|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
rootkit Активен потребител

|
Пуснато на: Чет Авг 25, 2011 19:42 Заглавие: Корекция на фактора на мощността |
|
|
Добър вечер, някой може ли да ми препоръча книга свързана с измерване и контрол на фактора на мощността, интересуват ме по скоро видовете - активна, пасивна корекция. В нета намерих материали на английски, разбирам за какво става въпрос, но ми трябва за реферат, а ми е трудно да преведа текста на достатъчно добро ниво. _________________ Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник". |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Филипов Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 26, 2011 0:39 Заглавие: |
|
|
На български все някой трябва да ги напише и публикува из интернета. Доколко е вярно написаното и колко е зле превода е друг въпрос. Защо ти да не си първия? Ако се потрудиш ще ти помогнем за превода и корекцията. _________________ Ако двамата имаме по една ябълка и ги разменим, пак ще имаме по една.
Ако двамата имаме по една идея и ги разменим, ще имаме по две!
Oтопление и ВиК. Интелигентни отплителни системи. Проектиране продажба доставка монтаж |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Авг 26, 2011 19:46 Заглавие: |
|
|
Така, преведох това което ме притеснява за сега. Проблема ми е, че частта за пасивната корекция е доста постна, в смисъл не изтъквам предимствата на този вид корекция, защо например се използват кондензаторни батерии, а не активна корекция в промишлеността? Четох някъде, че активната корекция е подходяща за мощности до 1кW (не знам колко е вярно). Има писано и в списание Инженеринг Ревю, но нещо не ми допаднаха статиите им и това беше причината да питам за литература - да черпя направо от източника.
В атача съм сложил PDF-а с превода. _________________ Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник". |
|
|
 |
Филипов Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Авг 30, 2011 8:57 Заглавие: |
|
|
Не бъркай двете неща. В промишлеността проблемът основно е с косинус фи - фазово изместване между тока и напрежението и свързаната с това реактивна мощност, която не върши работа, а основно топли проводниците. Предимно се дължи на ненатоварени индуктивни консуматори като електродвигатели и трансформатори. Тъй като те са индуктивен товар, компенсацията е с кондензатори.
PFC (активно или пасивно) има място при електроника, захранвана с импулсно захранване. Консумацията е във върха на синусоидата, когато се дозарежда филтровия електролитен кондензатор. И тъй като консумацията не е синусоидална, а импулсна при разлагането и в ред на Фурие се получават бая висши хармонични, които изкривяват синусоидата и правят смущения. Та целта е да няма хармонични и консумацията да е синусоидална - през целия период е не само във върха на синусоидата. Докато в промишлеността с кондензатори се компенсира фазово изместване между ток и напрежение, но не и форма на консумацията. И доколкото разни битови електроники се захранват от импулсно захранване мощността е обикновено до 1KW.
Материал за четене:
http://www.overclockers.ru/lab/15541/Power_Supply.html
http://www.rlocman.ru/i/File/2009/06/04/RS-05-2009-61-62.pdf _________________ Ако двамата имаме по една ябълка и ги разменим, пак ще имаме по една.
Ако двамата имаме по една идея и ги разменим, ще имаме по две!
Oтопление и ВиК. Интелигентни отплителни системи. Проектиране продажба доставка монтаж
Последната промяна е направена от Филипов на Вто Авг 30, 2011 10:57; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
Yassen Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Авг 30, 2011 9:19 Заглавие: |
|
|
Виж това в атача. На руски е, дано ти помогне. _________________ Младото поколение трябва да възроди Българската електроника |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Авг 30, 2011 17:49 Заглавие: |
|
|
Благодаря за помощта, ще прегледам материалите! _________________ Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник". |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|