Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Корекция на фактора на мощността

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
rootkit
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: ruse

МнениеПуснато на: Чет Авг 25, 2011 19:42    Заглавие: Корекция на фактора на мощността Отговорете с цитат

Добър вечер, някой може ли да ми препоръча книга свързана с измерване и контрол на фактора на мощността, интересуват ме по скоро видовете - активна, пасивна корекция. В нета намерих материали на английски, разбирам за какво става въпрос, но ми трябва за реферат, а ми е трудно да преведа текста на достатъчно добро ниво.
Филипов
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Плевен

МнениеПуснато на: Пет Авг 26, 2011 0:39    Заглавие: Отговорете с цитат

На български все някой трябва да ги напише и публикува из интернета. Доколко е вярно написаното и колко е зле превода е друг въпрос. Защо ти да не си първия? Ако се потрудиш ще ти помогнем за превода и корекцията.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger
rootkit
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Пет Авг 26, 2011 19:46    Заглавие: Отговорете с цитат

Така, преведох това което ме притеснява за сега. Проблема ми е, че частта за пасивната корекция е доста постна, в смисъл не изтъквам предимствата на този вид корекция, защо например се използват кондензаторни батерии, а не активна корекция в промишлеността? Четох някъде, че активната корекция е подходяща за мощности до 1кW (не знам колко е вярно). Има писано и в списание Инженеринг Ревю, но нещо не ми допаднаха статиите им и това беше причината да питам за литература - да черпя направо от източника.

В атача съм сложил PDF-а с превода.
Филипов
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Плевен

МнениеПуснато на: Вто Авг 30, 2011 8:57    Заглавие: Отговорете с цитат

Не бъркай двете неща. В промишлеността проблемът основно е с косинус фи - фазово изместване между тока и напрежението и свързаната с това реактивна мощност, която не върши работа, а основно топли проводниците. Предимно се дължи на ненатоварени индуктивни консуматори като електродвигатели и трансформатори. Тъй като те са индуктивен товар, компенсацията е с кондензатори.
PFC (активно или пасивно) има място при електроника, захранвана с импулсно захранване. Консумацията е във върха на синусоидата, когато се дозарежда филтровия електролитен кондензатор. И тъй като консумацията не е синусоидална, а импулсна при разлагането и в ред на Фурие се получават бая висши хармонични, които изкривяват синусоидата и правят смущения. Та целта е да няма хармонични и консумацията да е синусоидална - през целия период е не само във върха на синусоидата. Докато в промишлеността с кондензатори се компенсира фазово изместване между ток и напрежение, но не и форма на консумацията. И доколкото разни битови електроники се захранват от импулсно захранване мощността е обикновено до 1KW.

Материал за четене:
http://www.overclockers.ru/lab/15541/Power_Supply.html
http://www.rlocman.ru/i/File/2009/06/04/RS-05-2009-61-62.pdf

Последната промяна е направена от Филипов на Вто Авг 30, 2011 10:57; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger
Yassen
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Авг 30, 2011 9:19    Заглавие: Отговорете с цитат

Виж това в атача. На руски е, дано ти помогне.
rootkit
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Вто Авг 30, 2011 17:49    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря за помощта, ще прегледам материалите!
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети