|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
LORD__DEMON Нов потребител

Регистриран на: 04 Яну 2005 Мнения: 17 Местожителство: Някъде из Витоша
|
Пуснато на: Чет Сеп 01, 2011 20:51 Заглавие: Изгорели транзистори на дънна платка |
|
|
Добър вечер, компютърът си работеше до последно. Както си работеше и се изключи, пуснах го пак, но както зареди операционната система и изгасна. После така и не тръгна. Разглобих компютъра и извадих дъното, видях до слотовете за рам паметта, 2 надули кондензатора и един транзистор, който много ефектно е гръмнал. До тук добре, само, че транзистора е K3918 CG7Y (написано е на 2 реда). В интернет излиза, че транзистора е 2KS3918 на NEC. Днес цял ден търсих и не успях да го намеря. По руските форуми видях, че за заместител използват P3055LDG. Лошото е, че и такъв не успях да намеря. Ще съм много благодарен, ако някой ми каже аналог, който може да се купи в София. Благодаря предварително на отзовалите се! _________________ Сексът е като снега! Никога не знаеш къде ще те изненада, колко сантиметра ще е и колко време ще продължи!!! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Сеп 01, 2011 20:57 Заглавие: |
|
|
| RK3055ETL от Комет ,предполагам е същото . |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Сеп 01, 2011 22:00 Заглавие: |
|
|
Извинявам се, ако ставам нагъл, но хич не ме бива в четенето на характеристиките (datasheet). Просто не мога да разбера дали ще ми всърши работа. Ако може някой да погледне и да ми каже, ще съм много благодарен. _________________ Сексът е като снега! Никога не знаеш къде ще те изненада, колко сантиметра ще е и колко време ще продължи!!! |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Сеп 01, 2011 22:48 Заглавие: |
|
|
| Не знам в какво Ви бива ,предполагам в смяна на SMD eлементи още по-малко ,затова си занесете компютъра в сервиз ! Този форум не е за начинаещи , от типа направи си сам ! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Сеп 01, 2011 23:26 Заглавие: |
|
|
Грешно предполагате, все пак не питам как се подменят SMD елементи. Сигурен съм, че и на вас ви се случва да зададете въпрос, на който не можете да си отговорите, а за другия човек да е смешен. Май точно заради тези ситуации са създадени форумите за взаимопомощ.
П.П. Извинявам се, ако съм бил груб, но май само аз не разбрах с какво предизвиках острата ви забележка. Лека вечер. _________________ Сексът е като снега! Никога не знаеш къде ще те изненада, колко сантиметра ще е и колко време ще продължи!!! |
|
|
 |
Bojilov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Сеп 02, 2011 8:59 Заглавие: |
|
|
| LORD__DEMON написа: | | В интернет излиза, че транзистора е 2KS3918 на NEC. Днес цял ден търсих и не успях да го намеря. |
Като не можеш да се оправиш да си определиш сам аналог си сложи оригиналния транзистор.
Мога да го доставя с 10дни чакане.Цената ти е на лични.Въобще няма да коментирам че си му объркал номера(не че ако не беше щеше да го намериш в България).
А реакцията е съвсем нормална-тая плоча със взаимопомощтта се изтърка отдавна,взе да скрибуца,че даже се и проби.И е хубаво да се прави разлика между "помощ" и "взаимопомощ" Никой не е длъжен никого да учи на АБВ на електрониката,що е мосфет,кои са му основните параметри и т.н.,щото такива като тебе на ден много и ако се почне ежедневно да се "преподават" такива уроци на всеки пореден появил се незнаещ форума меко казано ще затъпее.За такива неща си има книги,учебници и както и ненапоследно място са отбелязали по-горе-и сервизи. _________________ Мегатрон-2007 ООД
На вниманието на всички бързащи-ако не ви е дадена оферта за някой артикул-значи ще ви я пратя по-късно и без да надавате зор и звъните! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Сеп 04, 2011 11:58 Заглавие: |
|
|
Приемете моите искренни извинения, определено целта на постовете ми не е била да се меря с вас или да ви обиждам. Купил транзисторите, които ми препоръча колегата (по форум, не по работа или знания) ELP, но за съжаление ремонта отива извън моите възможности, защото единия транзистор е направо елипсовиден, а не квадратен и когато махнах кондензаторите около нево, видях, че 2 от контактните площатки са на транзистора, а не на платката. Благодаря ви много за отделеното време и напътствия! Можете ли да ме ориентирате към друг форум в който да приемат ентусиасти/аматьори, за да попитам, какво мога да направя по въпроса с площатките. Лек и успешен ден. _________________ Сексът е като снега! Никога не знаеш къде ще те изненада, колко сантиметра ще е и колко време ще продължи!!! |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|