|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
vkk Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Сеп 07, 2011 19:01 Заглавие: Въпрос за PID контролер |
|
|
Здравейте!
Имам въпрос относно един PID контролер, предполагам че ще е елементарно за вас, но аз съвсем не съм наясно с тези неща и бих се радвал на всякакви насоки.
И така - към проблема ми:
Имам следния контролер следящ две величини - температура и време, като не са взаимосвързани помежду си по никакъв начин.
Горният ред показва температура, долният - време.
Съответно бутоните са за настройка на време - до 99 секунди макс, и настройка на температура - до 260 градуса. Работи изцяло на 220v.
За да мога да обясня по-ясно ролята на контролера, ще разделя нещата на две, т.е. все едно са два отделни контролера.
С две думи - каква е идеята:
Това нещо управлява преса, задава се температура, до която нагревател да нагрява алуминиева плоча, като достигне необходимата температура, спира.
Следи се с температурен сензор, ето този:
Каква е ролята на показанието за време.
Настройва се на желаното време, като се затвори пресата, започва да отброява надолу, като стигне нула има аларма, която се активира.
Алармата е активирана, докато не се отвори пресата, тогава спира и таймера се връща отново на зададената първоначално стойност.
За целта има прекъсвач, ето този:
Т.е. - когато прекъсвачът е в затворено положение - започва да отброява надолу до нула и активира алармата, когато се отвори /прекъсвачът/, спира и връща на първоначалното време.
Ето как изглеждат нещата от към кабелите:
Кое какво е:
Клеми 1 и 2 - прекъсвача за времето
Клеми 7 и 8 - температурния сензор
Клеми 9 и 10 - напрежение при включен бутон /на захранването/
Клема 14 - към реотана на нагревателя
Клема 15 - тук са включени другия кабел на реотана и кабела от бутона.
Вероятно стана малко дълго и досадно за четене, но исках да обясня възможно най-подробно какво представлява това нещо.
Въпросът ми е, има ли от къде да купя подобно устройство в България? Това, което съм описал е китайско и ми е сложно да го поръчам.
Намерих подобни неща да се предлагат от една фирма - Микр...ст, не съм написал цялото име да не правя реклама, предполагам я знаете, имат доста подобни неща, но нямам идея дали някои от тях ще ми свършат работа.
Ще съм изключително благодарен, ако някой отдели от времето си, за да ми даде някакви насоки. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
мульо Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Сеп 07, 2011 21:59 Заглавие: |
|
|
Ако си сигурен, че поддържането на температурата и контрола на времето са абсолютно независими, може да се вземе отделно контролер за температура и реле за време. Предлагат се от всички производители на промишлена автоматика - Комеко (май са ти градски), Делта инструментс, Гемамекс (предлагат Омрон), Мьолер и кой ли още не. Принципно не е сложно, но ще ти трябва някой, който поназнайва, за да ти го преправи.
А къде е свързана свирката  |
|
|
 |
vkk Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Сеп 09, 2011 8:10 Заглавие: |
|
|
Да, напълно независими са едно от друго. Това е сигурно.
Целта на това, да бъдат в едно устройство, вероятно е поради по-ниската цена да бъде едно, а не две отделни.
Алармата е вградена в самия контролер. |
|
|
 |
RM Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Сеп 09, 2011 18:03 Заглавие: |
|
|
| Пид контролера се настройва спрямо системата (скорост на загряване инертност ... ), и вида на датчика. Замяната без компетентна (не е много проста работата) настройка е загуба на пари и време. Препоръчвам ти да си поръчаш от Чайна точния модел за точната система. Гарантирам ти че колкото и сложна да е поръчката, е в пъти по добре , околкото да купуваш нови да пригаждаш и да късаш собствени и чужди нерви. |
|
|
 |
ikarlo Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Сеп 09, 2011 20:17 Заглавие: |
|
|
| Виж си л.с. за фирмата, която може най-добре да реши този проблем. |
|
|
 |
мульо Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Сеп 09, 2011 21:14 Заглавие: |
|
|
| RM написа: | | Гарантирам ти че колкото и сложна да е поръчката, е в пъти по добре , околкото да купуваш нови да пригаждаш и да късаш собствени и чужди нерви. |
Според мен не е така. Файда да храниш китайците няма - утре вдругиден пак ще опреш до тях, а вече я го има точно този китаец, я го няма. Брах им ядовете, файда ми остана само спама в мейла В интерес на истината има някои, които са абсолютно точни, дори имах случай когато ми изпратиха стоката, въпреки, че по неведомите банкови пътища се бе загубила част от сумата.
Ако си намери точния човек/фирма да му свърши работа с нашенски (или други, по-разпространени чаркове), зорът ще е първия път докато се монтира и настрои. От там нататък, като има настройките, ако нещо се прецака - взема си контролер и му ръгва готовите настройки. В края на краищата контролируемият процес не е сложен. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|