Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Оборотомер, скоростомер и километраж. Как?

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Torq
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пет Юли 29, 2011 15:23    Заглавие: Оборотомер, скоростомер и километраж. Как? Отговорете с цитат

Здравейте! Първо моля да бъда извинен ако си задавам въпросите като свръх незнаещ, ама аз пък съм си точно такъв Smile В смисъл, имам си някаква обща идея, обаче задълбочените познания ми липсват. Ама пък от друга страна обичам да пробвам.

Та на въпроса. Гледах ей тоя клип http://www.youtube.com/watch?v=mfQr31SAHxg и ми се прииска да си сглобя и аз такъв комбиниран уред ?Оборотомер/Скоростомер/Километраж/Волтметър. Разбира се, може и да не бъде на екран като тоя, може да е на да кажем нещо такова http://www.comet.bg/shop/imge.html?imge=/datasheets/LCD/od-2002_blue.jpg на 2 или 3 реда.
Оборотите да са с барграф, другото да е с цифри. Дали може да се намери някаква схема да се пробвам. Дръпнал съм доста схеми поотделно за всичко това, ама не знам как да се комбинират да извежда резултатите на 1 екран и дали изобщо е възможно това.
И да, знам че ще е по-добре <по-евтино и безметежно и без излишни нервни сривове> да си взема Koso- http://www.youtube.com/watch?v=VazPvsQGHDc или Vapor- http://www.youtube.com/watch?v=jwDjRfxw5Yg&feature=related или нещо друго, ама...
Иска ми се обаче да си се пробвам аз да го направя.
Благодаря предварително

П.П. Ей това е каквото искам, само дето оборотите вместо с цифри да ги показва като барграф
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
gueswhoaz
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: По света и у нас

МнениеПуснато на: Пет Юли 29, 2011 19:19    Заглавие: Отговорете с цитат

Това иска писане на код за микроконтролер, което предполагам не знаеш как се прави, щом питаш как да направиш устройството.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Torq
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Авг 01, 2011 21:38    Заглавие: Отговорете с цитат

Здрасти! Абсолютно си прав че хич хабер си нямам от писане на С или асемблер или на какъвто език се пишат програмите за PIC-овете. Всъщност не, не чак да си нямам хабер... Да кажем че няколко пъти съм виждал вече написани програми. Малко е повече от съвсем нищо Smile
Обаче бих могъл да се понауча. Не да правя чудеса от програмиране де, ама предлолагам че като почета тук, там и потренирам доста <имам една зима на разположение Smile > може и да ми се получи Smile
Върнете се в началото
Филипов
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Плевен

МнениеПуснато на: Пон Авг 01, 2011 21:49    Заглавие: Отговорете с цитат

Уф. Виждал бил. То и по телевизията има бая филми как се правят операции например. Взимай нож, сатър и т.н. и се почвай на домашно, защо да ходиш в болница? Нали си виждал? Същото е и с движението на кола, влак, кораб . . .
Вземи си колометраж от някоя морга и не се занимавай с глупости.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger
Torq
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Авг 08, 2011 18:22    Заглавие: Отговорете с цитат

Може би малко се поизсилих със "Виждал съм... Кой бе аз ли бе?"... и други разни надувки.
Всеки е бил начинещ ентусиаст и аз не правя изключение. Не ми е цел да си меря... PIC-овете с вас Smile Иска ми се да науча нещо ново.
Имам оборотомер, ама ми се иска да си направя сам. Имам и километраж, ама пак ми се иска да си направя сам. Затова питах тука, за да се науча от знаещите. Ако мога да цитирам един подпис на участник в тая тема - "...Ако двамата имаме по една идея или информация и ги разменим, всеки ще има по две! "
Е, в случая аз нямам идея де... Smile

П.П.
След като изриказвах толкова B.S. , да задам един практически въпрос:
Тая схема е с 20 светодиода. Е ли възможно да се върже още един LM391 за да стант 30 диодите?
Върнете се в началото
мульо
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Пон Авг 08, 2011 23:32    Заглавие: Отговорете с цитат

Не е LM391, а LM3914. Може.
Върнете се в началото
Torq
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Авг 09, 2011 7:46    Заглавие: Отговорете с цитат

Да... Изял съм 4-ката Embarassed Благодаря!
Предполагам че свързването е същото както другите 2? В смисъл на 3-то краче си идва захранването, 2-ро, е свързано със 2-ро...? Така ли?

Респект
Върнете се в началото
мульо
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Вто Авг 09, 2011 9:26    Заглавие: Отговорете с цитат

Еее, почети малко де. Има сума неща написани в документацията. Май около 9-то краче се въртеше каскадното свързване.
Купуваш си пет бройки, започваш с експериментите и все ще се получи.
Върнете се в началото
Torq
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Авг 09, 2011 19:14    Заглавие: Отговорете с цитат

Отивам да чета. Все забравям че за да ти помогне някой, първо ще трябва сам да се понапънеш. Отивам да помъча малкото ми сиво в-во да си заработи храната.
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети