Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Изгорели транзистори на дънна платка

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
LORD__DEMON
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Някъде из Витоша

МнениеПуснато на: Чет Сеп 01, 2011 20:51    Заглавие: Изгорели транзистори на дънна платка Отговорете с цитат

Добър вечер, компютърът си работеше до последно. Както си работеше и се изключи, пуснах го пак, но както зареди операционната система и изгасна. После така и не тръгна. Разглобих компютъра и извадих дъното, видях до слотовете за рам паметта, 2 надули кондензатора и един транзистор, който много ефектно е гръмнал. До тук добре, само, че транзистора е K3918 CG7Y (написано е на 2 реда). В интернет излиза, че транзистора е 2KS3918 на NEC. Днес цял ден търсих и не успях да го намеря. По руските форуми видях, че за заместител използват P3055LDG. Лошото е, че и такъв не успях да намеря. Ще съм много благодарен, ако някой ми каже аналог, който може да се купи в София. Благодаря предварително на отзовалите се!
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Сеп 01, 2011 20:57    Заглавие: Отговорете с цитат

RK3055ETL от Комет ,предполагам е същото .
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
LORD__DEMON
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Сеп 01, 2011 22:00    Заглавие: Отговорете с цитат

Извинявам се, ако ставам нагъл, но хич не ме бива в четенето на характеристиките (datasheet). Просто не мога да разбера дали ще ми всърши работа. Ако може някой да погледне и да ми каже, ще съм много благодарен.
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Сеп 01, 2011 22:48    Заглавие: Отговорете с цитат

Не знам в какво Ви бива ,предполагам в смяна на SMD eлементи още по-малко ,затова си занесете компютъра в сервиз ! Този форум не е за начинаещи , от типа направи си сам !
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
LORD__DEMON
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Сеп 01, 2011 23:26    Заглавие: Отговорете с цитат

Грешно предполагате, все пак не питам как се подменят SMD елементи. Сигурен съм, че и на вас ви се случва да зададете въпрос, на който не можете да си отговорите, а за другия човек да е смешен. Май точно заради тези ситуации са създадени форумите за взаимопомощ.

П.П. Извинявам се, ако съм бил груб, но май само аз не разбрах с какво предизвиках острата ви забележка. Лека вечер.
Bojilov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Сеп 02, 2011 8:59    Заглавие: Отговорете с цитат

LORD__DEMON написа:
В интернет излиза, че транзистора е 2KS3918 на NEC. Днес цял ден търсих и не успях да го намеря.

Като не можеш да се оправиш да си определиш сам аналог си сложи оригиналния транзистор.
Мога да го доставя с 10дни чакане.Цената ти е на лични.Въобще няма да коментирам че си му объркал номера(не че ако не беше щеше да го намериш в България).
А реакцията е съвсем нормална-тая плоча със взаимопомощтта се изтърка отдавна,взе да скрибуца,че даже се и проби.И е хубаво да се прави разлика между "помощ" и "взаимопомощ" Exclamation Idea Никой не е длъжен никого да учи на АБВ на електрониката,що е мосфет,кои са му основните параметри и т.н.,щото такива като тебе на ден много и ако се почне ежедневно да се "преподават" такива уроци на всеки пореден появил се незнаещ форума меко казано ще затъпее.За такива неща си има книги,учебници и както и ненапоследно място са отбелязали по-горе-и сервизи.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
LORD__DEMON
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Нед Сеп 04, 2011 11:58    Заглавие: Отговорете с цитат

Приемете моите искренни извинения, определено целта на постовете ми не е била да се меря с вас или да ви обиждам. Купил транзисторите, които ми препоръча колегата (по форум, не по работа или знания) ELP, но за съжаление ремонта отива извън моите възможности, защото единия транзистор е направо елипсовиден, а не квадратен и когато махнах кондензаторите около нево, видях, че 2 от контактните площатки са на транзистора, а не на платката. Благодаря ви много за отделеното време и напътствия! Можете ли да ме ориентирате към друг форум в който да приемат ентусиасти/аматьори, за да попитам, какво мога да направя по въпроса с площатките. Лек и успешен ден.
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети