| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
glizan Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 05, 2011 12:41 Заглавие: Инфрачервен датчик за разстояние. |
|
|
Здравейте,
трябва ми някакъв датчик за разстояние, който да отчита има или няма предмет на разстояние около 50, 60см. Датчика ще служи САМО за да определи дали ими предмет, а не за да определя разстоянието до него.
Ето тук има датчик който има този обхват,
http://www.robotev.com/product_info.php?cPath=1_29&products_id=160
но той си променя напрежението в зависимост от дистанцията - а на мен това не ми е необходимо. Искам да дава само HIGH или LOW. Пък и струва 30 лева и ми е малко скъпичко, защото ще ми трябват най-малко два.
Мисля се по някакъв начин може сравнително лесно да се направи подобно нещо. Ако някой може да помогне с нещо да пише  _________________ Начинаещ |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
tropper Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 05, 2011 17:05 Заглавие: |
|
|
Трябва ти приемник и предавател.
Вариант 1: приемникът и предавателят са в двата края на линията през която минава предмета
Вариант 2: приемникът и предавателят са един до друг, а отсреща има огледало
При варианта с огледало, ако предметът има гладки (огледални) повърхности може да стане грешка.
Предавателя може да бъде ИЧ светодиод с малък ъгъл на светене, а ако се гони по-голяма прецизност - лазерен диод. Приемникът - фотодиод със спектър на чувствителност (дължина на вълната), съгласуван с излъчването на светодиода или лазер-диода. Сигналът от фотодиода може да се снеме с практически всяко едно евтино ОУ и няколко резистора. Светодиода вярвам че знаеш как да го светнеш.
П.С. Съществуват и готови фотоприемници, които се използват за приемане сигнал от ДУ, които се захранват с 5 волта и изкарват ТТЛ-съвместим сигнал. Мисля че ги наричаха TSOP. _________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи. |
|
|
 |
glizan Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 05, 2011 17:19 Заглавие: |
|
|
Всичко това ми е ясно, само не знам как да реализирам. Ако някой има някаква конкретна схема, която знае че работи. Приемника и предавателя трябва да са от една и съща страна. Обектите ще са... различни... бетон, картон, пластмаса и т.н.
В най-лошият случай ще си купя тези сензори за по 30 лева и това ще е... _________________ Начинаещ |
|
|
 |
tropper Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 05, 2011 18:04 Заглавие: |
|
|
Аз в последствие се позамислих....
Робот (движещ се обект) ли правиш?
Ако да, то това което пиша по-горе няма да стане. То става за да следиш примерно през врата дали е минало нещо. Иначе ще е по-сложно ... _________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи. |
|
|
 |
мульо Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 05, 2011 19:41 Заглавие: |
|
|
| Виж дали някой от тези няма да ти свърши работа. |
|
|
 |
nobodyshadow Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 05, 2011 20:38 Заглавие: |
|
|
Ултразвуков приемник/излъчвател също би могъл да свърши работа. _________________ Не мога да знам всичко,а и не искам.Тогава би било прекалено лесно и скучно! |
|
|
 |
shri Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 05, 2011 21:12 Заглавие: |
|
|
Нещо от типа парктроник, но не знам колко струва. _________________ Денят е прекрасен забеляза ли го!!!
[email protected] |
|
|
 |
glizan Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Авг 06, 2011 19:18 Заглавие: |
|
|
| tropper написа: |
(движещ се обект) ли правиш?
|
Да, точно така.
Линка, който ми дадохте... може би някой от тях ще свършат работа, но не виждам цени, а предполагам, че ще са още по-скъпи.
Аз си мислих за някаква схемка със светодиод и воторезистор, който да отчита отразеният сигнал... на теория е ясно, но на практика дали ще работи... _________________ Начинаещ |
|
|
 |
vladimir_ki4ev Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Авг 06, 2011 21:47 Заглавие: |
|
|
| Схемата от 'Млад конструктор' върши работа парктроника излиза 5 лева |
|