Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Крадът ли ни тока?
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Gravitation
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Юли 27, 2011 15:18    Заглавие: Крадът ли ни тока? Отговорете с цитат

Здравейте,направо обеснявам и задавам въпрос.
Живея в къща,електромерите не са вкъщата,а изведени на табло.По новите стандарти.Добре до тук всичко е ОК.
Но ми направи впечетление следното нещо.
У нас работи 1 хладилник,1 бойлер който се включва само вечерно време,през деня е изключен,и един телевизор,готвина на газ.Но сметките ми за тока са все над 100 лева.Когато си погледнах касовите плащания,забелязах че дневната ми тарифа на тока е 438 kw,a нощна 170-180 kw.
Ще кажете нормално,изхарчила си ги.Да,ама НЕ.През деня няма никой,от 6.00 сутринта до 18.30-19.00 няма никой у нас.Къщата през деня е празна.Тогава от къде се тези 438 kw.Наши комшии,като чуят колко плащаме за сметка на това какво е включено, не могат да повярват.
Не искам да викам ЕВН,защото уважаемите господа идваха 2 пъти,и когато попитах на кой тръфопост съм и 2та екипа отговориха 2 различни неща.Другото което е,само да ми измерят електромера няма да стане,.Започнах да се съмнявам че комшията прави шашми,от както са се нанесли аз плащам по 100-200 лв, ток.Електротехник виках,явно толкова е бил,защото като отвори таблото във къщата се уплаши и го затвори.От Бургас съм,ако някой ,може да ме насочи към човек който може да ми свърши работа моля пишете ми на лично.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
gueswhoaz
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: По света и у нас

МнениеПуснато на: Сря Юли 27, 2011 16:47    Заглавие: Отговорете с цитат

Според мен най-добре да си купите един електромер, да викнете един техник да го инсталира у вас ( http://www.napazar.eu/elektrotehnik-102962.html отне ми 5 секунди btw), викате местното ЕРД и правите уговорка с тях ако има разлика между двата електромера да последва някакво изследване на проблема.
Аз така и не разбрах вие погледнахте ли електромера лично или разчитате на данни от бележки? Щото по принцип надписват данни гадовете както си искат.
Така и не разбрах какво ви интересува вас на кой трафопост сте? Викате ги и казвате искам да видя кабелите в таблото. Това ви интересува - дали има прикачен кабел към вашият електромер. Най-добре някой знаещ да гледа заедно с техниците от ЕРД-то.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Gravitation
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Юли 27, 2011 17:10    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря за отговора,ще помисля и за този вариянт Smile
Върнете се в началото
DJ69VN
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна, България

МнениеПуснато на: Сря Юли 27, 2011 18:20    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами има нещо определено.. онзи ден се загледах в сметката която ми разпечатаха при плащането на един електромер на кой има вързани 8 лампи със стълбищен автомат + фото реле което НЕ подава напрежение до цялата система кога на вън е светло, звънчев траф но торойдален който има по ниска консумация на празен ход ( не, че ще окаже много влияние ама все пак ) . И какво се получава дневна 14киловата, нощна 12 киловата. Още не съм ходил да ми обяснят от къде се получават тия неща... Shocked
RM
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Юли 27, 2011 21:33    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
явно толкова е бил,защото като отвори таблото във къщата се уплаши и го затвори

Виждал съм протрит усукан кабел на куката на чашката на циментов стълб да дърпа 40-50 А , след ел.мера ... премери с AC клещи.
Може да имаш утечки от лошо изолирани проводници .. и т.н.
Да добавя за така наречените електрони ел.мери, голяма част са на основата на AD7755 , и доста приличащи на него чипове като FM7755,
BL6503 и по малко са от рода DSP 430xxxxxx като при MPS. Не съм им рекламно лице , но за мен са доста точни и отчитат реалната активна енергия Very Happy
Върнете се в началото
Филипов
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Плевен

МнениеПуснато на: Сря Юли 27, 2011 21:55    Заглавие: Отговорете с цитат

Първо като искаш нещо пишеш от кое село си.
Второ - ползваш търсачката и четеш, вече сме го писали многократно.
Взимаш един стар електромер, от ония, които ги изхвърлят (става и твоя, вероятно са ти го върнали) и се свързва като контролен. При значителна разлика правиш разследване с някой, който разбира,
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger
DJ69VN
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна, България

МнениеПуснато на: Сря Юли 27, 2011 23:04    Заглавие: Отговорете с цитат

Филипов каква е разликата при 1 товар и 2 та електромера. Според мен ще е много голяма.. Мен ми се е случвало от старите да не завъртат и от 100W лампа..
Филипов
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Плевен

МнениеПуснато на: Сря Юли 27, 2011 23:20    Заглавие: Отговорете с цитат

Нали съмненията са че някой краде. По-лесно е да се закачи от уличното табло до това в къщата, отколкото в някоя стая.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger
chikov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Юли 27, 2011 23:55    Заглавие: Отговорете с цитат

Тези приказки ги слушам всеки ден.
Изключи си всички предпазители на старото табло на къщата и излез от вън и ако не върти електромера спри да пишеш празни неща.
Направи си една равносметка какви консуматори ползваш и по колко време ги ползваш -бойлера колко часа работи на ден
-хладилника който лятно време почти не изключва и т.н.Пералня няма ли?Всичко това можеш сам да сметнеш и тогава пиши............
Днешните електромери отчитат с точност +/- 2% и не се съмнявай в тях.
А това, че тока е безумно скъп сме си виновни всички ние.
Върнете се в началото
penkeler
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Чет Юли 28, 2011 9:02    Заглавие: Отговорете с цитат

Първото и най важно нещо което трябва да направиш е да провериш в колко часа ти се включва нощната енергия. Погледни часовника който включва нощната енергия дали показва реалното време или някакъв друг час. Часовнока може да е вграден в самия електромер, а може и да е външен в таблото с електромера. Нощната енергия се включва тогава когато този часовник показва 22.00 часа и продължава до 06.00, а той ако не е сверен, може да бъде по всяко време на денонощието. Ако не можеш да се справиш самостоятелно, потърси помощ от някой който е наясно.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети