20:13 Заглавие: за китовете с TDA7294на Неомонтана |
|
|
И още нещо,същите китове със същата конструкция на Пасат Електроникс-Г.Оряховица са 6,90лв в сравнение от Монтанските-11,10лв.-в какво се крие разликата в цените?-кой от двете фирми ги е изобретил?Или това е като топлата вода в Монтана и Г.Оряховица-разлика в минералите!!!!!!
И на двете фирми са доста любителски разработките.Това е интеграл от ново поколение,с повишени качества и би трябвало да има разлика в проектирането на TDA2003 и TDA7294,или е все едно на шаси от трабант да монтираш двигател от Мерцедес.Ама нали има балами или по-точно слабо информирани любители и като видят 100Вт.за толкова малко пари и хоп-поредната рибка дай паричките и си чупи главата.
Явно нашите фирми,проектиращи и произвеждащи китове още има какво да копират от загниващия капитализъм,и там се купува,ама срещу какво качество?Нека струва повече,но и въпросите в този форум да са по-малко,свързани с проблеми далеч от потребителите. |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юни 05, 2005 20:43 Заглавие: Re: за китовете с TDA7294на Неомонтана |
|
|
wesko dilow, ще си позволя един Off topic:
| wesko dilow написа: | | И още нещо,същите китове със същата конструкция на Пасат Електроникс-Г.Оряховица са 6,90лв в сравнение от Монтанските-11,10лв.-в какво се крие разликата в цените?-кой от двете фирми ги е изобретил? |
Пасат е търговска фирма да речем като (в много по-различни мащаби разбира се) Schneider, TCM, Quelle.... което дава определени предпоставки и бонуси. Когато имаш добре развита търговска мрежа и разчиташ (и го имаш) на оборот то нормата на печалба и отстъпките които ползваш от производителя са други. Точно в това е парадокса, който те смущава (според мен). Напълно нормално е определен дистрибутор (който прави оборот на даден производител) да може да предложи цени по-ниски от самия производител за същите (неговите) продукти. Да не говорим, че примерно Пасат би могъл да се явява доставчик на компоненти на Монтана-та (примерно).
Въпросите за качеството не е нужно да ги коментираме - просто има различни класове "техника" и потребители (клиенти). Това е като онази приказка за влака и пътниците.
Проблемите с качеството се отнасят и за 'онези' по-горе.
Има ги тях (част от които са вече - "каталожна" търговия) има и Bang&Ollufsen и колкото и да е странно продължава да има опашки "пред него".
Така, че нещата според мен като правило са по-сложни отколкото ни изглеждат.
Поздрави. |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юни 05, 2005 21:47 Заглавие: |
|
|
| Не коментирам фирмите ,само се опитвам да намаля количеството изгорели чипове,още повече ,че конструкцията на платката е слаба и една смяна на ТДА7294 ще я повреди толкова ,че може да се наложи купуването на нов кит. Освен това един начинаещ любител като се разочарова от първия си опит ,трудно ще възстанови вярата в собствените си сили,което трябва да тежи на съвестта на тези фирми . |
|
|
 |
wesko dilow Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юни 05, 2005 22:13 Заглавие: за китовете с TDA7294 на Неомонтана |
|
|
| Уважаеми RC,добре разбирам търговската политика на някои фирми,защото и аз преди години участвах в производство на усилватели,доста преди да се развихри конкурентната борба за място на пазара и приемливи цени за потребителя.Възмущава ме не толкова разликата в цената,а качесвото на изделието,което си заслужава и добра цена,и достойно място на витрината.Както има автомобили за различните джобове и капризи,нека и така да е в електрониката.Напълно споделям мнението на колегата за разочарованието от първият усилвател на младия конструктор,защото и с мен стана така преди мноооого години.Пред мен са двата кита и на двете горепосочени фирми и потвърждавам възмущението си от качеството.Добър интеграл,но лоша изработка за параметрите,дадени в упътването.Не можеш да си купиш лъскав Мерцедес,а двигателя да боботи като Трабант.Не искам да правя антиреклама на производителите на китове,още повече,че ДобриКит от Враца ми е кум и добре познавам трудностите на производителя,а само споделям мнението за предлаганото качество,очакванията на потребителя като цена и последващите проблеми.Може би за пореден път съм бил не разбран или неточно изказан.Извинявам се за това. |
|
|
 |
dreadx Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юни 06, 2005 1:10 Заглавие: |
|
|
| То май при побългаряването на схемата и стойностите на частите сменят с каквито имат, въпреки че едва ли са по-умни от производителите на чипа, и пишат някакви глупости в инфо-то, и платката е някаква грозна и според мен зле опроводена.. И все пак нещото върши работа, примерно за вграждане в усилвател, който не ти се занимава да ремонтираш, вадиш всичко и слагаш този чип. По въпроса кой ще държи пазара, надцакването е с цените, защото дори да направиш най-добрия "ELP-kit", пак ще зависиш от цените на частите, които ти предложи вносителят. Все пак язък за хубавите чипове и добре би било да има версия изпълнена точно по datasheet-a за хора които държат на качеството. |
|
|
 |
integrall Нов потребител

Регистриран на: 03 Мар 2005 Мнения: 44 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Пон Юни 06, 2005 9:10 Заглавие: tda7294 |
|
|
dreadx, има такава версия на Колдлайт - София , само платката струваше над 5 лв.!?! С качествени кондензатори се получава нещо наистина добро, обаче с повишаване на захранващото напрежение, респективно мощността се повишават и нелин.изкривявания. Те могат да достигнат до 10%!!! Затова по-добре не вдигайте напрежението над +/- 42v и се наслаждавайте на качество.
Успех. _________________ това ми е работата |
|
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юни 06, 2005 13:30 Заглавие: |
|
|
| Въпросните чипове много дълго време бяха с доста ниско качество,не е ясно дали ST ,както се практикува на последък са го изкарали на пазара още преди да е довършен,тези от китовете определено са такива.Преди един месец попаднах на една нова серия с по ситен жълтеещ надпис и много точно излято корпусче.Имам практиката да ги слагам по разни търбушени от куп "майстори" старички усилватели....та тази серия чипчето наистина изпълнява посочените в датата неща и работи доста по качествено от преди,включително и на 45 волта |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|